Hoe kan ik zelf games maken met Game Maker

De tijd van de online games

Het is helemaal in op dit moment, games.. Online spelletjes, toernooien tegen andere online spelers voor prijzen, downloaden van spellen op je computer, spelen op de spelcomputer, online pokeren, noem het maar op. Voor de creatieve mensen onder ons zou het natuurlijk ook heel leuk zijn, om je eigen game te ontwerpen en wie weet zelfs wel uit de brengen. Ontelbaar veel mensen komen elke dag online om hun eigen blogs, websites enzovoort te maken. Het zelf maken van een game kan hierbij natuurlijk niet achterblijven. Er wordt op het internet software aangeboden, waarbij je stap voor stap kunt leren hoe je zelf een game kunt maken. Game Maker is één van deze programma's. Wat kun je allemaal met dit programma? Wat zijn de mogelijkheden en de basisbegrippen? Niet te vergeten, is het te leren voor een beginner of moet je echt een ervaren computerdeskundige zijn om er iets van te snappen?

Game Maker, moeilijk te leren?

Game Maker is een software programma, waarmee je je eigen games kunt maken. Het software programma is gratis te downloaden vanaf het internet. Vind je het leuk en wil je meer doen met Game Maker? Dan is er een uitgebreidere betaalde versie beschikbaar. Wel zo prettig, toch? Het programma is vrij eenvoudig te leren, doordat de basishandelingen met de welbekende knip en plak bewerkingen uit te voeren zijn. Zo heb je vrij snel een eerste echte game in elkaar geknutseld. Mede dankzij de vele tutorials, oftewel lessen, is het met een beetje geduld en aandacht voor vrijwel iedereen te leren. De tutorials vind je onder andere op de site van Game Maker. Een tip: Typ "tutorials Game Maker" in op de zoekbalk van Google en er zullen gegarandeerd meerdere links naar tutorials en meer voor Game Maker verschijnen op je beeldscherm. Game Maker is namelijk een veel gebruikt programma, zelfs in het onderwijs, vandaar dat er veel informatie een feedback over te vinden is op het internet.

Hoe begin je met het maken van een game?

Allereerst zoek je uit wat de basis is van een game. Vergelijk het voor het gemak maar even met een film. Als je een film wilt maken, wat is dan de basis? Een titel, beeld en geluid, een verhaal, een begin en een eind, de personages of objecten en niet te vergeten hetgeen je altijd mee begint: het ontwerp. Zo ook bij het maken van een game. De basis voor een game ziet er ongeveer zo uit:

  • Het ontwerp
  • Sprites
  • Geluiden
  • Objecten
  • Events (acties)
  • Achtergronden

Maar goed, we beginnen bij het begin.... het ontwerp.

Het ontwerp

Ieder project begin je met het maken van een plan, een ontwerp. In dit geval bedenk je dus waar je game over gaat, met welk doel maak je de game, wat is de opbouw en wat zijn de eventuele karakters in de game, enzovoort.

Professionele ontwerpers schrijven van te voren vaak hele lange en uitgebreide ontwerpdocumenten. Als je net begint met het leren games te maken, dan is het natuurlijk veel leuker om korte ontwerpen te schrijven en zo gauw mogelijk aan de slag te kunnen. Als je dan ook nog eens vrij vlot resultaat ziet van je creaties, wordt je alleen maar enthousiaster en ben je nog meer gemotiveerd om door te gaan met ontwerpen.

Sprites

De verschillende elementen in je game, kun je zelf creeëren door een afbeelding hiervan te maken in de sprite-editor, of elk ander tekenprogramma die je maar wilt. Dit kost wel enorm veel tijd, dus je kunt ook een bestaande afbeelding kiezen. Dat ligt dus aan jezelf. In Game Maker kies  je een bestaande afbeelding voor een Sprite door:

  1. In het menu op rescources te klikken.
  2. Hierna klik je op create 'Sprite.
  3. Nu kun je de Sprite een naam geven, toets in het naambalkje de naam in.
  4. Klik nu op Load Sprite, er opent nu een menu met Windows bestanden.
  5. Kies de afbeelding die je wilt gebruiken voor je Sprite en klik op OK.

Denk bij het kiezen van de namen eraan, dat je verschillende namen geeft aan Sprites en Objecten. Hierdoor kan het programma namelijk in de war raken. Een simpele oplossing hiervoor is, om sprite of object voor je naam te zetten.

Geluiden

Je game blaas je meer leven in, door er geluiden aan toe te voegen. Bijvoorbeeld wanneer een object in je game een ander object raakt, of als achtergrondmuziek. Geluidseffecten zoals een explosie van een bom, die je als object in je game hebt en het aanklikken van verwijzingen in je spelmenu zijn (meestal, het is natuurlijk net waar je zelf voor kiest als maker van de game) korte geluiden. Hiervoor worden vaak .wav bestanden gebruikt. Deze kun je downloaden van verschillende sites, maar als je dat leuk vind kun je ze natuurlijk ook zelf maken. In een programma als Fruity Loops, kun je dit heel snel en simpel (met een beetje zelfstudie en/of opgedane kennis van dit programma) zelf maken en opslaan als .wav bestand of welk bestand je dan ook maar wilt.  Als achtergrondmuziek worden vaak .midi files gebruikt. Dit omdat een .midi file minder geheugen gebruikt en aangezien achtergrondmuziekjes langere geluidseffecten zijn, moet dit zo min mogelijk geheugen innemen in je game. Anders loop je meer risico op storingen tijdens het afspelen en uitvoeren van je game.

In Game Maker 7 kun je op de volgende manier geluiden toevoegen aan je game objecten:

  1. Klik in het Resource menu op Create Sound.
  2. Typ in de naambalk een naam voor je sound.
  3. Klik op Load Sound.
  4. Selecteer een geluidsbestand uit één van de mappen die je nu kunt openen.
  5. Klik op Ok, hierdoor wordt het venster gesloten en de sound opgeslagen.
  6. Klik op het Object waar de sound voor bedoelt is, deze kun je vinden aan de linkerkant in de Resource lijst.
  7. Selecteer Create event.
  8. Klik op het tabblad main 1 en kies hier voor de actie Play Sound.
  9. Kies een sound die je wilt gebruiken en zet deze op true als je wilt, dat deze door blijft lopen en op false als je deze maar één keer wilt laten afspelen bij het gekozen event.

Objecten

Nu hebben we geluiden en sprites gemaakt voor de game, maar we hebben nog objecten nodig om geluiden aan toe te voegen en natuurlijk voor de gekozen sprites. Daar gaan we dan, het maken van de objecten:

  • Klik in het Resource menu voor Create Object.
  • Typ in de naambalk een naam voor je object.
  • Klik op Load Object.
  • Klik op het icon aan het eind van het Sprite veld en selecteer in de lijst met sprites een sprite naar keuze, dus de afbeelding die je wilt gebruiken voor het object.
  • Als je object bijvoorbeeld een muur is, dus een vast object, vink je het hokje solid aan. Als je object een bewegend object is, dan moet dit hokje niet aangevinkt zijn.

Events

Nu zou het natuurlijk leuk zijn, als je je objecten kan laten bewegen en laten reageren op bepaalde acties in je spel. Bijvoorbeeld een bewegend object die een muur object raakt in je spel, of een bepaalde reactie als je op een object klikt. Geluiden en dergelijke kun je zo allemaal aan elkaar koppelen. Er is een heleboel mogelijk op dit gebied, maar om te beginnen met een simpele game heb je er maar een paar nodig. Hoe gaat het toevoegen van een event in zijn werk? In grote lijnen:

  • Klik in het Resource menu op Add Event.
  • Klik bijvoorbeeld op Create Event
  • Er opent zich een menu, hier kun je verschillende acties kiezen.
  • Het is een aanrader om de verschillende tutorials na te lezen, die op het internet verkrijgbaar zijn. Hier kun je precies lezen hoe de verschillende acties/events werken en verscheidene voorbeelden die je kunt proberen.

The Room

Nu moet je natuurlijk nog een room maken voor je game. Als je zelf een game speelt, dan heeft iedere level een eigen uiterlijk. Een kaal speel is niks, lijkt niks en werkt trouwens niet eens als je een game wilt maken. Als je houdt van een beetje creëren van achtergronden en afbeelding, dan is dit weer een heel leuk onderwerp. Je kunt maken wat je wilt, met welke kleuren je wilt. Leef je uit! Als je liever snel een game wilt maken, dan kun je ook een bestaande room gebruiken. Deze zitten standaard in het menu van Game Maker en er zijn ook tal van rooms, afbeeldingen, sounds noem maar op te downloaden vanaf het internet. Even weer in een paar stapjes, het maken van een room:

  • Klik in het Resource menu op Create Room.
  • Nu opent het Room Proporties zich op je beeldscherm.
  • Je kunt nu een naam in typen voor je room en bij Caption for the room kun je een naam voor je spel intypen. Wees creatief, als je daar zin in hebt natuurlijk. Leuk toch? Zo krijg je écht jouw persoonlijke unieke game. Vooral als je deze basisvaardigheden een beetje onder de knie hebt, kun je een heleboel creëren, precies zoals jij dat wilt.

Een help menu maken voor je spel

  1. Ga naar het Resource menu
  2. Er verschijnt nu een tekstverwerkingsprogramma waarin je een help tekst kunt typen.
  3. Kies voor Change Game Information
  4. Typ bijvoorbeeld iets over het doel van het spel.
  5. Ook kun je iets typen over de manier waarop je je spel moet besturen
  6. Je kunt in het tekstverwerkingsprogramma kiezen uit verschillende lettertypen , groottes en kleuren voor je tekst.
  7. Als de speler op de F1 toets drukt, zal het helpmenu die je hebt gemaakt verschijnen.

Tips voor een goede afwerking van je game

Het komt vaak voor, dat (vooral beginnende) makers van games met Game Maker hun game in het begin heel geconcentreerd bewerken. Het eind, oftewel de afwerking wordt echter vaak afgeraffeld. Zonde!! Eigenlijk is al je werk wat je in het begin van je game hebt verricht, voor niets geweest. Het kan zijn, dat spelers je game bijvoorbeeld niet helemaal goed begrijpen. Of er zitten nog veel fouten in, kortom zeer belangrijke factoren, waardoor je game kunstwerk niet volledig tot zijn recht kan komen. Zeg nou zelf, wat geeft meer voldoening en stimulatie dan een volledig afgerond project die ook nog eens goed in de smaak valt van de spelers??