Hoe kippen houden in de winter

Kippen houden vraagt in de winter een beetje meer aandacht dan in de zomer. Kippen kunnen zoals de meeste andere vogels beter tegen de kou dan tegen de warmte. Het is dan ook perfect mogelijk om ze gezond de winter door te helpen. Toch zijn er een aantal maatregelen op te noemen die het leven van de kip in de winter iets gemakkelijker kunnen maken.

Kippen willen drinken

Geef alleen zuiver water

Kippen hebben ook in de winter nood aan voldoende water. Zorg er dus voor dat je minstens tweemaal per dag controleert of er nog voldoende, niet bevroren water in de drinkbak aanwezig is.

Gebruik geen warm water, de waterdamp zet zich dan vast op de lellen en kammen van de kippen zodat die kunnen bevriezen. Voeg ook niets toe aan het water om het bevriezen tergen te gaan. Van zout in het water krijgen de kippen steeds meer dorst en antivries is zeer giftig voor dieren. Ook suiker aan het water toevoegen is niet aan te raden. Het water bevriest er niet minder snel door en de kippen krijgen alleen maar meer dorst.

Voor wie de beschikking heeft over elektriciteit in het hok bestaan er kleine verwarmingselementjes die je in het drinkwater kan leggen. Deze kleine, buigzame verwarmertjes zijn verkrijgbaar bij een goed gesorteerde dierenwinkel of tuincentrum zoals Aveve of Welkoop.

Beter kunststof dan metaal

Het meest veilige drinkbakje in de winter is van kunststof. Bij metalen drinkbakken loop je het gevaar dat de dieren met de kam vastvriezen aan het koude metaal en zich ernstig kwetsen wanneer ze zich proberen los te trekken. Zet de drinkbak op een plek waar het meeste zon komt, dan zal het water minder snel bevriezen.

Haal de drinkbak 's avonds binnen, dan hoef je de volgende morgen geen ijs los te hakken en kan de drinkemmer niet barsten door het ijs.

Kippen willen eten

Geef voer met voldoende koolhydraten

Zorg voor onbeperkt legkorrelof -meel en voer ruim gemengd graan. In de winter heeft een kip voer met veel koolhydraten nodig om warm te blijven. Koolhydraten zitten vooral in mais, gerst, zonnebloempitten en sorghum. Geef geen vetbollen of ander voer voor wilde vogels.


Kippen houden er niet van om door de sneeuw te waden

Zorg dat de dieren een sneeuwvrij pad hebben om de voer- en drinkbak te bereiken. Sommige kippen blijven zelfs liever in het hok dan door de sneeuw te lopen en zullen zo verhongeren of verdorsten terwijl eten en drinken in het zicht aanwezig zijn.

Als er sneeuw ligt is er voor de dieren niet veel te scharrelen. Je kan de kippen dan een beetje amusement bieden door een krop sla op te hangen waar ze naar kunnen pikken of door ze te verwennen met een handje meelwormen.

Poten, lellen en kam beschermen

Vaseline kan helpen

Kijk bij rassen met voetbevedering af en toe of zich geen ijs tussen de veren en tenen heeft vastgezet. Probeer dit met een föhn los te krijgen en zet de kip daarna even in het hok om de poten langzaam terug te laten afkoelen. Als ze met warme poten terug de sneeuw inloopt zal het smeltwater terug vastvriezen en heb je opnieuw hetzelfde probleem.

Kippen en hanen met grote kammen en lellen kun je tegen vorst beschermen door de kopversierselen in te vetten met uierzalf of vaseline (drogist). De kam en lellen drogen zo niet uit en zullen ook veel minder snel bevriezen. Als je ziet dat er toch bevroren puntjes aan de kam te zien zijn haal dan een zalfje bij de dierenarts om er op te smeren zodat de wondjes niet gaan ontsteken. Een bevroren kam wordt zwart.

Geen tocht, wel ventilatie

Zorg voor ventilatie in het nachthok. Een hermetisch afgesloten hok zorgt ervoor dat zich condens uit de uitgeademde lucht afzet op de kippenkammen en lellen zodat deze sneller bevriezen.

Kippen willen tochtvrij slapen en leggen

Slapen

Een verwarmd nachthok is niet nodig. Kippen kunnen heel goed tegen de kou, zolang ze maar voldoende voer krijgen en tochtvrij en droog kunnen slapen. Door een te warm hok kunnen ze zelfs ziek worden omdat er dan een te groot temperatuursverschil is tussen binnen en buiten en de dieren het te koud krijgen zodra ze uit hun warme hok komen. Zorg vooral dat het niet tocht in het hok, de kippen verbruiken dan teveel energie om zich warm te houden in die constante, ijskoude luchtstroom.

Leggen

In de winter zullen de hennen minder leggen omdat ze te weinig daglicht krijgen. Raap de schaarse eieren echter zo vlug mogelijk weg zodat ze niet kapotvriezen.

Een bevroren ei zal barsten en een aantrekkelijk hapje zijn voor de kippen. Als de dieren eenmaal aangeleerd hebben om eieren te eten zal het moeilijk zijn om ze dat weer af te leren.

Kippen houden is dus het hele jaar door een eitje

Wie kippen wil houden hoeft niet bang te zijn voor de winter. Mits een beetje extra aandacht kunnen uw dieren deze barre periode gezond en wel overbruggen.


Meer algemene tips voor het houden van kippen vind je hier.