Hoe kom ik aan gratis software

Gratis software

Heeft de aanschaf van uw pc een aanslag gepleegd uw budget? Deze GRATIS software kan de pijn verzachten. Je kunt allerlei truucs uithalen om aan gratis software te geraken maar een aantal programma's/tools is ook gratis ter beschikking: maak er zo veel mogelijk gebruik van. Trouwens: het illegaal kopiëren of lenen van software is een eindigend sprookje. Uiteindelijk ben je beter af met legale toestanden!

Gratis software 2008

1. Google Pack: de ideale reeks toepassingen voor wie niet te veel in software wil investeren. Je kiest ZELF welk programma je GRATIS wil downloaden: spyware, antivirus, beeldverwerking (Picasa) en zeker niet vergeten StarOffice (het gratis alternatief voor Microsoft Office). Het totale pakket omvat: Google Earth, Norton Security, Scan, Google Desktop, Firefox met Google, Toolbar, Skype, Google Toolbar voor IE Spyware, Doctor Picasa, Adobe Reader, StarOffice (bevat Java™).

2. Virustotal uploader: deze software omvat liefst 31 verschillende antivirusprogramma's!

3. Spamfighter pro: een super efficiënt anti-spamprogramma voor Outlook, Outlook Express en Windows Mail.

4. Besturingssysteem: Linux: dezer dagen een volwaardig alternatief voor Windows, Ubuntu tegenwoordig de populairste.

5. Antivirus: AVG of Avast: Let wel op dat je nooit twee antiviruspakketten tegelijk op je pc installeert: dat geeft vaak problemen.

6. Antispyware: Ad-Aware en Spybot. Spyware kan je heel wat last bezorgen. Spyware zijn computerprogramma's (of delen daarvan) die informatie vergaren over een computergebruiker en die doorsturen naar een externe partij. Het doel van spyware is meestal om geld te verdienen. Met Ad-Aware Free en Spybot ben je prima beschermd.

7. Fotobewerking: The GIMP, als alternatief voor Photoshop. The GIMP, een bijna eindeloos uitbreidbaar grafisch pakket dat je kan gebruiken om uw digitale foto's te bekijken, te bewerken en bij te werken.

8. Fotobeheer: Picasa. Wil je je vakantiefoto's overzichtelijk bewaren en bij familiebezoekjes in een volautomatische slideshow gieten, dan kan je je toevlucht nemen tot Picasa, gratis software van Google. Je krijgt er bovendien een eigen webalbum bovenop.

9. Audiobewerking: Audacity: geluidsbronnen samenvoegen, naar hartenlust kan knippen en plakken en via een pak filters het eindresultaat flink kan verbeteren... of vervormen. Wie een beetje handig is, maakt met Audacity bovendien zijn eigen beltonen of opstartgeluiden door te vertrekken van een cd of een mp3-bestand.

10. Bureausoftware: OpenOffice: voor 0 euro krijg je een tekstverwerker, spreadsheet, presentatieprogramma en nog een paar extra's.

11. Cd's en dvd's schrijven: CDBurnerXP. Je belangrijke bestanden veilig bewaren op een schijfje kan gratis met CDBurnerXP. Ondanks de naam werkt het ook onder Windows Vista en het laat je toe cd-roms, audio-cd's en opstartschijfjes te branden.

12. Pdf-bestanden maken: PDFCreator: Pdf-bestanden vind je tegenwoordig werkelijk overal en met de gratis 'reader' van Adobe kan je ze ook makkelijk bekijken. Wie zelf zulke bestanden wil maken, kan een PDFCreator gebruiken. Hij installeert zich onder Windows als een 'virtuele' printer zodat je in principe elk printbaar bestand in een pdf-document kan gieten.

13. Bestanden beschermen: Truecrypt. Wie liever geen pottenkijkers op zijn computer wil, kan gevoelige bestanden coderen en ze afschermen voor nieuwsgierige blikken. Dat gaat makkelijk met Truecrypt, een programma dat ondanks het feit dat het gratis weggegeven wordt, exact even veilig codeert als commerciële pakketten. Je kan naar wens enkele files, een hele map of zelfs een volledige harde schijf verstoppen.

14. Mediabestanden beheren: Mediaportal. Steeds vaker staan pc's in de woonkamer die het televisietoestel voeden met muziek- en videobestanden. Met zo'n Home Theatre PC (HTPC) kan je vaak ook digitaal opnemen en beelden vanaf het internet bekijken. Microsoft heeft graag dat je daarvoor Windows Vista Premium gebruikt en 199 euro voor neertelt. Maar het kan ook gratis met MediaPortal, een stukje software voor XP of Vista waarmee je makkelijk al je digitale media beheert.

2009

1. Symbaloo:

brengt orde in uw favorieten: altijd een bezoek waard!: Ontdek het gebruiksgemak van Symbaloo

2. AppRemover:

een gratis tooltje dat beweert OOK de allerlaatste restanten te verwijderen van honderden beveiligingsprogramma's (antivirus en antispy). Na installatie en opstarten maakt AppRemover onmiddellijk een inventaris van alle security-pakketten op je computer. De huidige versie heet Release Candidate 1 (beta) en de software is zo goed als klaar voor het grote publiek. Ondersteunt: Windows 2000, 2003, XP, Vista en Windows 7. Homesite en ook: Lijst security programma's.

3. Panda Cloud Antivirus:

nieuw, gratis tooltje voor antivirus (trojans, spywire, virussen) en spam te lijf te gaan: zeer overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Niet gebruiken in combinatie met een andere virusscanner, kan problemen opleveren!

Website Cloudantivirus

4. iCloud:

Een Zweedse internetdienst in het Nederlands. Gratis registreren, gratis 3 Gb on line opslag. Voordeel: beschikbaarheid van uw privé bestanden op elke computer waar dan ook, zeer gebruiksvriendelijk met gelijkenis met Vista. Nadeel: beetje aan de trage kant!

Website

5. Glideos 3.0:

Idem als iCloud maar 10 Gb opslagruimte. Duidelijke interface!

Website

5. G.HO.ST:

oftewel Ghost Virtual Computer ziet er hip uit en duidelijk toegespitst op de sociale netwerken. 5 Gb online opslag + 5 Gb voor je mailbox. Nadeel: (nog) geen Nederlandstalige versie beschikbaar?

Website

6. Hobnox Audiotool:

Voor de èchte muziekliefhebber: een gratis elektronische muziekstudio! Geen installatie nodig en geen registratie vereist! Met drumcomputers, reverb, delay, flanger en compressor. Zeer gelikte interface, kortom een absolute aanrader!

Homesite

OMDAT DIT ARTIKEL TE OMVANGRIJK WORDT: zie GRATIS SOFTWARE 2009!

Tips

Dé websites voor gratis en on line downloaden:

http://www.gratissoftwaresite.nl/

http://www.freedownloads.nl/

http://www.downloads.nl/