Hoe komen relaties tot stand

Wat is een relatie?

Een relatie is een bepaalde verbintenis die mensen met elkaar aan gaan. Overal in de wereld komen relaties tot stand en worden er huwelijken gesloten uit andere overwegingen dan liefde voor elkaar. In de Westerse wereld vormt liefde de belangrijkste basis voor het aangaan van een relatie.

Welke soorten relaties zijn er?

Er bestaan twee soorten relaties, de kameraadschappelijke relatie en de gepassioneerde relatie. Op lange termijn lijkt passie alleen onvoldoende om te relatie te bestendigen. De vriendschap tussen de partners is ook een belangrijke voorwaarde om lange tijd tevreden in elkaars gezelschap te kunnen verkeren.

Het begin van een relatie

Een relatie ontwikelt zich van het "elkaar aardig vinden" tot "het houden van elkaar". Bij een vriendschap beperkt de relatie zich echter alleen tot het "elkaar aardig vinden". Maar bij een liefdesrelatie is ook "het houden van elkaar" belangrijk.In de kennismakingsfase speelt lichamelijke aantrekkingskracht een voorname rol . Het eerste wat mensen van elkaar zien is het uiterlijk. Op basis hiervan wordt de eerste beoordeling gemaakt. Later wordt dit minder belangrijk.

Tegenpolen trekken elkaar aan

We hoeven beslist niet dezelfde karakters en interesses te hebben om een goede relatie te kunnen hebben. Wat bij de ene persoon ontbreekt, kan de andere persoon juist aanvullen bij de ander. Twee dezelfde personen kan ook saai worden op den duur. Soms heeft iemand een beetje tegengas nodig om zich beter te kunnen voelen. Als je elkaar af en toe wat weerstand geeft, dan geeft je de ander inzicht waardoor hij of zij persoonlijk kan groeien.

Wat is belangrijk om de relatie voort te kunnen zetten?

Als mensen elkaar beter leren kennen, zal er ongetwijfeld iets veranderen in de manier van met elkaar omgaan. In het begin zien mensen alleen de mooie en positieve dingen van elkaar, maar op een gegeven moment leren ze ook elkaars minder goede eigenschappen kennen. Je kunt je uiteraard voorstellen dat het beeld dat van de ander bestond door deze ervaringen is gewijzigd en wordt aangepast.In de volgende fase leren partners elkaars normen en waarden beter kennen. De partners gaan op zoek hoe ze met elkaar overeen kunnen komen. Dit is belangrijk voor het wel of niet voortzetten van de relatie. Bij voldoende overeenkomst ontstaat er tussen de partners een rolverdeling, waardoor het gedrag op elkaar wordt afgestemd. Na verloop van tijd leren de partners elkaar op steeds meer gebieden beter kennen. De partners gaan hun intimiteiten en persoonlijke zaken met elkaar bespreken.

Hoe weet je of je relatie toekomst heeft?

Het zijn de omstandigheden die maken dat een relatie vanaf het begin meer kans van slagen heeft. Wat is er dan belangrijk bij het begin van een relatie?

  • Zit je op dat moment lekker in je vel. Als je niet lekker in je vel zit, zal dit op den duur een nadelige invloed hebben op je relatie.
  • Ben je heel erg op zoek naar iemand of niet? Als je niet zoekt en je eigen leven leidt, kom je relaxter over op een ander. Daardoor ben je aantrekkelijker voor een man of vrouw. Zo heeft een prille relatie meer overlevingskans.
  • Loop niet te hard van stapel. Gun elkaar de rust en ruimte. Relaties die langzaamaan beginnen hebben vaak meer toekomstperspectief.
  • Durf jezelf te zijn. Dit is echt een van de belangrijkste voorwaarden voor het slagen van een relatie. Het is belangrijk dat hij vanaf het begin weet wie hij of zij voor zich heeft. Durf te zeggen wat je denkt of voelt, ook al is hij of zij het er niet mee eens. Zo ben je duidelijk naar iemand toe en leert die ander meteen de juiste persoon kennen.
  • Behoud je eigen dromen. Zet je dromen en aspiraties niet voor of haar hem opzij. Daar zul je daar op den duur echt spijt van krijgen. Uit ervaring blijkt dat we de ander de schuld gaan geven, als we onze dromen niet hebben verwezenlijkt.


Emoties die de relatie versterken

Twee soorten emoties versterken de liefdesband. Dit zijn de lichamelijke reacties, die een seksuele en een niet-seksuele betekenis kunnen krijgen en de gevoelens van frustratie. Vlinders in de buik kunnen zowel een seksuele als een niet-seksuele betekenis krijgen. In beide gevallen worden de gevoelens in verband gebracht met de ander. De toenadering tot die ander zal worden versterkt.Frustratie wordt voornamelijk ervaren als de partner niet in de buurt kan zijn. Hierdoor neemt de behoefte aan de aanwezigheid van de ander toe. Een onbereikbare liefde zal in gedachten feller worden begeerd dan een liefdespartner die bereikbaar is. Hetzelfde geldt voor ouders die de relatie van hun kind afkeuren. Hoe meer de ouders de relatie afkeuren, des te groter is de kans dat het kind nog verliefder wordt en zijn relatie wenst voort te zetten.