Hoe krijg ik een zo'n scherp mogelijke poster uit een digitale foto

Inleiding

Op vervolg van mijn vorige artikel hoe je een digitale foto moet nemen voor goede afdrukken hier het vervolg er op, voor het afdrukken van posters. Zoals ik eerder al in mijn vorig artikel schreef is het van belang dat de foto in een zo hoog mogeljke resolutie is genomen en opgeslagen met je camera. 

Neem de tijd voor een foto

Bij het nemen van een foto, neem de tijd en overtuig u zelf dat de camera voor de foto die u wilt nemen zo gunstig mogelijk is ingesteld. Bij een compact camera zal dat hooguit de keuze van het Program zijn, bij een spiegelreflex bestaat ook de mogelijkheid om zelf de diafragma en de sluitertijd in te stellen.

Programs:

  1. Macro
  2. Bewolkt
  3. Zonnig
  4. Sport
  5. Scherpte diepte
  6. Portret

Dit zijn programs die op de meeste huidige compact en spiegelreflex digitale camera's wel voorkomen.

Manual

  1. Diafragma
  2. Sluitertijd

Bij manual wordt er iets meer fotografische kennis van de gebruiker gevraagd. De diafragma van een spiegelreflexcamera is de instelling van het brandpunt hoe deze op de wigsluiter en gevoeligeplaat afgebeeld word. Bij de sluiterdijd word aangegeven hoe snel (of langzaam) een wigsluiter (of gordijnsluiter) open en dicht gaat. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld 250 ste deel van een seconde.

Hoe stel je dat nu in?

Daar zijn twee manieren voor.

  1. Zet de sluitertijd vast en regel daarna de belichting in tot dat op die sluiterdijd de belichtingsmeter aangeeft dat de belichting corect is. (nadeel is dat je zo scherpte diepte kunt verliezen).
  2. Zet de diafragma op 5.4 en stel daarna de sluitertijd in tot dat de belichtingsmeter aangeeft dat de belichting correct is. (nadeel bij een lage sluitertijd kans op bewegings onscherpte).

Zoals je gezien zult hebben, kleven bij alle twee manieren nadelen, dus in dit geval is het zaak om voor iedere situatie weer te bekijken welke manier het meest voor de hand liggend is. Bij erg veel zon, kan de sluitertijd vrij hoog blijven (diafragma 5.4 met een sluitertijd van 250 ste van een seconde). Bij donkerder weer zal de sluitertijd op bijvoorbeeld 125 ste van een seconde gezet moeten worden en de diafragma wat verder open. Wanneer er op dat moment zo nagedacht word, zal je merken dat je haast geen foto's hoeft te bewerken met een fotobewerkingsprogramma.

Fotobewerking

Wanneer je een origineel foto bestand JPEG of RAW wilt gaan bewerken, moet je altijd een copie maken van de originele en die bewerken, zoals in mijn vorige artikel beschreven. Iedere keer wanneer je een JPEG of RAW bestand bewerkt of alleen maar opnieuw opslaat, gaat daar een stuk code van dat bestand verloren, wat ten koste gaat van je resolutie en scherpte van je foto. Het is dus zaak om al bij het nemen van de foto er voor te zorgen dat je foto zo goed mogeljk is. Hoe minder je er aan hoeft te bewerken hoe beter het resultaat van je poster. Gebruik fotobewerkingsprogramma's dan ook alleen wanneer het strikt noodzakelijk is, maar probeer het te voorkomen. In principe doe je niks anders dan de foutjes te corrigeren die je bij het nemen van de foto had kunnen voorkomen.

Bij het afdrukken van de poster

Lever bij het fotolab je JPEG of RAW bestand in zo'n groot mogelijk formaat aan. Hoe groter het bestand, hoe meer code er in zit en daardoor de foto zo groot mogelijk kan worden uitvergroot. Wanneer je de bovenstaande vuisteregels in acht neemt, zal het resultaat verbluffend zijn. Op die manier krijg je echt Posters van Mega formaat.

Bestel nu en ontvang 20 foto's gratis bij elke bestelling