Hoe krijg je de beruchte snuitkever uit je tuin

Wat is een snuitkever?

De snuitkever is een insect dat de wortels van planten aanvreet, en met name een probleem geeft bij potplanten. De kever komt van nature niet in Nederland voor, maar is via andere kanalen ons land binnengedrongen. De kever is tussen de 7 en 12 mm groot en heeft een korte, maar brede snuit en een zwartbruine kleur. De kevers zijn in het donker actief en overdag niet waar te nemen. De vrouwelijke kever legt haar eitjes bij de wortel van de potplanten. De larven die uitkomen eten de wortels vervolgens op. De plant kan daardoor niet overleven en zal afsterven. In de zomer eten de snuitkevers bladeren op van de planten. Daaraan kun je een besmetting herkennen. Snuitkevers kunnen bij verschillende soorten planten voorkomen maar hebben ondermeer een voorkeur voor fuchsia's en hedera's.

Hoe bestrijdt je de snuitkever?

Een manier om de snuitkever uit je potplanten te weren is om de planten voordat je ze binnen plaatst in de winter te verpotten naar nieuwe potgrond. Daarbij moeten de wortels grondig gecontroleerd worden op larven en eitjes.

Voor planten die buiten in de tuin staan en die last hebben van snuitkevers is de volgende methode toe te passen. In de avond een paraplu onder de besmette plan uitklappen. Vervolgens de plant "uitschudden" en de verzamelde kevers om zeep brengen (bijvoorbeeld doodtrappen onder je schoen of in een sopje van spiritus). De kevers vooral niet laten leven, want ze vinden wederom een nieuwe gastheer en verspreiden zich verder.

Ook kan het helpen om een pot te vullen met houtwol of stro en deze nabij de besmette plant te plaatsen. De kever zal zich overdag hierin verschuilen en daar is hij dus te vangen. Ook een stuk boomschors zou de truc moeten doen.

Een andere methode is om een laag scherpe steentjes rond de voet van de plant te plaatsen, of scherpe schelpenstukjes. De kevers kunnen dan hun eitjes niet leggen. Deze laag dient voldoende dik (circa 2 cm) te zijn.

Daarnaast kan de kever bestreden worden met het uitzetten van aaltjes (Nematode E). De aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de larven. Deze aaltjes bestrijden de larven van de kever. De aaltjes bevatten bacteriën die de larven om kunnen zetten tot voedsel voor de aaltjes. De larven kunnen dit niet overleven en zullen binnen 48 uur afsterven. Het middel(dat te verkrijgen is via de firma horticoop) dient gebruikt te worden tussen maart en september.

Als allerlaatste redmiddel zou een insecticide gebruikt kunnen worden. Waarom als allerlaatste redmiddel? Het bodemleven wordt door het gebruik van de insecticiden aangetast, wat niet goed is voor de mens, voor de bodem en de plant. Het spuiten met insecticiden heeft echter alleen zin als de eitjes nog niet gelegd zijn. De snuitkevers leggen van begin juni tot oktober hun eitjes. Er zijn overigens ook "milieuvriendelijkere" insecticiden van bijvoorbeeld het merk ecostyle.

Tot slot

Snuitkevers kunnen een grote plaag zijn in de tuin. Het bestrijden van de snuitkever is niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk. Hopelijk helpen bovenstaande tips bij de bestrijding / voorkoming van de plaag.