Hoe kunnen we nekpijn best behandelen

Inleiding

Nekpijn is vandaag één van de belangrijkste chronische pijnklachten waarmee volwassenen worden geconfronteerd. De jongste tijd wordt nekpijn zelfs bij kinderen meer en meer vastgesteld. Wat veroorzaakt nu deze chronische nekpijn eigenlijk? Is dit de zoveelste ouderdomskwaal, of is er meer aan de hand? En hoe kunnen we deze chronische aandoening nu het best behandelen?

Deskundig advies

Iedereen van ons kent ongetwijfeld het fenomeen van de plots opstekende nekpijn, want iedereen wordt hier al wel eens mee geconfronteerd. Meestal is deze nekpijn van voorbijgaande aard en verdwijnt na enkele dagen. Maar wat als de nekpijn blijft duren en voor ernstige lichamelijke ongemakken blijft zorgen? Deskundig advies en een snelle diagnose zijn ook hier erg belangrijk. Alleen op deze manier kan men immers een sluitende diagnose stellen en de beste behandelingsmethode uittekenen. Deskundig advies is hier dan ook zéker niet misplaatst. Met aanslepende nekpijn blijven rondlopen, kan immers de problemen alleen maar doen toenemen.

Complex lichaamsdeel

Onze nek bestaan hoofdzakelijk uit spieren, ligamenten, gewrichten, tussenwervels, wervellichaampjes en het ruggenmerg zelf. Onze nek is dan ook een bijzonder complex lichaamsdeel. In normale omstandigheden kunnen we hem zonder moeite bewegen. Mankeert er iets aan de vele structuren van dit lichaamsdeel, dan onstaat pijn en worden we geconfronteerd met (ernstige) bewegingsproblemen.

Verschillende behandelingsmethoden

Maar lang niet alle nekpijnen zijn hetzelfde, wel integendeel. Inderdaad, er bestaan verschillende soorten nekpijnen. Naast de gewone, alledaagse nekpijn is er dié nekpijn die verder uitstraalt naar onze bovenarm, Cervicobrachialgie in het medische vakjargon. Zo vlug mogelijk de gepaste diagnose stellen is dus belangrijk, want de gewone nekpijn en de uitstralende nekpijn vragen immers verschillende behandelingsmethoden.

Nekpijn wordt haast uitsluitend veroorzaakt door overbelasting of door slijtage.Omdat onze nekwervelzuil weinig of niet beschermd is, is dit lichaamsdeel meteen ook meer vatbaar voor kwetsuren door valpartijen, ongevallen of door de vele contactsporten. En hierbij kan zéker niet over het hoofd worden gezien dat onze nek ook ons hoofd, met een gewicht van gemiddeld zo'n twaalf kilo, te dragen heeft.

Whiplash dikwijls niet merkbaar

Gaat er in één van de vele nekstructuren iets mis, dan krijgen in de eerste plaats de spieren het zwaar te verduren. Uiteindelijk zullen deze ook verkrampen. Een stijve nek is meestal een eerste en ernstige aanwijzing dat er iets mis is. Een whipplash is meestal het erg pijnlijke gevolg, maar niet altijd op een echo en/of röntgenfoto's onmiddellijk merkbaar.

Reumatische nekpijn

Heeft men te doen met een ernstige vergroting van de facetgewrichten, dan heeft men meestal te maken met een ernstige ontsteking van het gewricht. Reumatische nekpijnen zijn hiervan meestal het gevolg. Uiteindelijk kan de vergroting van ons nekgewricht extra druk veroorzaken op ons ruggenmerg, of een vernauwing veroorzaken van de vele kanaaltjes waar de zenuwen van de armen doorlopen. Het is dit laatste dat de nekpijn naar onze bovenarmen doet uitstralen. Men spreekt hier dan van een geknelde zenuw. Een beschadigde of verschoven tussenwervelschijf kan eveneens oorzaak zijn van zo'n geknelde zenuw, met alle gevolgen vandien.

Uiteenlopende behandelingen

De uiteindelijke keuze van de behandeling, hangt uiteraard af van het type nekpijn waarmee we worden geconfronteerd. In het geval van acute nekpijn gaan ook de spieren verkrampen. Die moeten opnieuw losgemaakt worden. Dat doet men met medicatie. Pijnstillers en spierontspanners zijn hier aangewezen. Blijft de pijn aanhouden of keert ze geregeld terug, dan vraagt dit een andere aanpak. In vele gevallen wordt gestart met lokale infiltraties, inspuitingen met een verdovend middel of met cortisone-inspuitingen op de plaats van de pijn. Is de nekpijn het gevolg van artrose, dan kunnen inspuitingen met hyaluronzuur een oplossing bieden. Deze stof zou tevens de groei van het kraakbeen bevorderen.

Operatie laatste redmiddel

Als écht niets helpt, is een operatief ingrijpen de enige uitweg. Dat is vooral het geval bij uitstralingspijn naar de armen of wanneer alle andere middelen geen soelaas brachten. Daar waar rugoperaties in vele gevallen een bijzonder slechte reputatie hebben, is dat bij nekchirurgie veel minder het geval. Nekoperaties geven meestal een goed resultaat. Na dergelijke ingreep is in de meerderheid der gevallen de oorzaak en dus ook de nekpijn verdwenen. In sommige gevallen zal men de tussenwervelschijf moeten vervangen door een discusprothese. Deze draagt een prijskaartje van gemiddeld zo'n 2500 euro.

Conclusie

Een sterk groeiend aantal landgenoten krijgt met (chronische) nekpijnen af te rekenen, en toch wordt deze aandoening nog teveel onderschat. Een snelle diagnose is ook hier van groot belang. Hoe sneller met een aangepaste behandeling kan worden gestart, hoe groter de kans op genezing.

Aan nekpijn kunnen we zelf niet veel doen. We kunnen onze nekspieren wél versterken met het maken van rustige bewegingen. Ijscompressen kunnen acute nekpijnen verhelpen. Een kersenpitkussen, warmtepleisters of infraroodstralen kunnen aanslepende nekpijnen verzachten. Bij aanslepende nekpijn is de tussenkomst van een arts noodzakelijk.

Lees alle recent nieuws over gezondheid, gezonde voeding, overgewicht en gezond diëten op http://LeefGezond.blogspot.com


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden