Hoe kweek je zelf pepino's

Zelf exotisch fruit kweken

Zelf pepino’s kweken op een terras of in volle grond in niet zo moeilijk. Met een beetje zorg en wat geluk met het weer kan je per plant gemakkelijk enkele kilo’s fruit oogsten.

Pepino’s worden op internet en in de handel meestal als stek of als gewortelde stek verkocht onder de naam Solanum muricatum, pepino of meloenpeer . Als je éénmaal een plant hebt kan je ook zelf stekken nemen en zo elk jaar een nieuwe plant kweken.

Verzorging van de stekken

De stekken plaats je in een afgesloten ruimte zoals in een kweekkastje, met een plastieken zak erover, in een afgedekte oude aquarium of iets dergelijks. Hierdoor wordt de verdamping beperkt en de beworteling te bevorderd. Een doorgesneden PET-fles met wat grond onderin werkt ook heel goed. Het afgesneden bovenste deel van de fles schuif je terug over het onderste deel waar de stek in zit. Af en toe draai je de dop dan even open om te verluchten. Zodra de stekken goed aan de groei zijn kan de bescherming regelmatig even verwijderd worden. Bij de methode met de PET-fles hoef je alleen maar de dop regelmatig even open te draaien. Als de stekken duidelijk goed aan de groei zijn kan je de duur van de verluchting steeds iets verlengen zodat ze uiteindelijk gewoon in de open lucht staan. De jonge planten moeten binnen blijven tot eind mei.

Verzorging van de plant

Na de vorst kunnen de planten naar buiten. Ze kunnen in een serre of in de buitenlucht, in volle grond of in een ruime pot. In een serre groeien ze harder maar de bestuiving verloopt er moeilijker omdat pepino’s door de wind bestoven worden. Schud de plant regelmatig voorzichtig heen- en weer, dan lukt de bestuiving ook zonder wind.


Een pepino heeft ruimte nodig

Plaats de plant in een ruime pot, met veel potgrond. Een potdiameter van 35 cm is geen overdreven luxe. De planten mogen in het zomerseizoen regelmatig meststoffen krijgen en vragen vrij veel vocht. Potgrond met klei is ideaal. Als ze te droog staan verdrogen de bloempjes.

Vanaf augustus vormt de pepino kleine, weinig zichtbare bloempjes.

Al vlug daarna verschijnen regelmatig kleine vruchten die langzaam dikker worden. Meloenpeer planten kunnen tot 1 m hoog worden en vragen dan soms wat ondersteuning, anders hangen de vruchten op de grond.

De vruchten hangen in trossen van 5 à 6 stuks, elk 10 à 12 cm lang en 5 à 6 cm dik. Bij het afrijpen verkleuren de groene vruchten gelig met paarse strepen. Het vruchtvlees is sappig, smaakvol en uitzonderlijk rijk aan vitamine C. De smaak ligt tussen meloen en peer. Zij worden zowel rauw als bewerkt tot confituur gebruikt.


Verse pepino's met kerstmis

De rijpe vruchten kunnen aan de plant blijven hangen tot ze gebruikt worden of binnen op een koele plaats bewaard. Pepino’s bewaren erg lang. Het is niet uitzonderlijk om met kerstmis nog verse vruchten te hebben.


Overwintering

Na de zomer kan de moederplant binnen overwinteren, net als alle andere kuipplanten. Ze kan dan ook ingekort worden als ze teveel plaats inneemt. In het najaar of het nieuwe voorjaar kunnen er stekken genomen worden. De stekken dragen meteen het eerste jaar vruchten. De moederplant is in de winter vaak erg vatbaar voor spint. Een tweejarige pepinoplant draagt ook minder vruchten dan een éénjarige. Het is dus niet nodig om een oude, erg grote struik te bewaren. Begin in het voorjaar gewoon opnieuw met frisse, jonge stekken.


! Dit artikel is eigendom van de auteur Mayel. Gebruik van deze informatie is niet toegestaan zonder toestemming van deze auteur. Raadpleeg onze Algemene Voorwaarden voor meer informatie of neem contact op met de auteur.
Antwoord niet gevonden?
Aangepast zoeken
Gerelateerde artikelen
Beoordelen
+
Beoordeling
 • Criterium:De mate waarin de informatie:
  • VolledigheidAntwoord geeft op titel en inleiding
  • BetrouwbaarheidCorrect en betrouwbaar is
  • DiepgangDetails en diepgang bevat
  • LeesbaarheidLogisch en overtuigend is gestructureerd
  • TaalgebruikLeesbaar en taaltechnisch correct is
  • DesignGrafisch mooi oogt
Uw
waardering
?
-
Reacties
#
01-01-1970
01:00
De reactie zal worden weergegeven na goedkeuring.
#1
EDDY
29-02-2012
00:51
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
HEERLIJKE VRUCHTEN, mooi van kleur en zoet , zeker de moeite om te kweken
#2
Frans smienk
23-07-2012
14:41
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Hoe groot moet men deze stekken nemen ?
#3
Mayel
24-07-2012
11:30
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Zorg als je stekken neemt dat er minstens een cm of twee iets verhout takweefsel aanzit. Een sappig, volledig groen takje wortelt niet zo vlug en zal snel rotten.
Stekken van ongeveer 10 cm lang hebben een mooie, bruikbare maat.
#4
Huub
29-07-2014
20:22
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
ik heb zelf een plant maar hoe kom ik aan mijn stekken
waar moet ik mijn stekken vinden cq knippen
#5
Mayel
29-07-2014
21:01
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Stekken zijn eindstukken van een tak of zijtak. Knip of snij een stuk van 10 tot 15 cm af en verwijderd de onderste blaadjes zodat je een kaal stukje stengel hebt. Alle stengelstukken van de pepino wortelen vrij gemakkelijk, maar de heel sappige, groene worden sneller rot. Neem best een lichtjes verhout stukje.
#6
willy arts
24-11-2014
18:47
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Wat kun je doen aan spint in je plant.
#7
Mayel
24-11-2014
19:19
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Spint kan inderdaad een probleem zijn, zeker bij oudere planten. Ikzelf bespaar me de moeite van het behandelen van een oudere plant. Indien er spint op een plant zit neem ik nieuwe stekken en spoel die eerst goed af met water en een klein beetje afwasmiddel. De stek staat om te wortelen in een afgesloten ruimte met een hoge luchtvochtigheid en daar houdt spint niet van. De nieuwe planten zijn dan meestal weer spintvrij, de oudere plant gooi ik weg.
Reageren
 • Velden met * zijn verplicht.
 • Uw emailadres zal niet openbaar worden gemaakt