Hoe leer ik een hond over de brug gaan bij Agility

Inleiding

Agility, in het Nederlands ook wel bekend als behendigheid, is een leuke sport om samen met je hond te beoefenen. Het doel van het spelletje is om samen met je hond zo snel mogelijk een vastgelegd parcours af te leggen en daarbij zo min mogelijk fouten te maken. De hond moet hierbij onder andere over latjes springen, door tunnels gaan, een slalom correct nemen, door een band springen, over een wip gaan en over een brug gaan. Veel honden vinden het in eerste instantie eng om over de brug te gaan en aangezien het een toestel is dat in de hoogte werkt is het belangrijk om de brug goed aan te leren. Maar hoe leer je een hond over de brug gaan bij Agility. Waar moet je op letten? 

Belangrijk vooraf

Lichaamstaal van  de baas is bij deze oefening erg belangrijk. De brug is ongeveer op schouderhoogte, dus de hond bevindt zich redelijk ver boven de grond. Veel baasjes vinden het dan de eerste paar keer ook eng om de hond over de brug te laten gaan en brengen dit (onbewust) over op hun hond. Daardoor vinden de honden het ook eng om over de brug te gaan. Het is belangrijk om als baasje rust uit te stralen en niet bang te zijn. In principe kan er ook niets gebeuren, want de meeste honden zullen beheerst de brug op- en afgaan. Mocht de hond er onverhoopt toch afvallen, laat de riem dan onmiddellijk los en probeer de hond niet op te vangen. De kans is dan namelijk groot dat je de hond ophangt aan zijn eigen riem en zijn nek breekt. Dit komt echter nooit voor.

Ook de raakvlakken zijn bij deze oefening belangrijk om goed aan te leren. De raakvlakken zijn de gekleurde vlakken op de oploop en afloop van de brug. Deze vlakken moet de hond, onder meer uit veiligheidsredenen, bij iedere keer dat hij over de brug gaat raken. Zo voorkom je dat de hond te hoog van de brug af springt en zo zijn poten breekt.

Stap 1

Leg de planken van de brug plat op de grond en doe de hond aan de riem. Loop nu rustig op de brug af en beloon de hond als hij met twee of zelfs vier poten op de plank stapt. Loop nu in een rustig tempo door en probeer in eerste instantie met de riem de hond op de brug te houden. Laat de hond aan het einde van de brug, op het raakvlak, kort stilstaan en loop vervolgens in een rechte lijn door. Door net te doen alsof de brug een meter langer is, voorkom je dat de hond straks schuin van de brug af springt en dus het raakvlak mist. Oefen dit een aantal keer achter elkaar en beloon de hond de hele tijd als hij met vier poten op de plank blijft. Op den duur zal je merken dat je de hond nauwelijks meer hoeft te corrigeren en dat deze vlot over de plank loopt. Als de hond goed over de plank loopt kun je het ook een aantal keer zonder riem proberen. Het is wel belangrijk dat de hond elke keer rustig over de plank gaat en aan het einde stil blijft staan. Als de hond dit goed doet kun je naar stap 2.

Stap 2

Nu ga je de brug in de hoogte bouwen. Dit doe je door de brug eerst op een tweetal bokjes te zetten, van ongeveer een halve meter hoogte. Loop ontspannen en met de hond aan de riem op de brug af en laat de hond er rustig overheen lopen. Belangrijk is dat jij het tempo bepaalt en niet de hond. Neem de hond dus mee, als hij niet verder wil kun je hem lokken met een snoepje. Je mag niet te veel tegen de hond praten als hij het eng vindt, want met praten bevestig je alleen maar de angst. Na een aantal keer zal de hond het niet meer eng vinden en fier over de plank heen lopen. Je kunt ook dit een aantal keer zonder riem proberen, zo lang het maar beheerst gaat. Als de hond ook dit goed doet is het tijd voor stap 3.

Stap 3

Nu kun je de brug op  volle hoogte zetten. Je herhaalt de stappen die bij stap 2 zijn genomen. Eerst loop je een aantal keer aangelijnd met de hond over de brug, waarbij je telkens op het raakvlak even halt houdt. Vervolgens, als de hond helemaal zeker is van zijn zaak en niet meer wankelt of aarzelt, kun je het ook zonder riem proberen. Als de hond dan vlot het toestel neemt kun je proberen de snelheid wat op te voeren, maar dit moet je pas doen als je zeker weet dat de hond het toestel beheerst.

Conclusie

Om een hond de brug aan te leren moet je goed letten op je eigen lichaamstaal en op de raakvlakken, zo voorkom je dat er ongelukken gebeuren. In iedere fase, de platte plank, de plank op bokjes en de plank op volledige hoogte, doe je de oefening eerst een aantal keer aangelijnd. Hierbij bepaal jij het tempo. Als de hond er zonder aarzelen overheen gaat, dan kun je het een aantal keer los proberen en als laatste voer je de snelheid op. Veel succes en plezier met het aanleren!