Hoe leer ik een hond zonder trekken aan de riem te lopen

Inleiding

Als je op straat kijkt zie je vaak mensen lopen die gewoon vooruit gesleurd worden door hun hond. Het is vaak de vraag wie wie nu eigenlijk aan het uitlaten is. Als je een hond koopt, heb je het voornemen dat je hem zo gaat opvoeden, dat hij niet aan de riem trekt. Vaak mislukt dit echter omdat het moeilijk is om consequent te blijven of omdat je gewoon niet over de juiste handvaten beschikt om een hond netjes aan de riem te leren volgen, zonder strakke lijn. Maar hoe leer je een hond om zonder trekken aan de riem mee te lopen? Waar moet je op letten?

Belangrijk vooraf

Om een hond netjes aan de riem mee te leren lopen is heel veel geduld en een positieve instelling van groot belang. Als je de hond nog als pup hebt, gaat het aanleren van lopen zonder een gespannen riem net iets makkelijker dan bij oudere honden. Maar het is niet zo dat je in één of twee weken verschil ziet, vaak gaan er weken, al dan niet maanden overheen voordat de hond eindelijk zonder trekken aan de riem loopt, en zelfs dan gaat het nog wel eens fout. Belangrijk is om consequent te blijven, dan komt dat goed lopen van zelf. Raak ook niet gefrustreerd als je hond aan de riem trekt, maar probeer rustig te blijven. De hond zal het namelijk aanvoelen als je gefrustreerd bent, en dat zal zijn trekgedrag alleen maar vergroten, waardoor jij natuurlijk nog gefrustreerder wordt.

Beloon de hond ook niet alleen met koekjes, maar voornamelijk met je stem. Als je met een blije, hoge stem tegen je hond praat tijdens het wandelen, zal je merken dat hij zijn pas in houdt en veel naar je kijkt. Maar als je boos bent of je stem te vaak verheft, zal de hond geïrriteerd of gefrustreerd raken, wat uiteindelijk leidt tot negerend of juist extra trekkend gedrag.

Blijf consequent. Als je wilt dat de hond niet trekt, is het belangrijk dat hij nergens mag trekken. Dus ook niet wanneer hij een andere hond tegen komt of wanneer de hond heel erg opgewonden is. De hond kan de verschillende situaties niet onderscheiden, waardoor hij straks niet meer weet of hij nou wel of niet mag trekken aan de riem.

Hoe het trekken afleren?

Als je hond trekt tijdens het lopen, zijn er verschillende manieren om het trekken af te leren. De ene manier werkt bij de ene hond beter dan de andere manier. Het beste is om één van de methodes te proberen, maar als deze niet blijkt te lukken, een andere te pakken.

De eerste methode om een hond het trekken af te leren is de stop-methode. Zodra er spanning op de riem komt te staan, stop je met lopen totdat de hond zelf, zonder aanwijzing, de spanning van de riem af haalt en bijvoorbeeld naast je komt zitten, dan loop je weer verder. Door dit te doen leert de hond dat hij niet verder mag als er spanning op de riem staat. Je moet bij deze methode wel iedere keer stil staan als er ook maar een beetje spanning op de riem staat. Als de hond goed mee loopt, beloon deze dan uitbundig.

De tweede methode om een hond het trekken af te leren is de omdraai-methode. Bij deze methode wacht je totdat de riem bijna strak staat (hij mag niet helemaal strak staan!). Zodra de riem bijna strak staat geef je de hond een waarschuwing (uh-uh) en draai je resoluut om. De hond zal gedwongen worden om te volgen. Je loopt net zo lang terug totdat je hond netjes langs je loopt (als hij dit doet: beloon hem uitbundig). Draai om en vervolg je wandeltocht. Elke keer als de riem strak draait te staan geef je de waarschuwing en draai je om. Op een gegeven moment zal de hond inhouden zodra je de waarschuwing geeft. Belangrijk is dat je dan alsnog om blijft draaien, anders trekt de hond weer voordat je het door hebt.

Conclusie

Om een hond het trekken aan de riem af te leren, is het belangrijk dat je consequent blijft en geduld hebt. Er zijn twee methodes om de hond het trekken af te leren: de stop-methode en de omdraai-methode. Bij de stop-methode stop je met wandelen zodra de riem strak staat. Bij de omdraai-methode draai je om en loop je in tegenovergestelde richting. Bij beide methodes is het belangrijk om de hond als hij het goed doet, uitbundig met je stem te belonen.