Hoe leer je Spaans in 1 week

Inleiding

Spaans leren in 1 week, kan dat? Absoluut!

Hoe snel je het Spaans onder de knie zal hebben, is onder andere afhankelijk van: moedertaal, talenknobbel, tijd, motivatie, omgeving en leermethode. Opmerking: verwacht geen wondermaniertje waardoor je na 1 week al vloeiend Spaans spreekt. Dit artikel helpt je slechts op weg (en hopelijk motiveert het je ook een beetje!) om deze mooie wereldtaal te leren spreken.

Redenen om Spaans te leren

  • De Spaanse taal telt meer dan 320 miljoen sprekers.
  • Spaans wordt in meer dan 20 landen gesproken; een grote kans dat je ooit naar een van die landen op vakantie zult gaan dus.
  • Omdat Spaans een wereldtaal is, zal het zeker goed op je CV staan als je vermeldt dat je de taal spreekt.
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je een nieuwe taal leert, je ook je moedertaal beter gaat spreken, en de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer zal drastisch verminderen. Onderzoek wijst ook uit dat het leren van nieuwe talen de mentale vaardigheden verbetert, bij zowel kinderen als volwassenen. Je geheugen wordt beter, je mentale scherpte zal op hoge leeftijd beter zijn dan van leeftijdsgenoten die slechts 1 taal beheersen. Je kritische denkvaardigheden en je creativiteit zullen ook toenemen.

Moedertaal

Iemand die Frans, Portugees, Italiaans of Roemeens als moedertaal heeft (of een van die talen op moedertaalniveau beheerst), kan de Spaanse taal al in slechts 300 uur op moedertaalniveau beheersen. Het accent beheers je al ongeveer en veel woorden zullen je bekend voorkomen. Met de grammatica ben je ook al min of meer bekend. Iemand met Nederlands als moedertaal zal er veel langer over doen. Maar laat je hierdoor niet tegenhouden; na circa 200 uur studie zal je de taal vloeiend op basisniveau kunnen spreken. Dat lijkt misschien veel, maar als je vandaag nog begint, zal je merken dat het reuze meevalt.

Talenknobbel

Er zijn mensen die meer dan 10 talen vloeiend spreken, én er zijn mensen die zelfs hun moedertaal nooit perfect leren spreken. Vraag jezelf eerlijk af of je een talenknobbel hebt. Pik jij een taal snel op of doe je er vrij lang over? Het maakt niets uit als je geen talenknobbel hebt, zolang je je verwachtingen maar bijstelt.

Tijd

Stel dat je de eerste week echt hard je best doet, en elke dag 50 woorden leert, dan beheers je na slechts 1 week al 350 Spaanse woorden! Dat is genoeg om jezelf voor te stellen, de weg te vragen, een hotelkamer te reserveren én een gesprek met een Spanjaard op basis niveau aan te gaan! Maar natuurlijk heeft niet iedereen zoveel vrije tijd om na een week al een kort gesprekje te kunnen voeren in het Spaans. Dit maakt helemaal niet uit, als je je tijd maar goed verdeelt. Iedereen weet dat het leren van een nieuwe taal tijd kost, dus wees ook niet verbaast als je maar 1 uurtje per week Spaans leert dat je na een jaar de taal zelfs nog niet op basisniveau beheerst. Maar je zal zien dat als je veel tijd stopt in het leren van de taal, dat het veel sneller gaat dan je denkt.

Motivatie

Heb jij dat ook wel eens? Dat je ergens vol enthousiasme aan begint, en dat het na enkele dagen al af begint te nemen? Dit is de grootste valkuil bij het leren van een nieuwe taal. Je hebt bijvoorbeeld net een Spaanse film gekeken, en je vond de taal mooi klinken, dus daarom besloot je om zelf ook de taal te leren. Vol enthousiasme zoek je het internet af naar gratis sites waar je Spaans kan leren. Je bent er de hele dag mee bezig en aan het eind van de dag kan je al enkele Spaanse woordjes en zinnetjes zeggen. Maar de volgende dag heb je er ineens geen zin meer in. Hoe komt dat?

Een van de belangrijkste dingen bij het leren van een nieuwe taal, is doelen stellen. Waarom, hoe, waar en wanneer wil je Spaans leren? Stel je gaat over een week naar een Spaanstalig land op vakantie, dan is de kans groot dat je vol zal houden met leren omdat je je natuurlijk wel een beetje verstaanbaar wilt maken. Maar stel dat je de Spaanse taal over een jaar nodig hebt, hoe houd je jezelf dan gemotiveerd?

Ten eerste moet je begrijpen waarom je de taal wil leren. Iedereen heeft er zo zijn of haar eigen reden voor, en dat is prima, zolang het maar een echt verlangen van je is om de taal te leren. Als je de taal alleen wilt leren om indruk te maken op anderen, dan is het geen echt verlangen van je en zal je motivatie op den duur ook afnemen.

Nu je weet waarom je de taal wilt leren, wordt het tijd om aan de slag te gaan.

Omgeving

De snelste manier om Spaans te leren is natuurlijk met veel Spanjaarden om je heen. Zo hoor je meteen hoe je de woorden uitspreekt en wat het juiste accent is. Maar omdat niet iedereen het geluk heeft zich dagelijks onder de Spanjaarden te bevinden, zijn er gelukkig ook dingen die je wel kunt beïnvloeden. Denk maar eens aan films, hoe vaak heb je een Spaanstalige film gezien? Het werkt heel goed om een Spaanstalige film met Nederlandse (of een andere taal die je spreekt) ondertiteling te kijken. Lees iedere keer de ondertiteling en luister naar wat er wordt gezegd. Je zal merken dat je op deze manier veel nieuwe woorden leert en je hoort ook meteen wat de goede uitspraak is.

Leermethoden

Hieronder staan enkele manieren waarop je Spaans kunt leren. Hoe meer manieren je gebruikt, hoe Sneller je Spaans zal kunnen spreken, verstaan, schrijven en lezen.

  • Leren van een Spanjaard. De snelste methode is om met een Spanjaard te oefenen. Dus ben je bevriend met iemand die Spaans spreekt, vraagt diegene dan of hij je wil helpen. Je uitspraak zal op deze manier veel beter zijn en je oefent meteen al echte gesprekken, dus later zal je je zekerder voelen als je Spaans spreekt.
  • Cursus Spaans. Dit is een van de duurste methoden, maar ook een van de meest effectieve. Op deze manier maak je het ook echt definitief voor jezelf; je gaat Spaans leren, er is geen ontkomen meer aan. Het nadeel hiervan is dat je niet je eigen tempo kunt betalen. Stel je hebt 1 avond in de week cursus Spaans, dan zal je pas na enkele weken een kort gesprekje kunnen voeren. Terwijl je misschien veel sneller wilt gaan.
  • Cd-roms. Er zijn vele cd-roms te koop waarmee je Spaans kunt leren. Er zijn cd-roms voor mensen die nog geen woord Spaans spreken, en er zijn ook cd-roms Zakelijk Spaans te koop. Dit is een goede methode om wat basis woordjes te oefenen. Je leer het Spaanse alfabet, dieren, kleuren, en alledaagse voorwerpen te benoemen bij sommige cd-roms. Dus let er wel op wat je allemaal zal leren, want bij sommige cd-roms weet je alles al na slechts enkele dagen.
  • Boeken: zeer geschikt om de grammatica te leren, maar minder geschikt voor je uitspraak. Veel Spaanse woorden spreek je anders uit dan hoe je ze leest. Als je écht in heel korte tijd Spaans moet kunnen spreken, is het aan te raden om niet meteen aan de grammatica te beginnen maar om als eerst je woordenschat uit te breiden, omdat dit veel minder tijd in beslag neemt.
  • Audio tapes. Als je eraan went om vaak naar de Spaanse taal te luisteren, dan zal je op den duur Spanjaarden veel beter verstaan omdat je aan de woorden en de uitspraak gewend raakt. Ook zal je uitspraak veel beter worden omdat je audio tapes makkelijk na kunt praten. Een groot voordeel hiervan is dat je het overal kunt beluisteren. Thuis, in je auto, op je MP3 speler.