Hoe leer je een hond buigen

Inleiding

Bijna iedere hond vindt het leuk om trucjes te leren. Voor de gezondheid van een hond is het zelfs nodig om hem zowel lichamelijk als geestelijk te ondersteunen. En wat is er nou leuker dan lekker met je hond bezig te zijn? Je kunt een hond allerlei dingen leren. Een van die dingen is buigen. Buigen is een relatief makkelijke oefening om aan te leren, maar je moet wel met wat dingen rekening houden. Waar moet je op letten? Wat zijn de stappen die je moet volgen om een hond te leren buigen? 

Informatie  vooraf

Om een hond te leren buigen is veel geduld nodig. Waarschijnlijk kent je hond namelijk het commando om te liggen namelijk al. Voor de hond is het heel verwarrend dat hij eerst helemaal plat op de grond moest gaan liggen (zoals bij het commando ‘af’ of ‘lig’) en nu ineens zijn achterpoten gestrekt moet houden, zodat hij blijft staan. De kans is dan ook groot dat de hond in eerste instantie niet overeind blijft staan met zijn kont in de lucht, maar afzakt naar zijn oude, vertrouwde positie. Om bij de hond in te prenten dat er twee oefeningen zijn, eentje waarin hij helemaal op de grond moet gaan liggen en eentje waarbij hij zijn achterste in de lucht moet houden, is tijd nodig. Zelfs bij de slimmere honden.

Ook moet je de veiligheid en gezondheid van de hond in acht nemen. Niet iedere hond is geschikt om alle bewegingen te maken. Bij het leren buigen moet de hond zijn rug krommen, sommige honden zijn hiervoor niet geschikt. Denk bijvoorbeeld aan Teckels. Met hun korte pootjes en lange rug zouden zij erg veel moeite hebben om te buigen. Ook de grote, niet zo soepele honden kunnen rugklachten krijgen door deze oefening. Houd dus altijd de gezondheid en het gedrag van de hond in de gaten wanneer je een oefening of trucje aanleert.

Een derde punt waar je op moet letten is het ‘overtrainen’ van de hond. Misschien vind je het trucje zo leuk dat je het liefst zou willen dat de hond het over een uur al perfect kan, maar dat is niet goed voor de hond. Het beste is om met intervallen te trainen. Oefen vandaag vijf minuten dit trucje en ga vervolgens met de hond iets leuks doen. Oefen vervolgens morgen weer vijf minuten. Door het iedere dag een korte tijd te oefenen, blijft het voor de hond leuk en loop je minder risico dat de hond stras denkt ‘he, daar komt hij/zij weer aan met het trucje, ik heb er geen zin meer in’. Je kunt een hond namelijk ook overtrainen als je niet oplet. 

Stap 1 

Er zijn twee manieren waarop je een hond kan leren buigen: de natuurlijke manier of de aangeleerde manier. Zoals je misschien ooit wel eens hebt gezien, buigen honden van nature erg vaak. Bijvoorbeeld als ze willen spelen of als ze zich uitrekken nadat ze lang gelegen hebben. Wanneer je bij iedere keer als je hond dit doet consequent het commando ‘buig’ zegt en de hond vervolgens een snoepje geeft, zal de hond na een week (of misschien eerder) de link beginnen te leggen tussen de handeling en het commando. Dit kun je uitproberen door het commando ‘buig’ te geven en te kijken wat de hond doet, gaat de hond (al dan niet met een beetje hulp) in de gewenste positie staan, dan beheerst de hond het commando. Gebeurt dit niet, dan moet je verder oefenen of de tweede methode uitproberen.

Bij de tweede methode leer je het buigen aan. Je gaat er dus vanuit dat de hond nog nooit heeft gebogen en werkt volgens een stappenplan. Bij stap 1 is het de bedoeling dat je de hond in de gewenste positie brengt door hem met een snoepje te lokken. Pak het snoepje tussen duim en wijsvinger en beweeg het langzaam langs de borst van de hond naar beneden. Doe dit terwijl de hond staat. Beloon de hond wanneer deze met zijn voorpoten op de grond ligt, maar met zijn achterste nog in de lucht hangt. Herhaal dit een paar keer totdat het vlot gaat.

Het kan zo zijn dat de hond automatisch gaat liggen wanneer je het snoepje langs zijn borst beweegt. In dit geval is het aan te raden om met je hand de onderbuik van de hond omhoog te houden, zodat deze niet helemaal naar de grond toe zakt, en hem dan te belonen. 

Stap 2

Nu de hond de beweging door heeft, kun je een commando aan de oefening koppelen. Het is raadzaam om het commando ‘buig’ te gebruiken, maar mocht je zelf een leuk commando hebben, kan dit ook gebruikt worden. Het is wel belangrijk dat de hond altijd hetzelfde commando te horen krijgt, wissel dus niet continu van commando, maar blijf consequent hetzelfde woord gebruiken.

Lok met het snoepje de hond in de juiste positie en geef tijdens de beweging van de hond duidelijk het commando ‘buig’. Beloon de hond wanneer deze in de gewenste positie ligt. Oefen dit een paar keer zodat de hond begrijpt wat het commando betekent en wat er van hem verwacht wordt. Oefen dit ook een paar dagen, ga dus niet meteen na de eerste dag door naar stap 3. De inprenting kost tijd. 

Stap 3

Nu is he tijd om het gebruik van een snoepje (en eventueel de hand, mocht dat nodig zijn geweest) af te bouwen. Dit gaat het beste door af en toe wel, af en toe geen snoepje te gebruiken. Wissel dit af, zodat de hond leert dat je niet altijd meer een snoepje in je hand hebt (of een hand onder zijn onderbuik hebt). Bouw het vervolgens af door steeds minder snoepjes te gaan gebruiken. Geef elke keer als je de oefening doet wel duidelijk een commando. Wanneer je de snoepjes (en de hand) hebt afgebouwd, kun je testen of de hond de oefening écht kent, door te kijken of hij buigt wanneer je enkel het commando geeft. Als je hond op dat moment buigt, beheerst hij de oefening. Buigt je hond nog niet? Dan is het beter om nog een tijdje met het hand- of lokgebaar te werken. 

Conclusie

Een hond leren buigen is een relatief makkelijk trucje. Wel moet je rekening houden met de veiligheid en gezondheid van de hond. Ook mag je niet te vaak trainen met de hond en moet je geduldig zijn bij de training. Een hond is geen wonderdier. Hij heeft tijd nodig om het trucje te begrijpen. Je kunt ‘buig’ op twee manieren aanleren: de natuurlijke buigingen van de hond gebruiken en daar een commando aan koppelen, of stap voor stap de hond de buiging aanleren. Bij het stap voor stap aanleren laat je de hond eerst wennen aan de houding, vervolgens koppel je er een commando aan en als laatste bouw je het handgebaar en het gebruik van een snoepje af. Veel succes!