Hoe leer je een hond naar een pion te gaan

Inleiding

Als je een leergierige hond hebt, is het leuk om hem trucjes te leren. Vaak staan op internet allerlei filmpjes van leuke trucjes. Er staat echter nooit bij hoe je een hond een trucje aan moet leren. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een hond kan leren om van 10 meter afstand een pion aan te gaan raken. Ook wordt er verteld waar je op moet letten als je dit trucje aan wil leren.

Belangrijk vooraf

Het vooruitsturen naar een pion is een leuk trucje om te leren. Het zal echter wel een paar weken in beslag nemen voordat je hond helemaal door heeft wat de bedoeling is. Het is belangrijk dat je de stappen niet te snel achter elkaar plakt. De hond heeft af en toe wat tijd nodig om door te krijgen wat hij precies moet doen. Sommige honden leren sneller dan andere honden, wees dus geduldig.

In de onderstaande stappen wordt bij het aanleren van deze oefening een pion gebruikt. Je kunt deze pion echter ook vervangen door een plastic fles of iets dergelijks. Zorg er wel altijd voor dat het voorwerp dat je hond aan moet raken stevig staat. Een lege plastic fles zou zomaar om kunnen vallen als je hond er met zijn neus tegenaan tikt. Vul de fles daarom met zand, water of kiezels voordat je de oefening uitvoert.

Let op: je mag niet te veel trainen. Oefen dezelfde oefening maximaal 3x per dag. Als je meer traint, vindt de hond het niet leuk meer en zal hij het niet meer uit willen voeren. Beperk de trainingstijd ook tot maximaal 15 minuten.

Stap 1

Zet de pion neer op een vlakke ondergrond. Ga er met je hond vlak langs staat. Zodra de hond kijkt naar de pion beloon je hem. Het is hierbij belangrijk dat je op tijd reageert. Als de hond naar de pion kijkt, maar zijn hoofd wegdraait als je beloont, zal de hond in verwarring raken. Herhaal deze stap totdat je hond weet wat de bedoeling is.

Stap 2

Nu beloon je niet meer als de hond enkel naar de pion kijkt. Je wacht totdat hij voorzichtig aan de pion gaat snuffelen of met zijn kop richting de pion beweegt. Timing is wederom erg belangrijk. Je moet de hond belonen als hij met zijn snuit de pion aanraakt. Het is belangrijk dat je niet te vroeg beloont, want dan heb je kans dat de hond de beloning niet associeert met het aanraken van de pion. Beloon ook niet te laat, want dat zal de hond in verwarring brengen. Als de hond weet dat hij de pion aan moet raken, ga je naar de volgende stap. 

Stap 3

Bij deze stap ga je het aanraken van de pion uitbreiden. Je staat nu niet meer met je hond vlak langs de pion, maar loopt er van een afstandje naar toe. Loop helemaal mee door naar de pion en beloon de hond zodra deze de pion aanraakt. Oefen dit van verschillende kanten (kom van verschillende kanten aanlopen). Zo zal de hond leren dat het niet uit maakt van welke kant hij de pion aanraakt. 

Stap 4

Ook nu loop je naar de pion toe, maar stop je zelf een halve meter voor de pion. Als de hond doorloopt en de pion aanraakt, beloon je je hond. Als de hond niet doorloopt, maar ook stil blijft staan, is het verstandig om terug te gaan naar stap 3. Oefen ook dit van verschillende kanten. Als je merkt dat de hond doorheeft wat de bedoeling is en hij het de hele tijd goed doet, ga je door naar stap 5.

Stap 5

Nu is het tijd om een commando aan de oefening te koppelen. Loop naar de pion toe en stop een halve meter van tevoren. Wijs over de pion heen met gestrekte arm en zeg ‘vooruit!’. Zodra de hond de pion aanraakt met zijn neus, beloon je hem. Deze stap is een hele belangrijke stap, je mag pas doorgaan naar de laatste stap als je 100% zeker weet dat je hond de oefening doorheeft. Probeer niet te snel op te bouwen, want dan gaat het mis.

Stap 6

Het is tijd om de afstand op te bouwen. Een mooie richtlijn is een halve meter per 2 á 3 dagen. Sommige honden hebben langer nodig om aan de afstand te wennen. Zet de hond naast je neer, stap in en wijs richting de pion. Zeg duidelijk ‘vooruit!’. Zodra de hond naar de pion toe is gelopen en deze heeft aangeraakt, roep je hem terug en beloon je hem als hij weer bij jou komt.

Let op: sommige honden zullen de gewoonte krijgen de pion niet meer aan te raken, omdat ze sneller weer bij de baas willen zijn. Het is daarom belangrijk dat je alleen beloont als de hond de pion ook echt heeft aangeraakt.

Let op: als de hond twijfelt wat hij moet doen, wijs dan nog een keer met je arm. Blijf niet het commando herhalen. Een van de redenen dat de hond twijfelt, kan zijn dat je de afstand te snel opbouwt. Het is beter om dan gas terug te nemen. 

Conclusie

Je hond naar een pion sturen is een hele leuke oefening, maar het duurt even voordat hij aangeleerd is. Train niet te veel, wees geduldig en beloon je hond veel. De hond zal de oefening liever doen als je hem beloont dan wanneer je hem straft. Veel succes!

Wil je meer weten over hoe je een hond trucjes aan moet leren, lees dan verder: Hoe leer je een hond trucjes aan.