Hoe leer je een hond raakvlakken aan bij Agility

Inleiding

Een van de moeilijkste opgaven bij behendigheid in de hondensport is toch wel het aanleren van de raakvlakken bij honden. Bij behendigheid heb je een wip, een brug en een schutting. Al die toestellen hebben aan het einde een gekleurd vlak: het raakvlak. Uit veiligheidsoverwegingen moeten de honden deze vlakken raken. Op wedstrijdniveau is het zelfs zo dat er een fout wordt toegekend (dat betekent dat je strafseconden krijgt) als de hond het gekleurde vlak niet raakt. Het is dus belangrijk dat je een hond leert om de raakvlakken te raken. Maar hoe leer je een hond de raakvlakken aan bij behendigheid?

Belangrijk vooraf

Bij het aanleren van de raakvlakken is vooral veel geduld nodig. Wanneer een hond met vaart op de brug of op de schutting stormt, is het voor de hond moeilijk om af te remmen. In het begin zal hij dan ook niet goed snappen wat je van hem verlangt. Door de stappen die hieronder beschreven staan telkens te herhalen, zal de hond doorkrijgen wat er van hem verwacht wordt en zal het uiteindelijk een gewoonte worden.

Verder helpt het als je meteen bij het aanleren van de toestellen begint met het aanleren van de raakvlakken. Er geldt: hoe eerder je begint, hoe makkelijker het is om de raakvlakken correct aan te leren. Wanneer de hond namelijk nog niet gewend is om de raakvlakken foutief te nemen, kun je hem meteen gewoon maken op de raakvlakken te stappen alvorens hij de brug, wip of schutting verlaat. 

Stap 1

Om te beginnen heb je een plank nodig (van één tot twee meter) die je plat op de grond kunt leggen. Loop met de hond aan de riem over de plank en laat de hond aan het eind stoppen. Als hij niet stopt, kun je hem met de riem tegenhouden, maar het beste is als hij op commando stopt. Zorg dat de hond hierbij zijn voorpoten op de grond heeft en zijn achterpoten nog op de plank. Herhaal dit totdat de hond uit zichzelf in de gewenste positie stopt (zonder dat deze aangelijnd is!) en ga vervolgens naar stap 2. 

Stap 2

Nu is het tijd om een commando aan de oefening te koppelen. Het is fijn om een kort en makkelijk commando te kiezen zoals ‘halt’ of ‘touch’. Het maakt echter niet uit welk commando je kiest, als je maar consequent bent met één commando, wissel niet steeds af. Voer de oefening van stap 1 uit en zeg nu duidelijk ‘halt’ als de hond stopt op de gewenste positie. Beloon hem uitbundig als hij stil blijft staan en herhaal deze stap totdat hij het commando aan de oefening heeft gekoppeld. Hiervoor moet je het erg lang oefenen, want het duurt even voordat de hond het commando aan de oefening heeft gekoppeld. Verwacht geen wonderen na één dag, vaak duurt dit een aantal dagen tot een aantal weken. Ga, als de hond de oefening echt goed door heeft, naar stap 3. 

Stap 3

Nu is het tijd om de oefening zo te conditioneren, dat de hond altijd stil blijft staan, zelfs als je doorloopt. Tot nu ben je zelf ook altijd gestopt met lopen als de hond stil moest staan. Het is echter de bedoeling dat je zelf door kunt lopen terwijl de hond toch stopt. Dit bouw je op in stapjes. Eerst zet je één stap extra als de hond stil staat. Blijft de hond staan? Beloon hem dan uitbundig. Als de hond niet blijft staan, gebruik dan een commando of handgebaar (zoals ‘blijf’, als de hond dat kent) om de hond op zijn plek te houden. Breid de afstand uit totdat je gewoon op snelheid door kunt lopen en de hond stil blijft staan. Gefeliciteerd, je hond blijft op de raakvlakken!

Conclusie

Het is niet makkelijk om de raakvlakken bij behendigheid aan te leren, maar wel noodzakelijk. Dit vergt veel geduld, en hoe eerder je begint, hoe sneller de hond het leert. Eerst oefen je met een plank op de grond en koppel je een commando aan het feit dat hij aan het eind van de plank halt houdt, in dit artikel is dat commando ‘touch’ of ‘halt’. Blijf steeds hetzelfde commando gebruiken. Uiteindelijk pas je het aangeleerde commando toe op een plank of schutting. Het is belangrijk dat je erg consequent blijft bij het aanleren van de raakvlakken, de hond moet het iedere keer goed doen, zo voorkom je slordigheden. Succes!