Hoe leggen we onze eigen kruidentuin aan

Inleiding

We tonen met zijn allen een groeiende belangstelling voor natuur en gezondheid. Steeds meer en meer landgenoten kiezen voor het kweken van groenten in hun eigen moestuin. Daar blijft het niet bij. Anderen gaan immers nog een stap verder, en kweken nu ook kruiden in hun zelf aangelegde kruidentuin. Hoe pakken we de aanleg van zo een eigen kruidentuin best aan, en met welke tips houden we bij voorkeur rekening om van onze toekomstige kruidentuin een succes te maken?

Kruiden, bron van gezondheid

Kruiden zijn niet alleen een bron van gezondheid, ze geven onze tuin ook uitstraling. Kruiden zetten ons ook op weg naar een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Kruiden zijn ook welkom in ieders keuken, ze brengen vele gerechten op smaak, en voelen zich thuis in allerlei zomerse salades en in vinaigrettes. Verwerkt in thee, zijn kruiden bijzonder doeltreffend tegen de meest uiteenlopende gezondheidsklachten. Om onze eigen kruidentuin volgens de regels van de kunst uit te bouwen, moeten we beslist geen ervaringrijke tuinders zijn. Een kruidenhoekje zet iedere tuin in zomerse kleuren en geuren.

Kruiden vragen zonnige standplaats

Voor de aanleg van een eigen kruidentuin, hebben we niet al teveel plaats nodig. Kruiden worden in vele gevallen in een kas, een serre of in volle grond op kleine bedden gezaaid. De combinatie van verschillende kruiden, zorgt voor een uitzonderlijke bloemenpracht. Kruiden zijn weinig veeleisend, maar houden wel van een zonnige standplaats. We moeten er dan ook ten allen tijden voor zorgen dat onze toekomstige kruidentuin dagelijks, en dan zeker in het voorjaar, over minstens zes uren zonneschijn beschikt.

Juiste bodemstructuur erg belangrijk

Net als voor onze groenten, is ook voor het kweken van kruiden een geschikte bodemstructuur noodzakelijk. Kruiden hebben een voorliefde voor een neutrale ondergrond, een zure ondertgond is taboe. Om succesvol kruiden te kweken, schommelt het zuurtegehalte, uitgedrukt in ph, bij voorkeur rond een ph- waarde zes. Voor we met de aanleg van onze kruidentuin starten, verdient een grondanalyse aanbeveling. Het verrijken van onze bodem met mineraalhoudende meststof is beslist een aanrader.

Laat kruiden nooit uitdrogen

We moeten er steeds zorg voor dragen dat onze kruiden nooit uitdrogen. Ze houden dan ook van een goed gedraineerde bodem. Vooral tijdens de zomermaanden dienen we de vochtigheidsgraad van onze bodem nauwlettend in de gaten te houden. Hou er rekening mee dat we deze vochtigheidsgraad bij voorkeur meten op een diepte van zo'n drietal centimeter. Het meten van de vochtigheidsgraad aan de oppervlakte is sterk af te raden, dat geeft een vertekend beeld.

Gebruik bij voorkeur plantaardige voedingsstoffen

Voor het kweken van kruiden is het gebruik van biologische bemesting en plantaardige voedingstoffen aan te bevelen. Op die manier krijgen onze plantjes niet alleen voldoende stikstof, maar ook het nodige fosfor en kalium, noodzakelijk voor het vormen van een sterk wortelgestel. Bladcompost geeft hier ongetwijffeld het beste resultaat. We lossen dit bladcompost op in water, en vernevelen dit mengsel over de bladeren van onze kruiden. Als we op deze manier tewerk gaan, zullen in de eerste plaats de bladeren en niet de wortels groeien. Zo worden de plantjes sterker en zijn ze beter bestand tegen allerlei ziekten en insecten. We dienen deze extra voeding bij voorkeur toe bij bewolkt weer, om eventuele verbranding te voorkomen.

Kruiden tijdig oogsten

We moeten dienen onze kruiden tijdig oogsten. Dat doen we bij voorkeur 's avonds, dan zijn de concentraties aan oliën het grootst. Oogsten doen we zeker ook voor onze kruiden in bloem staan. Vanaf het ogenblik dat ze in bloem staan, gaat alle energie naar de bloemen en niet naar de bladeren van onze plantjes zoals dat voordien wél het geval was. Onze kruiden zijn onmiddellijk na het oogsten bruikbaar. Ingevrozen behouden ze gedurende een zestal maanden hun geneeskrachtige krachten.