Hoe maak ik lekkere en gezonde gerechten met kastanjes

Inleiding

Zeg nu zélf: wat is er gezelliger dan, samen rond het open haardvuur, kastanjes te poffen én te smullen terwijl buiten de wind langs je huis giert en de eerste tekenen van de nakende winter merkbaar én voelbaar worden? Zijn er dan verschillende kastanjesoorten en zijn deze voor iedereen even gezond? Maar vooral: zijn er nog lekkere én gezonde gerechtjes met kastanjes die nog eenvoudig te bereiden zijn ook?

De marron is de mooiste

Vanaf oktober wordt ieder jaar weer het startsein gegeven van de zoektocht naar de tamme kastanje. Men treft deze kastanjelaars hoofdzakelijk aan in het bos, maar ook in parken en langs oprijlanen. De naam kastanje komt uit het Armeens, waar hij "kask" wordt genoemd, en dus niet uit het Thessalisch zoals zo dikwijls maar dus ten onrechte wordt beweerd. De allermooiste kastanje is ongetwijfeld de marron, die één noot per bolster bevat. Zowel de kastanje als deze marron zijn de vruchten van de tamme kastanje. De bolster van de gewone kastanje bevat drie vruchten, die van de marron dus slechts één.  De kastanje is plat, terwijl de marron rond van vorm en ook dikker is. Beiden kunnen pas gegeten worden nadat ze eerst gekookt werden, anders zijn ze onverteerbaar. Van de marrons wordt overheerlijke marrons glacés gemaakt.

Geneeskrachtige paardekastanje

De paardekastanje, die men hoofdzakelijk aantreft in verstedelijkte gebieden en in parken, is daarentegen niet in de keuken bruikbaar wegens niet eetbaar. De paardekastanje hoort wél thuis in het kruidenkastje. Zo versterkt ze de vaatwand van de aders, normaliseert de verminderde doorbloeding, gaat oedeem tegen en verbetert de bloedsomloop. Paardekastanje voorkomt nachtelijke spierkrampen en werkt ontstekingsremmend. Gecombineerd met andere kruiden, is de paardekastanje uiterst effectief tegen allerlei aandoeningen van onze bloedsomloop.

Rijk aan vitaminen en mineralen

De tamme, zoete kastanje behoort tot de beukenfamilie, een reuzenboom die pas erg laat bloeit. Na de bevruchting levert deze boom kastanjes met een fijn-stekelige bolster met glanzende vrucht binnenin. Deze kastanje bevat heelwat belangrijke vitaminen en mineralen en is ook rijk aan koolhydraten en glucose, onverzadigde vetten,  eiwitten, vezels, minerale zouten, oligo-elementen, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer en aan vitamines B en E.

Het blad van de tamme kastanje is dan weer erg doeltreffend tegen allerlei huidaandoeningen. Kastanjepuree is op zijn beurt doeltreffend tegen droge huid, winterhanden en wintervoeten.

Een aantal kastanjes in de kleerkast houden de motten weg en een verse, glanzende kastanje in de broekzak zou pijnstillend werken bij allerlei reumatische aandoeningen.

Kastanjes zijn ook uiterst geschikt voor diegenen die aan een glutenallergie (coeliaki) lijden. Kastanjes zijn immers glutenvrij.

Zuid-Europa

De wereldproductie van kastanjes bedraagt jaarlijks ruim 500000 ton waarvan Italië 70000 ton voor zijn rekening neemt, gevolgd door Frankrijk (50000 ton), Spanje (25000 ton), Portugal (18000 ton) en Griekenland met 10000 ton.

Hoe beste kastanjes kiezen

Bij de aankoop van kastanjes gaat de voorkeur naar vruchten met een gladde, glanzende schil zonder gaatjes  Deze laatsten zijn immers het zichtbare bewijs van de aanwezigheid van wormen. Als de kastanjes weinig wegen en zacht aanvoelen, gaat het om oude kastanjes.

Verse kastanjes kan men een drietal dagen bewaren op een koele plaats en zo'n drie weken in de koelkast. Wie ze wil invriezen, maakt eerst een kleine snee in de kastanje. Kastanjes klaarmaken is beslist geen aangename karwei, maar het loont uiteindelijk de moeite. Om de harde schil van de kastanje te verwijderen, laat men deze best een tiental minuten  weken in koud water, of schuift men ze een tiental minuten in de oven op een  temperatuur van tweehonderd graden. Pas dan zijn de kastanjes pelbaar.

Het is dan ook een stuk gemakkelijker om gestoofde kastanjes uit een bokaal, uit de diepvriezer of uit een vacuümverpakking te gebruiken. Deze kastanjes zijn trouwens een gans jaar verkrijgbaar.

Men kan kastanjes in zijn  geheel of gepureerd gebruiken bij talloze vlees-en wildgerechten en bij de traditionele kerstkalkoen.

Kastanjebloem wordt op zijn beurt gebruikt voor het bakken van koekjes, pannenkoeken en gebak. Omdat ook kastanjebloem glutenvrij is, kan men er geen brood mee bakken.

Kastanjesoep

Kastanjesoep is erg lekker, gezond en nog gemakkelijk te bereiden ook. Men gebruikt hiervoor diepgevroren kastanjes (bereidingstijd 40 minuten) of kastanjes uit blik met een bereidingstijd van 25 minuten.

Ingrediënten voor twee personen: een halve liter half volle melk, 200 gram diepgevroren kastanjes of één blik marrons, één ui, twee stengels selder, 250 gram courgettes een koffielepel zonnebloemmargarine , peper en zout.

Bereiding: Breng de melk, samen met 1/4 liter water aan de kook. Voeg de kastanjes eraan toe en laat gedurende een half koken op een laag vuurtje (een kwartier voor kastanjes uit blik). Maak de groenten schoon en snij de courgette in kleine stukjes. Laat de margarine smelten in een pan en fruit de ui en de selder in een pan op een hoog vuur. Voeg de courgettes eraan toe, laat alles tien minuten stoven en voeg er dan de kastanjes aan toe. Mix de soep en breng ze op smaak met peper en zout.

  Kastanjepuree

Doe de gepofte en gepelde kastanjes in een kookpot. Doe er bouillon bij tot de kastanjes onder staan. Kook de kastanjes gedurende dertig minuten en stamp de ze tot puree. Smaakt bijzonder lekker met allerlei wildgerechten én met spruitjes.

Kastanjekoekjes

Benodigdheden: 500 gram tamme kastanjes, 700 gram aardappelen, 100 ml room, drie eieren, amandelschilfers, bloem, olijfolie, peper en zout.

Bereiding: Schil de aardappelen en kook deze gaar in zout water. Snij ze daarna in kleine blokjes en laat ze verder afkoelen. Verwarm een pan en voeg er de room en de kastanjes aan toe. Breng het geheel geleidelijk aan de kook en voeg er daarna de aardappelblokjes aan toe. Haal de puree uit de koelkast. Draai zo'n tien even grote ballen van puree en druk deze plat. Klop een ei los met een scheutje olie. Haal de koekjes door het geklopte ei en doop ze met beide kanten in de amandelschijfjes. Bak de koekjes aan twee kanten goudbruin in een scheutje olijfolIe. Smakelijk.