Hoe maak je Foy thong

Foy thong: het gouden dessert uit Thailand

Dit zoete gerecht uit Thailand is één van mijn favorieten en vormt een warme herinnering aan de mooiste reis die ik ooit maakte. Het kent verschillende verschijningsvormen zoals balletjes, bloemetjes en sliertjes, die vaak naast elkaar geserveerd worden. ‘Thong’ betekent ‘goud’ in het Thai en verwijst naar de glanzende, goudgele kleur van dit mooie, smakelijke dessert. Thong yib (bloemetjes) en thong yod (druppels) zijn namen waaronder je vrijwel hetzelfde gerecht kunt verstaan. Zie het als één gelukkige familie.

Oorsprong en symboliek

Het is één van de weinige traditionele recepten die we aan een specifiek persoon kunnen verbinden. Het wordt over het algemeen toegeschreven aan Lady Witchayen, de vrouw van een Japanse diplomaat die in de zeventiende eeuw het gebruik van eieren in de Thaise hofkeuken introduceerde. Toch zijn het waarschijnlijk Portugese kolonisten geweest, die dit gerecht naar Thailand brachten; ik ben namelijk exact hetzelfde recept in Brazilië tegengekomen, onder een andere naam.

De symboliek achter dit gerecht is dat je iemand er rijkdom en welvaart mee wenst en van oudsher werd het goude snoepgoed dan ook tijdens ceremonies geofferd. Nu kun je het overal in Thailand vinden en de grote walmende pannen waarin het gemaakt wordt, zijn niet uit het straatbeeld weg te denken. Bij trouwceremonies, waar het standaard op het menu staat, symboliseren de lange slierten de eeuwigdurende liefde. Het is bij huwelijken dan ook de bedoeling dat de foy thong uit zo’n lang mogelijke slierten bestaat.

Zelf foy thong maken

Foy thong is niet bepaald één van de makkelijkste gerechten. Kun je slecht omgaan met teleurstellingen, dan raad ik je aan er vooral niet aan te beginnen. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben. Voor wie wél tegen een stootje kan is het een leuke uitdaging en bovendien loont het de moeite om het zelf te maken, aangezien het hier haast niet te krijgen is.

Ingrediënten

  • minimaal 5 eieren (In Thailand worden vanwege de kleur vaak eendeneieren gebruikt)
  • voor iedere 5 eieren een eetlepel rijstemeel
  • ½ liter water
  • 1 ½ kilo suiker

optioneel: vanille, pandanbladeren, rozenwater of oranjebloesemwater

Bereiding

Scheid de dooiers van het eiwit. Het eiwit kan nog van pas komen in een calorie-arme omelet (je zult een tegenhanger kunnen gebruiken), maar voor dit gerecht mag je het verder negeren. Roer het meel door de eidooiers en zeef het mengsel goed; de beste manier om dit te doen is om het door een doek te wringen.

Pak de grootste pan die je kunt vinden. Een wok, of anders een grote kookpan, is ideaal. Hierin doe je het water met de suiker en je kookt het in tot een siroop. Als het wat langzamer van de lepel afloopt heb je de goede dikte bereikt. Je kunt de siroop eventueel op smaak brengen met bijvoorbeeld wat oranjebloesemwater. Een klein deel van de siroop houdt je apart en laat je afkoelen.

En nu komt het lastige gedeelte: sliertjes van het eimengsel laat je met een brede, roterende beweging in de kokende siroop vallen. In Thailand gebruiken ze hier speciale trechtervormige apparaatjes voor, met enkele gaatjes in de onderkant die met één kneepje geopend of afgesloten kunnen worden. Ik heb verschillende oplossingen bedacht, die allemaal een goed resultaat geven maar helaas wel wat rommeliger zijn in gebruik. Je kunt een cacaostrooier of een spuitzak met een fijne opening gebruiken, of een lepel via een schuimspaan leegschenken. De gaatjes moeten in ieder geval zo’n 2-3 milimeter doorsnee hebben. Je zult het waarschijnlijk een aantal keer moeten proberen voordat je het juiste resultaat hebt. De snelheid en beweging waarmee je het eimengsel in de siroop laat vallen zijn een gevoel dat je even te pakken moet zien te krijgen.

De sliertjes hoeven maar kort te koken. Zodra het eimengsel stolt kun je al zien of je poging geslaagd is en na 1-2 minuten kun je de sliertjes uit de siroop halen. En dit is ook weer een lastig onderdeel van het proces. Je gaat met een satéprikker of eetstokje in de pan en haalt hiermee de sliertjes er in één keer uit. Vervolgens haal je ze door de koude siroop en laat je ze uitlekken. (Ik gebruik hier altijd het rooster uit de oven voor) Je kunt ze uit elkaar houden of ze tot een rolletje of plakje vormen. Foy thong wordt koud geserveerd.

Eet smakelijk!

Toepassing

Foy thong wordt in Thailand meestal tussendoor gegeten, maar het is door zijn kleur en vorm ook een vaak gebruikte en bijzonder mooie garnering. Een andere bekende klassieker uit de Thaise keuken, sankaya, wordt vaak gedecoreerd met de goudkleurige draadjes.