Hoe maak je stokbrood

Inleiding

Vrijwel iedere toerist die Frankrijk heeft bezocht, zal zeggen dat de heerlijke en knapperige stokbroden die de Fransen maken een culinair hoogtepunt van de reis waren. Ikzelf hoor ook bij die groep mensen. Voor iedereen die het met mij eens is, staat hieronder een basisrecept voor een lekker stokbroodje, zodat je ook in Nederland hiervan kunt genieten!

Ingrediënten

Voor één of meerdere traditionele Franse stokbroden (afhankelijk van de grootte die je aan de broden wilt geven) zijn de volgende ingrediënten nodig:

● 500 gram (tarwe)bloem

● 10 gram boter

● 300 gram lauw water

● Een half zakje gist (gedroogd)

● Een snufje zout

Verder zijn de volgende keukenspullen nodig:

● Grote kom

● Pan met deksel

● Werkplank

● Afdekmateriaal (zoals een theedoek of plasticfolie)

● Bakplaat

● Mes

Bereidingswijze

De bereiding van een stokbrood is relatief gemakkelijk. Men begint met het maken van een deeg. Hiervoor moeten alle ingrediënten bij elkaar worden gevoegd. Kneed met de hand of gebruik een mixer met deeghaken. Stop met mixen of kneden zodra het een gewoon, slap deeg geworden is. Plaats het deeg daarna in een pan met een deksel erop en laat het deeg een klein halfuurtje reizen op kamertemperatuur.

Daarna kunnen we beginnen met het bewerken van het deeg. Haal het uit de pan en sla of rol het plat op een werkplank. Probeer hierbij zo min mogelijk bloem te gebruiken. Vouw je deeg op en laat het weer vijftien minuten rijzen in diezelfde afgesloten pan. Verdeel na deze periode de homp deeg in drie gelijke stukken en laat ook deze een kwartiertje rijzen. Dek deze keer de stukken deeg af met een theedoek of een stuk plasticfolie.

De volgende stap: vorm de stukken deeg tot een stokbroodvorm, door bijvoorbeeld zachtjes erbovenop te slaan. Nu kun je de broden op een met boter ingevette bakplaat leggen. Houd een beetje ruimte over tussen de broden. Nu moet je het deeg voor een allerlaatste keer laten rijzen: 50 minuten onder een theedoek. Daarna, om het brood af te werken, een paar sneetjes in de bovenkant maken zodat het brood daar zal scheuren.

Bak de stokbroden op ruim 200 graden (stand 4 of 5) in een half uur heerlijk goudbruin.

Variaties

Er zijn talloze variaties te bedenken om een stokbrood tot een lekkere snack of deel van een gerecht te maken. Je kunt het brood op zeer veel manieren beleggen: met snijvlees, salades, sla, roomkaas of lekker op z’n Hollands besmeren met pindakaas. Ook is stokbrood goed te gebruiken als bijgerechtje tijdens bijvoorbeeld een barbecue of tijdens het fonduen.

Hoe je je stokbrood ook eet, het is altijd een aanrader om stokbrood op te dienen zo snel mogelijk nadat je het uit de oven gehaald hebt. Warm is stokbrood het lekkerst!

Allergie-informatie

Niet geschikt voor

- Lactoseallergie

- Melkallergie

- Glutenallergie

- Veganisten

Wel geschikt voor

- Vegetariërs

Conclusie

Het kost even tijd om stokbrood te maken, vooral door de vele keren dat je het deeg moet laten rijzen, maar de smaak van het stokbrood maakt dit zeker weten goed! Voor iedereen is er wel een lekkere variatie te bedenken waardoor jouw zelfgemaakte stokbrood voor iedereen lekker zal zijn om te eten!

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, gebruikers Julie Kertesz, Fastily