Hoe maken we lekkere en gezonde gerechten met kalkoen

Inleiding

Kalkoen wordt vandaag, in tegenstelling met enkele jaren geleden, een gans jaar aangeboden. Toch denken nog heel wat landgenoten aan dit opvallende gevogelte, wanneer het over de samenstelling van hun kerstmenu gaat. Heeft het eten van kalkoen een positief effect op onze gezondheid? Op welke factoren moeten we zeker letten bij de aankoop van dit diertje en zijn er eenvoudige en gezonde kalkoengerechten die we gemakkelijk zélf kunnen bereiden?

Wensen verwende consument

De kalkoen is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. De kwekers zorgden de jongste jaren voor kleinere kalkoenrassen, die op alle momenten van het jaar aan de consument worden aangeboden. Met deze trend wilden ze maximaal inspelen op de wensen van de verwende consument, én op de mogelijkheden van de moderne, en dus kleinere braadovens.

Kalkoen moet jong én vet zijn

Kalkoenen worden vandaag zowel in hun geheel, als in verschillende porties aangeboden. Een verse kalkoen moet jong én vet zijn. Zijn meest ideale gewicht varieert van 3,5 tot 7 kilo. Geeft men om de een of andere reden, toch de voorkeur aan een zwaarder exemplaar met een gewicht tussen de 7,5 en 12,5 kilo, dan moet men er steeds voor zorgen dat het beestje nooit ouder is dan één jaar. Een kalkoen van méér dan één jaar oud, heeft schubbige, en fel rode poten. Men herkent een jonge, sappige kalkoen aan zijn buigzaam en soepel borstbeen. In de handel zijn zowel hanen als hennen verkrijgbaar. Kies bij voorkeur een kalkoenhen. Haar vlees is veel malser en sappiger. Net zoals dat bij een kip het geval is, heeft men ook bij kalkoenen de keuze tussen panklare, leeggehaalde of verse kalkoenen mét ingewanden. Het is aan te raden kalkoenvlees onmiddellijk na aankoop te verwerken.

Opgevulde kalkoen

Kalkoen kan in zijn geheel gebraden worden. Om uitdroging te voorkomen, kan men fijne reepjes spek boven op de kalkoen leggen. In vaktermen noemt men dit braderen. Op deze manier blijft het borstbeen mals én sappig. Er bestaan ook heel wat bereidingen met opgevulde kalkoen. In sommige gevallen wordt daarbij een deel van de ingewanden, zoals de lever, gebruikt. Men mag daarbij zéker niet vergeten de taaie pezen uit de poten van de kalkoen te verwijderen.

Licht verteerbaar

Gevogelte is erg mager, en dus bijzonder goed verteerbaar. Dat is met onze kalkoen zeker niet anders. Kalkoenvlees is bijzonder rijk aan eiwitten, ijzer, zink en vitamine D. In deze donkere, en barre tijden een erg belangrijke vitamine, want een uitstekend wapen tegen een winterdip. Bij gevogelte zit het vet meestal onder de huid. Het verwijderen van het vel is dus zeker een aanrader. Kalkoen mét vel bevat immers maar liefst tien procent méér vet dan kalkoen zonder vel.

Gevulde feestkalkoen

Ingrediënten voor zes personen: een panklare kalkoen van zo'n drie kilo, kalkoenlever, vijftig gram gekuiste champignons, driehonderd gram gemengd varkens-en rundsgehakt, één ei, twee el room, vijf el paneermeel, bakboter, peper, zout en muskaatnoot. Bereiding van de vulling: snij de champignons in fijne plakjes en stoof ze gedurende een tiental minuutjes in bakboter. Breek het ei en meng het met het gehakt. Snij of maal de kalkoenlever (kan vervangen worden door twee kippenlevers) en voeg dit bij het gehakt. Roer er nadien de champignons, de room en het paneermeel door en breng alles op smaak met peper en zout. Bereiding van de kalkoen: vul de kalkoen met het gehakt en naai het beest dicht. Strijk een bakplaat in met boter en leg daar de kalkoen op. Smeer ook de kalkoen in met boter en breng hem op smaak met peper, zout en muskaatnoot. Plaats de kalkoen gedurende drie uur in een voorverwarmde oven van 180 graden. Om uitdroging van onze kalkoen te voorkomen, plaatst men in de oven een schaaltje met water. Voeg er tijdens het braden eventueel nog wat boter aan toe en bedruip de kalkoen regelmatig met het bekomen braadvocht. Deze gevulde feestkalkoen smaakt heerlijk met bijvoorbeeld veenbessensaus en gestoofde appeltjes.

Pasta met kalkoenreepjes en mandarijntjes

Ingrediënten voor vier personen: zeshonderd gram kalkoenfilet, tweehonderd gram mandarijntjes (bij voorkeur uit blik), één blik ananas, vier cl olijfolie, één dl room, vierhonderd gram pasta, peper, zout en paprikapoeder. Bereiding: snij de kalkoekfilet in fijne reepjes. Laat zowel de ananas als de mandarijntjes uitlekken. Kook de pasta gaar in gezouten water met een scheutje olijfolie, om het aan elkaar kleven te voorkomen. Afgieten en de pasta warm houden. De olijfolie verhitten en de kalkoenreepjes gaar bakken. Kruiden met peper, zout en paprikapoeder. Voeg er de ananasblokjes aan toe en blus het geheel met het sap van de mandarijntjes. Voeg er nu de room aan toe en laat alles nog eventjes sudderen op een laag vuurtje. Voeg er op het allerlaatste moment de mandarijntjes aan toe.

Kalkoenfilet met zalm en groenten

Ingrediënten voor vier personen: vierhonderd gram kalkoenfilet, vier gerookte sneetjes zalm, vier courgettes, vier wortelen, twee takjes selder, één citroen, twee takjes dille, peper en zout. Bereiding: snij de kalkoenfilet in stukken. Strooi de dilleblaadjes over de stukken kalkoenfilet. Bedek een ovenschotel met plastiekfolie. Laat de kalkoenfilet minimum één uur marineren in de koelkast. Verwarm de oven tot tweehonderd graden. Was de courgettes, en maak de wortelen schoon. Snij courgettes en wortelen in fijne blokjes. Snij ook de selder fijn. Leg ieder stuk kalkoenfilet op een aluminiumpapier, en sluit dit hermetisch af. Leg deze pakjes gedurende een twintigtal minuten in de oven. Stoom de groenten gedurende vijftien minuten. Snij de plakken gerookte zalm in reepjes. Schik de kalkoenfilet op de groenten, en leg daar de zalmreepjes boven, bij voorkeur in rastervorm. Besprenkel alles met een scheut citroensap en kruid met peper en zout.