Hoe maken we onze woning klaar voor de winter

Inleiding

Koning winter staat duidelijk voor de deur en dat merken we aan alles rondom ons. In de eerste plaats aan de natuur.De dagen worden grijzer en vooral korter, de nachten langer en kouder.Zowel onze auto als onze tuin maken we ieder jaar weer winterklaar, dat vinden we niet meer dan logisch.Maar de winter en dan zéker de vrieskou kan ongetwijfeld ook heel wat schade aan onze woning veroorzaken. Hoe maken we onze woning winterklaar en met welke eenvoudige ingrepen kunnen we zélf schade aan onze woning voorkomen?

Eenvoudige ingrepen

De komende wintermaanden kunnen beslist heel wat schade en ongemakken veroorzaken. En dat niet alleen aan koning auto of onze tuin, maar dus zeker ook aan onze woningen. En aan dergelijke vorstschade hangt meestal een niet onaardig prijskaartje, zéker wanneer een tussenkomst van een vakman onafwendbaar is. We hoeven het nochtans allemaal niet zover te laten komen. Inderdaad, met enkele eenvoudige ingrepen en hulpmiddeltjes kunnen we zelf heelwat onheil voorkomen.

Extra isoleren

Hoewel heel wat woningen vandaag uitstekend geïsoleerd zijn, zijn er beslist nog altijd plaatsen zijn waar de vrieskou gemakkelijker onze woningen kan binnen dringen. Eén van de grootste risicoplaatsen voor mogelijke vorstschade is ongetwijfeld onze kelder. Kelders zijn inderdaad meestal de minst geïsoleerde ruimten van onze woning. Zo een slecht geïsoleerde kelder laat de vrieskou gemakkelijker binnen, met alle nadelige gevolgen vandien. Eerste slachtoffers van zo een ondermaats geïsoleerde kelder, zijn ongetwijfeld onze waterleidingen. Deze kunnen door onvoldoende bescherming vast vriezen en zelfs barsten. Daarom is het van zeer groot belang zowel onze kelderruimte als onze voor vorst uiterst gevoelige waterleidingen zoveel mogelijk te beschermen tegen de koude buitenlucht. Dit laatste kunnen we perfect zélf door onze waterleidingsbuizen rechtstreeks te isoleren met bijvoorbeeld glaswol, polyethyleenschuim of met een verwarmingskabel.Zo een verwarmingskabel geeft uiteraard een veel betere bescherming tegen mogelijke vorstschade dan glaswol of piepschuim,maar is uiteraard ook een pak duurder.

Voorzichtig met buitenkranen

Beschikken we over waterkranen in de buitenlucht, dan sluiten we deze best af bij streng en/of aanhoudend vriesweer. Dat doen we bij voorkeur door het gedeelte van de waterleiding naar de buitenkraan af te sluiten en alle nog aanwezige water te laten weglopen.De aparte stopkraan moet hiervoor volledig dichtgedraait worden. Nadat alle leidingwater is weggelopen, laat men de kraan bij voorkeur open staan om op deze manier vorstschade te voorkomen.

Ramen en deuren

Zowel ramen als deuren laten heel wat koude onze woning binnen Ook deze bijzonder zwakke plekken dienen we bij voorkeur extra te isoleren, om zo geen kostbare warmte te laten verloren gaan. Zelfklevende tochtstrips vormen hiervoor een geschikte oplossing. Zo'n tochtstrips zijn relatief goedkoop en zijn ook nog eenvoudig aan te brengen. Vergeet hierbij zéker het kelderraam niet, want dat is meestal eveneens slecht geïsoleerd.

Stookruimte

Een doeltreffende isolatie is van groot belang om de vrieskoude buiten te houden en de schade tot een strikt minimum te herleiden. Op heelwat plaatsen in onze woning is een doeltreffende ventilatie echter minstens even belangrijk. De ruimte waar de stookketel staat dient, uit hoofde van onze veiligheid, regelmatig geventileerd te worden.

Radiatoren

Tijdens de wintermaanden draaien velen van ons de radiatoren in slaapstand. Bij aanhoudende vrieskou is het eerder aan te raden onze radiatoren ook 's nachts te laten open staan. Dat is zéker niet energieverspillend, wel integendeel. Bij een langdurige afwezigheid, laten we onze binnenhuistemperatuur bij voorkeur nooit beneden de vijftien graden dalen. Het kost immers veel meer aan energie om een onderkoelde woning opnieuw volledig op te warmen, dan om een warme woning op de gewenste temperatuur te houden.

Verwarmingsketel controleren

Vooraleer onze verwarmingsketel intensief te gaan gebruiken, laten we hem best uitgebreid controleren. Zo een regelmatige controle is trouwens wettelijk verplicht én het biedt ons de nodige veiligeid. Dit geldt eveneens voor zowel de open haard als de schoorsteen. Deze laat men ook best voor de winter controleren en schoon maken.