Hoe moet ik fruitvliegjes bestrijden

Inleiding

Iedereen kent ze wel en de meeste mensen hebben er een hekel aan: fruitvliegjes. En vooral fruitvliegjes in huis kunnen een grote bron van ergernis zijn. Het geeft een onhygiënisch gevoel en het worden er snel steeds meer. Al snel is er sprake van een plaag. In dit artikel is te lezen hoe een plaag fruitvliegjes het beste te bestrijden is. Maar hebben de vliegjes ook nog nut en waar komen ze eigenlijk vandaan? Lees snel verder en ga daarna meteen aan de slag tegen de fruitvliegjes.

Het fruitvliegje

De officiële benaming voor een fruitvlieg is Drosophila melanogaster. Ze worden ook wel bananenvlieg genoemd. De vlieg wordt erg veel gebruikt voor laboratoriumexperimenten. Een reden hiervoor is dat de fruitvlieg eenvoudig op een suikerbevattende voedingsbodem te kweken is en zich zeer snel kan voortplanten. Het hele proces van eitje tot vliegje bedraagt ongeveer 14 dagen in het laboratorium en ieder vrouwtje kan enige honderden nakomelingen voortbrengen. Nog een voordeel van het kweken van fruitvliegjes is dat mannetjes gemakkelijk van vrouwtjes te onderscheiden zijn. Een mannetje heeft namelijk een zwarte stip op zijn achterlichaam en een vrouwtje heeft een puntiger achterlichaam. Vooral voor genetisch onderzoek zijn de fruitvliegjes zeer geschikt.

Fruitvliegjes bestrijden en middeltjes tegen fruitvliegjes

Wat voor de medische wetenschap een groot voordeel is -de snelle voortplanting van de beestjes- is voor de gewone burger juist een groot nadeel. Als het kwaad eenmaal geschied is en er zijn enkele fruitvliegjes in huis, dan gaat het erg snel en voor je het weet is er sprake van een ware plaag. Maar, geen nood: er zijn maatregelen tegen fruitvliegjes! Wat kun je het beste doen om de fruitvliegjes te bestrijden:

Ten eerste: voorkomen van fruitvliegjes is beter dan genezen

Aangezien de aanwezigheid van de beestjes in huis vervelend is en het tevens niet eenvoudig is om de fruitvliegjes te bestrijden, kunnen de volgende maatregelen (vooral in de zomer) het beste in acht worden genomen:

  • Spoel lege bier en wijnflessen goed om voordat deze bij de lege flessen worden geplaatst. Ook in de garage of schuur kunnen de fruitvliegjes komen en de weg naar de woonkamer of keuken is dan snel gevonden.
  • Laat geen vuile afwas in de keuken staan
  • Houd de keuken schoon en leeg de vuilnisbak regelmatig.
  • Bewaar fruit en groente bij voorkeur in een afgesloten ruimte. Als er wel een fruitschaal wordt gebruikt: controleer dagelijks of er geen rot fruit bij zit of fruit met beurse plekken.

Het bestrijden van fruitvliegjes

Als het dan toch zo ver is gekomen, dan is er gelukkig nog geen nood aan de man. Er moet wel echt even actie worden ondernomen, maar daarna is het probleem hoogstwaarschijnlijk wel opgelost:

  • Zoek de bron op waar de fruitvliegjes op af zijn gekomen. Verwijder deze en maak de plek goed schoon.
  • Stofzuig regelmatig om eitjes en larven te verwijderen.
  • Fruitvliegjes komen voornamelijk op zuren en alcohol af. Zij voeden zich met zuren (fruit) rottende planten en schimmels. Ververs regelmatig het water van uw bloemen en planten en zorg dat deze niet verrotten doordat ze 'te nat' staan. Fruitvliegjes zijn ook gek op gebruikte koffiepads en theezakjes. Gooi deze na gebruik direct in een goed afgesloten afvalbak.
  • Zet een of meerdere schaaltje(s) met 1 dl witte wijnazijn en een scheutje afwasmiddel op de plaats waar de vliegjes zich het meeste bevinden. Hiermee worden de fruitvliegjes gevangen en gaan ze dood.

Conclusie

Al met al zijn fruitvliegjes vooral voor de wetenschap erg nuttige wezens. Daarnaast ruimen ze in de natuur veel resten op. In huis zijn het echter ware 'kwelgeestjes'. Probeer de aanwezigheid van fruitvliegjes in huis te voorkomen. Mocht dat niet gelukt zijn, dan kunnen ze het beste direct bestreden worden door middel van de genoemde maatregelen.