Hoe moet je een identiteitskaart of paspoort aanvragen

Inleiding

Het is voor iedere Nederlander vanaf 14 jaar verplicht om een ID-kaart, ofwel identiteitskaart, bij zich te dragen zodat hij zich op ieder moment zou kunnen identificeren. Met een ID-kaart kun je ook makkelijk door de Europese Unie reizen. Wil je buiten de EU reizen, dan heb je een paspoort nodig. De ID-kaart en paspoort zijn allebei via de gemeente aan te vragen. Maar hoe moet dit dan precies?

Het aanvragen

De ID-kaart en het paspoort zijn gemakkelijk aan te vragen bij je gemeente. Je moet langsgaan bij je gemeentehuis en dan vertellen dat je een kaart of paspoort aan wilt vragen. Het is belangrijk om je oude documenten mee te nemen, zodat je deze in kunt leveren en onbruikbaar kunt laten maken. Je mag namelijk niet twee verschillende ID-kaarten of paspoorten in je bezit hebben. Bij de aanvraag moet je bovendien altijd een geldige kleurenpasfoto van jezelf meenemen. Over het algemeen mag je op deze foto geen hoofddeksels dragen (tenzij er bijvoorbeeld een godsdienstige reden voor is), je gezicht moet geheel in beeld zijn en bovendien moet je herkenbaar op de foto staan. Kinderen hebben altijd toestemming nodig van een ouder of voogd als ze een ID of paspoort willen krijgen.

Andere procedures

Voor sommige mensen gelden er andere aanvraagprocedures. Bijvoorbeeld wanneer je je oude papieren kwijt bent geraakt. Je bent in het grootste deel van de Nederlandse gemeentes verplicht om dit aan de politie te melden. Pas dan mag je weer nieuwe documenten aanvragen.

Ook als je als Nederlander in het buitenland zit, geldt een andere procedure. Je kunt dan niet bij je eigen gemeente een nieuwe kaart aanvragen, maar zal dit moeten doen bij het plaatselijke Nederlandse consulaat of de ambassade. Tenslotte gelden ook voor daklozen andere regels. Zij kunnen een paspoort en/of identiteitskaart aanvragen bij de afdeling Burgerzaken bij de gemeente Bergen op Zoom, Den Haag, Echt-Susteren, Enschede, Maastricht of Oldambt.

Wachttijd

Meestal hoef je maar maximaal 5 werkdagen te wachten voordat je je ID of paspoort bij de gemeente op kunt halen. Tijdens die paar dagen is je document gemaakt op een centrale plek in Nederland. Heb je geen tijd om 5 dagen te wachten, dan kun je de duurdere spoedprocedure aanspreken. Voor een spoedreis naar het buitenland kun je bij de marechaussee een noodpaspoort aanvragen, dit is echter uitzonderlijk.

Het ophalen

Omdat het paspoort en de ID-kaart zulke belangrijke en persoonlijke documenten zijn, ben je over het algemeen verplicht om ze zelf op te gaan halen. Je hebt hiervoor 3 maanden de tijd gerekend vanaf de datum van je aanvraag. Er zijn hierop uitzonderingen. Stel bijvoorbeeld dat je wegens medische redenen niet in staat zou zijn om je document op te halen. De gemeente zal je situatie in dit soort gevallen bekijken en vervolgens bepalen of je al dan niet alsnog persoonlijk langs moet komen. Kinderen mogen nog niet alleen hun documenten ophalen. Net als bij de aanvraag moet er een ouder aanwezig zijn.

Geldigheid

Een ID-kaart en paspoort zijn elk vijf jaar geldig. Na deze periode zal je een nieuwe moeten aanvragen, als je dat wilt. Je bent namelijk niet verplicht om een paspoort in bezit te hebben, bij een ID-kaart is dat wel het geval. Op het document staat altijd vermeld tot wanneer het geldig is en dus hoe lang je het nog mag gebruiken. Wanneer de gegevens op je kaart niet meer kloppen, bijvoorbeeld als je een andere naam hebt aangenomen, dan moet je een nieuw document aanvragen.

Conclusie

Een identiteitskaart en paspoort zijn in Nederland gemakkelijk bij de gemeente aan te vragen. Je moet hierbij altijd een kleurenpasfoto en eventuele oude documenten meenemen. Meestal kun je binnen 5 werkdagen je nieuwe documenten alweer ophalen. Vanaf het moment van je aanvraag is je ID of paspoort vijf jaar geldig. Na die periode moet je nieuwe aan gaan vragen. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons