Hoe moet je een studiekeuze maken

Inleiding

Voor veel kinderen is het al erg moeilijk om een keuze te maken naar welke middelbare school ze toe willen. Ga ik mijn vrienden achterna of kies ik voor mezelf? Welk niveau opleiding wil ik gaan volgen? Enzovoorts. Dit soort vragen wordt een aantal jaren later ook gesteld wanneer de studiekeuze gemaakt moet worden. Vaak vinden jongeren het nog veel moeilijker om te kiezen of ze nou geneeskunde, fiscale economie, Duitse taal en cultuur of iets heel anders moeten gaan studeren. In dit artikel een aantal tips om je studiekeuze wat makkelijker te maken.  

Richting kiezen

In Nederland is het mogelijk om honderden studies te gaan volgen. Het eerste wat je nu kunt gaan doen, is hier een grote hoeveelheid van wegstrepen. Dit kun je doen door eerst te bepalen op welk niveau je wilt gaan studeren. Meestal is dit niet zo moeilijk aangezien een MBO-opleiding het best aansluit op het VMBO, HBO op de Havo en een universitaire opleiding is vaak het best voor een VWO-leerling. Nadat je hebt bepaald op welk niveau je wilt gaan studeren, pak je alle opleidingen erbij die je op dat niveau kunt studeren.

Nadat je deze keuze hebt gemaakt, kun je verdergaan met het wegstrepen van grote hoeveelheden studies. Kijk bijvoorbeeld welke studies je niet eens kán doen, omdat je niet de juiste vakken in je profiel hebt. Zo heb je voor de studie geneeskunde perse natuurkunde en biologie nodig, terwijl je voor sterrenkunde in elk geval wiskunde B gevolgd moet hebben. Vaak hebben de vakken die je volgt, ook te maken met welke richting je op wilt. Als je natuurkunde, biologie en scheikunde volgt wil je waarschijnlijk een studie volgen die iets te maken heeft met natuur, gezondheid of techniek. Waarschijnlijk vind je dan economische of culturele studies minder interessant, deze kun je dan ook al wegstrepen! Probeer dus de richting te kiezen waar je heen wilt. Vind je het interessant om met mensen te werken, kijk dan naar de studies die met gezondheidszorg te maken hebben. Vind je de maatschappij om je heen erg interessant, zoek dan naar culturele studies of studies die bijvoorbeeld met recht en wetgeving te maken hebben. Het is een aanrader om vooral met veel mensen hierover te praten: ouders, vrienden, decaan enz.

Internet

Het internet is tegenwoordig ook een verschrikkelijk handig medium om verder te komen in je studiekeuzeproces. Iedere (hoge)school of universiteit heeft wel een website. Hierop staat precies welke studies er te volgen zijn, want deze precies inhouden, welk werk je er later mee kunt doen enzovoorts. Bedenk je echter wel dat de websites van de scholen zelf niet geheel objectief zijn. Zij proberen met hun website jou namelijk naar hun school toe te trekken. Een website kan soms dus een vertekend beeld geven. Zoek daarom ook vooral op onafhankelijke websites. Een aantal handige sites:

Erg populair zijn ook de studiekeuzetests. Aan de hand van vragen wordt bepaald welke studie het best bij jou zou passen. Vat deze uitslagen niet als bindend op. De computer kent jou niet en kan dus niet een heel betrouwbaar advies geven. Wel zijn studiekeuzetest erg handig om verder een richting te kiezen, omdat dit oppervlakkiger informatie is.

Proefstuderen

Als het goed is, heb je nu al het grootste aantal studies weggestreept. Als je nog maar een stuk of tien studies in overweging neemt, kun je ervoor kiezen om mee te doen aan meeloopdagen of een keer te gaan proefstuderen op een school of universiteit. Bij dit soort dagen doe je als een echte student mee op de desbetreffende school. Je volgt de bijbehorende colleges, gaat om met studiegenoten enz. Op zo’n dag ervaar je dus hoe het zou zijn als je daadwerkelijk die studie gaat volgen, waarschijnlijk het beste middel om te bepalen of een bepaalde studie iets voor jou is.

Stappenplan

  1. Kies het opleidingsniveau
  2. Streep weg wat je niet kunt studeren
  3. Streep de minst interessante studierichtingen weg
  4. Zoek naar reviews, informatie, filmpjes enz. op internet
  5. Doe een studiekeuzetest
  6. Ga naar Open Dagen, meeloopdagen of ga proefstuderen
  7. Laat alles bezinken en maak een weloverwogen keuze

Conclusie

Het kiezen van welke studie je na de middelbare school wilt gaan doen, is voor velen erg moeilijk. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het keuzeproces makkelijker te maken. Streep bijvoorbeeld eerst alle studies weg die je niet kunt doen, of totaal oninteressant vindt. Daarna kun je gerichter gaan zoeken door op internet te zoeken, studiekeuzetests te maken of een keer mee te lopen op een school, met echte studenten te gaan praten enzovoorts. Het is belangrijk om daarna geen overhaaste keuze te maken. Laat alle informatie rustig bezinken en maak daarna pas je keuze.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, russavia

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden