Hoe ontbijten ze in andere landen

Inleiding

Veel Nederlanders eten iedere ochtend een gebakken eitje op een boterham. Andere dingen die typisch zijn voor het Nederlandse ontbijt zijn pindakaas en hagelslag op een volkorenboterham. Maar niet in ieder land wordt op deze simpele en lichte manier ontbeten. In bijvoorbeeld Birma en Engeland wordt er uitgebreid gekookt. Maar welke gerechten eten ze daar precies? Zijn er ook nog andere ‘’rituelen’’ rondom het ontbijt?

Birma (Myanmar)

Het populairste ontbijtgerecht in Birma, ook wel Myanmar, op zowel het platteland als in de stad is gefrituurde rijst met gekookte erwten. In het Birmees heet dit gerecht htamin jaw met pé byouk. Hierbij wordt vaak groene thee (yei nway jan) gedronken. Dit gerecht is snel en goedkoop te bereiden. Vandaar dat het zo populair is onder de overwegend arme bevolking van het Zuid-Aziatische land.

Veel andere populaire gerechten om de dag mee te beginnen zijn ook rijstgerechten. Eén daarvan is kao hnyin. Rijst wordt gekookt en op een bananenblad geserveerd. Er zijn veel variaties op dit gerecht. De ene familie vindt het lekker om een stukje vis hierbij te eten, de ander voegt alleen wat kruiden toe.

Een gerecht dat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden als ontbijt in de steden is mohinga. Dit is een soepje met alweer rijst, vermicelli, vis, banaan, uien, peper, ei en nog vele andere ingrediënten. Steeds meer straatverkopers bieden dit gerecht aan.

China

In China wordt ook stevig ontbeten. Vooral warme en erg pittige gerechten staan daar dagelijks op de ontbijttafel. Denk bijvoorbeeld aan gerechten zoals noedelsoep en dumplings. Wees echter niet bang dat wanneer je in China op vakantie bent alleen maar dit kunt ontbijten. Voor toeristen zijn er dingen als brood en eieren aanwezig, maar de Chinezen zelf pijnzen er niet over om dit met hun ontbijt te eten!

Cuba

In Cuba, Midden-Amerika, speelt niet eten, maar drinken een grote rol bij het ontbijt. Een traditioneel Cubaans ontbijt bestaat uit een grote kop koffie met een flinke scheut melk. Dan wordt nog een snufje zout toegevoegd om het af te maken. Met boter besmeerde sneetjes Cubaans brood wordt in de koffie gedipt. Cubaans brood is gemaakt van een simpel wit deeg dat veel weg heeft van Frans brood en Italiaans brood.

Het bovenstaande ontbijt is tegenwoordig vooral in de stedelijke gebieden erg populair. Op het platteland nuttigen de boeren een veel zwaarder ontbijt. De gewoonte daar is namelijk om geroosterd varken met bonen, rijst en een kop koffie te nuttigen. Ook wordt op de landelijke gebieden vaak cuajada gegeten. Dat is een soort samengeklonterde koeienmelk. Dit product ontstaat bij het maken van kaas.

Engeland

De Engelsen beginnen de dag met een zwaar ontbijt. Een klassiek, uitgebreid Engels ontbijt bestaat uit een ei (gekookt, gepocheerd of gebakken) met bacon, worstjes en toast. Vaak worden ook tomaten, champignons, bonen en pudding toegevoegd.

Verder wordt er cornflakes met melk gegeten, net zoals in Nederland. Cornflakes komen uit Amerika. Voordat deze in Engeland werden geïntroduceerd, werd brood in melk of thee gedipt. Ook werden vroeger vaak de restjes van het diner van de avond ervoor als ontbijt opgegeten.

Nigeria

In Nigeria, Afrika, wonen meer dan 170 miljoen mensen afkomstig van ruim 250 verschillende etnische groepen. Deze hebben allemaal andere gebruiken wat betreft ontbijten.

De Hausa, het volk dat het grootste deel van het noorden bewoond, ontbijten met verschillende soorten cakejes. Het kosai-cakeje is gemaakt van een deeg waarin gefrituurde bonen zijn verwerkt. De funkaso-cake is gemaakt van gefrituurd tarwemeel dat een dag in water geweekt is. Beide cakes worden geserveerd met pap. 

In het zuidwesten wonen de Yoruba. Zij eten een maïspapje als ontbijt. Hierbij nuttigen ze de drank die wij kennen als koffiemelk. Andere populaire gerechten zijn acarajé (zie foto) en moi moi. Deze gerechten zijn allebei gemaakt van bonen.

Turkije

Een Turks ontbijt lijkt in eerste instantie veel weg te hebben van een Nederlands ontbijt. Er worden broodjes gegeten met onder andere kaas, eieren, tomaat, komkommer, honing en jam. In Nederland doen we deze etenswaren op ons broodje en beginnen dan met eten. Maar in Turkije gebeurt dat net iets anders; zij pakken een stukje brood en eten dat samen met bijvoorbeeld kaas of een olijf op.

Wat ook erg belangrijk is bij een Turks ontbijt, is goede thee. In Turkije worden twee potten op elkaar gezet. In de onderste wordt alleen water verhit en in de bovenste wordt hele sterke thee gezet. Door middel van het water kan gekozen worden hoe sterk of slap je je thee wilt drinken.

Conclusie

Overal ter wereld komen andere gebruiken qua ontbijten voor. In het ene land wordt licht ontbeten, zoals in Nederland, terwijl in het andere land hele gerechten worden geserveerd in de ochtend, zoals in Engeland. Een overeenkomst is dat ieder ontbijt veel vitamines bevat zodat men vol met energie aan een nieuwe dag kan beginnen!