Hoe organiseer je een kwisavond

Kwisavond

In heel Vlaanderen en Nederland wordt er elk weekend in tal van parochiezalen op los gekwist. Net zoals in talrijke populaire tv programma's wordt er gespeeld om het meeste punten. Vaak zijn er ook mooie prijzen te winnen. Een avondje kwissen kan zeer leuke zijn. Zelf een kwis organiseren kan ook een winstgevende activiteit zijn voor je vereniging. Ontdek er alles over in dit artikel.

Waarom een kwis?

Tal van verenigingen organiseren jaarlijks spaghettifeesten, fuiven, kaartavonden,... om wat geld in het laatje te brengen. Een kwisavond is modern, leuk en leerrijk. Het is populair bij jong en oud en trekt een breed publiek aan. Met de juiste reclame ben je dan ook zeker van een volle zaal. In de gemiddelde zaal of sporthal kan je zo'n 200 personen kwijt. Je kan dan rekenen op een gemiddelde opbrengst van 1000 euro per avond voor je vereniging. Let op, dit bedrag is een gemiddelde, bepaalde factoren kunnen ervoor zorgen dat dit meer of minder wordt.

Voorbereiding

  • Schrijf je op voorhand al eens in met enkele bestuursleden van je vereniging op een andere kwis. Zo zie je hoe het er daar aan toe gaat en waar je zeker op moet letten.
  • Zoek een geschikte zaal met plaats voor zo'n 200 personen. Zo kan je 50 deelnemende ploegen van vier deelnemers in de zaal plaatsen. Een kleinere zaal zorgt voor een intiemere sfeer en is misschien iets makkelijker te organiseren. Begin ook niet te groot.
  • Zoek voldoende helpers om alles vlot te helpen verlopen. Reken op tenminste 30 personen. Je hebt mensen nodig om de antwoordformulieren op te halen, een jury die verbetert en de score bijhoudt, obers en mensen aan de bar, een presentator, ...
  • Zoek verschillende sponsors die je evenement financieel willen steunen of een prijs willen schenken
  • Begin tijdig met het opstellen van je vragen en pas ze ook aan de actualiteit.

De kwisvragen

De meeste kwissen bestaan uit tien rondes van tien vragen. Hier kan je natuurlijk creatief mee omgaan. Er worden meestal vragen of rondes in een bepaald thema zoals geschiedenis of sport opgesteld. Ook zijn muziekfragmenten of filmpjes een welkome afwisseling tussen het aflezen van de vragen. Tussendoor krijgen de deelnemers vaak nog puzzelrondes met een rebus, fotozoektochten,... Deze puzzelrondes moeten dan binnen een bepaalde tijd (bv. 3 vragenrondes) opgelost worden. Omdat er dan tegelijkertijd vragen gesteld worden door de presentator moet er per ploeg goed samengewerkt worden en besloten worden wie welke vraag beantwoordt. Deelnemen aan een kwis is een teamgebeuren.

Veel kwisavonden houden het bij één thema zoals een muziek- of voetbalkwis. Hiermee beperk je je wel tot een bepaalde doelgroep. Belangrijk is ook dat je dubbel checkt of er geen meerdere antwoorden mogelijk zijn op een vraag of puzzel. De jury moet bij discussie hierover oordelen.

De avond zelf...

Na het inschrijven en plaatsnemen van de deelnemende ploegen begint de presentator met het overlopen van het reglement. Hierna leest hij duidelijk en rustig de vragen voor. Zorg voor een degelijke geluidsinstallatie. Visuele hulpmiddelen zoals foto's maken je kwis aantrekkelijker voor de deelnemers. Gebruik vragen waar slechts één antwoord op mogelijk is. Vermijd multiple choice of gokvragen, die zijn moeilijker te verbeteren.

Een mooi voorbeeld van een afsluiter na tien vragenrondes is de alfabet- of raketronde. Hier leest men in een hoog tempo 26 vragen af waarbij het antwoord telkens begint met de volgende letter uit het alfabet.

Bv. Wie zong 'big in Japan'? Alphabeat, Hoe heet de vrouw van Sarkozy? Bruni, enzoverder...

Voorzie ook nog een schiftingsvraag om een gelijke stand te voorkomen. De deelnemers van een kwis verwachten ook een prijs of beloning voor een goede einduitslag. Zorg voor mooie prijzen via je sponsors, dit zal meer deelnemers aantrekken.

Conclusie

Het inschrijvingsgeld van de deelnemers (bv. 15 euro per ploeg), sponsorgeld en de opbrengst van de drankverkoop kan al snel 1000 euro opbrengen. Een kwisavond is populair en vrij makkelijk te organiseren. Steek wel voldoende energie in het opstellen van originele vragen met een afwisseling van moeilijke en iets makkelijkere vragen. Ook humor kan bijdragen tot een leuke kwis.

Veel succes!