Hoe pak je mollen in de tuin aan

Mollen vangen

Ergernis alom: mollen in het gazon met de molshopen en tunnels die daarbij horen als gevolg. Misschien wist je het niet maar eigenlijk voelt de mol zich het best thuis in het bos. Wij kennen ze echter als terroristen van gazon, bloemen en plantjes. Daar wil je als trotse tuinbezitter natuurlijk zo snel mogelijk van af!

 

De mol een kleine, onzichtbare kampioen!

Moeder mol kan tot maar liefst 7 jongen krijgen. Dat schiet lekker op want die gaan dus allemaal graven. Als je dan ook nog weet dat ze gemiddeld zo’n 4 meter per uur doorboren dan zie je de bui al hangen: actie en wel zo snel mogelijk! Pas wel op als je een levend exemplaar in handen krijgt: ze hebben scherpe tanden! Ze vinden het ook niet nodig om een winterslaap te houden!

Molshopen: actie!

Bij die hopen horen tunnels en dit in 2 varianten: de zichtbare en iets diepere, onzichtbare. De zichtbare zitten net onder de grond en betekenen dat de mol op zoek was naar voedsel. Dat voedsel bestaat vooral uit insekten en wormen. Dat is meteen de reden dat mollen het meest aktief is in de herfst en voorjaar.

  • De diepere (ca. 40 cm) dienen als bescherming en nestplaatsen. 

Ik doe het zelf!

  1. Wat niet werkt is glas, peper, water, gaspatronen, carbyd of iets anders in de gangen stoppen. De mol is ook niet dom: hij graaft gewoon om de barricade heen, met mogelijk nog meer schade als gevolg.
  2. Trilstaven (ook eenvoudig mollenverjagers genoemd). Dit apparaat lijkt op een grote spijker en zorgt voor trillingen: om de ca. halve minuut. Plaats de 'trilstaaf' in een molshoop. Mollen kiezen daardoor het hazenpad want ze houden niet van die trillingen. Gevolg: ze worden er onrustig van en zoeken elders een andere (trilvrije) plaats. Dat betekent in eerste instantie weer een nieuwe mollengang in uw tuin richting de buren. Maar dat is dus eenmalig! Het nobele aan trilstaven is dat je de toch wel nuttige beestjes niet doodt. Trilstaven werken op een batterij. Check dus regelmatig of de batterij het nog doet. De staafbatterij werkt gedurende 4 tot 6 maanden en kost € 40/stuk. Van Sonic: € 35. Of het werkt? Geen idee… 
  3. Omgekeerde plastic fles op een metalen staaf. Dit is veruit de goedkoopste oplossing. Tip: maak enkele sneden in de fles en vouw die om. Zo vangt de fles meer wind en veroorzaak je meer trillingen. Als het waait zullen de plastic flessen tegen de metalen staven kletteren en op die manier toch nog trillingen veroorzaken. Vergeet bij dit alles niet dat je de mollen enkel 'verjaagt' maar dat de mollengangen nog 'open' zijn. Het kan dus best zijn dat als je de trilstaven en de flessen verwijdert de mol daar 'plots' opnieuw is…
  4. Ultrasone geluiden? Ook over deze apparaten lees je negatieve adviezen: werkt niet omdat het ultrasone geluid dat ze voortbrengen, zich niet 'voorplant' onder de grond. Niet kopen?
  5. Een hond aanschaffen? Sommigen beweren dat een hond effectief helpt. Als hij rondstoeit in de tuin veroorzaakt hij trillingen en dus blijven de mollen weg.
  6. Uitroken? Deze apparaten zijn handig in gebruik maar lees toch ook de gebruiksaanwijzing maar.
  7. Vallen of klemmen dan maar! De meest bekende bestrijdingstechniek door de jaren heen. Deze kun je best aanbrengen als de mol het meest aktief is: herfst en het voorjaar dus. Plaats meerdere exemplaren, ook in de diepere tunnels. Ga wel voorzichtig te werk en volg de instructies meegeleverd met de vallen/klemmen want de plaatsing vraagt wel enige vakkundigheid. Ook is het risico op ongevalletjes met een klem, denk hierbij aan huisdieren of (klein)kinderen, helaas hoog! Vaak zijn die nieuwsgierig. Kids willen bijvoorbeeld tussendoor eens kijken of er al een mol gevangen is. Daarbij kan de klem dichtklappen met alle akelige gevolgen van dien! We hadden het al over vakkundig plaatsen. Hoe plaats je zo'n klem? Tussen 2 openingen in een gang. Zo loopt de mol bij z'n volgende inspectiebeurt in de klem en wordt dodelijk getroffen.
  8. Rookmachine. Met gespecialiseerde apparatuur wordt rook in de tunnels gebracht die de mollen, woelmuizen (en woelratten) snel doodt. Dit is uiteraard eerder een professionele en drastische aanpak. In de machinge zit een vloeistofoplossing die koolmonoxide aanmaakt. Eenmaal in de mollengangen verliezen de mollen het bewustzijn en stikken kort daarna door zuurstof tekort. Deze techniek werkt vrij snel en zeer doeltreffend. Het effect van deze behandeling is gegarandeerd. De behandeling van tunnels met CO is veilig voor de omgeving, milieuvriendelijk en vormt geen gevaar voor mensen en huisdieren.
  9. Een dure oplossing: een (professionele) mollenvanger: dat helpt altijd! Zij verklaren wel de oorlog aan alles wat er in de handel wordt verkocht en noemen het allemaal ‘rommel’.

Youtubefilmpje Mollen.org

Nederland/België