Hoe regel ik als gastouderbureau het risico van aansprakelijkheid van elk aangesloten gastouder bureau

Heeft u als gastouderbureau in uw algemene voorwaarden staan dat uw gastouders het risico van aansprakelijkheid dragen en (eventueel) daarvoor een dekking moeten hebben?

Stappen

Dan kunt u er voor kiezen elke gastouder de mogelijkheid te bieden om zeer gemakkelijk en voordelig via uw bureau de noodzakelijke aansprakelijkheidsverzekering te realiseren. ´´´De mogelijkheden op een rij´´´

 1. Collectief via uw bureau waarbij uw gastouders standaard verzekerd worden
 2. individuele regelingen voor uw gastouders,
 3. eventueel rechtstreeks, danwel,
 4. u informeert uw gastouders via uw eigen website.

Waarom hebben uw aangesloten gastouders een Gastouderverzekering nodig:

Ondanks alle zorg welke uw gastouderbureau voor gastouders verzorgt, is het mogelijk dat er iets onverwachts gebeurt.

Als een kind aan de aandacht ontsnapt...

Gastouders zouden zich voor kunnen stellen, dat indien er op meerdere kinderen tegelijk wordt opgepast, er toch eén kind even aan de aandacht ontsnapt. Mocht het kind juist dan van de schommel vallen, of op andere wijze schade ondervinden..... Natuurlijk is het nooit bedoeld, maar het kan gebeuren.

Wie is dan aansprakelijk?

Het kan zijn dat ondanks alle zorg van de gastouder, maar ook van uw bureau, de gastouder toch aansprakelijk is voor schade. (of aansprakelijk wordt gesteld).

Aansprakelijkheid wordt bepaald door de wet. Als door het toedoen, of het nalaten, ook al is het onbedoeld, de gastouder aansprakelijk is of blijkt, kan de gastouder voor de financiele consequenties aangesproken worden. Dit is wettelijk bepaald. Natuurlijk is een gescheurd kledingstuk wel te overzien, maar wat als er sprake is van serieus letsel? Ook ziektekostenverzekeraars kiezen in toenemende mate de weg om eventuele aansprakelijke partijen kosten te laten dragen. Wellicht heeft u ook al eens de vraag gahad van uw ziektekostenverzekering of de medische kosten verhaald kunnen worden op een ander.

Zekerheid over de financiële gevolgen

Onderdeel van de dekking is ook de juridische beoordeling of de gastouder wel aansprakelijk is. Zo ja, is er dekking. Zo nee, zal de claimende partij op de hoogte worden gebracht. Zo heeft uw bureau en uw aangesloten gastouder altijd zekerheid. De gastouderverzekering voorziet er in, dat als de gastouder wettelijk aansprakelijk blijkt, de financiële consequenties geregeld zijn. Deze kleine voorzorgsmaatregel kan u dus duizenden euro´s besparen.

Hoe nu als gastouder en gastkinderen familie of goede bekenden zijn?

Niets is prettiger om te weten dat juist ook goede bekenden of familie zonder schromen de gastouder aansprakelijk kunnen stellen, de gastouder heeft immers een goede dekking. Hiermee kunnen “scheve gezichten” worden voorkomen en kunnen kosten worden verhaald.

Tips

Dan is er nog het volgende: Een gastouder handelt in het dagelijkse verkeer, niet alleen met betrekking tot de kinderen, maar ook ten opzichte van andere partijen. Hierin is alles in het dagelijkse verkeer denkbaar.

Handige links

Voor gastouders.


! Dit artikel is eigendom van de auteur Ronald. Gebruik van deze informatie is niet toegestaan zonder toestemming van deze auteur. Raadpleeg onze Algemene Voorwaarden voor meer informatie of neem contact op met de auteur.
Antwoord niet gevonden?
Aangepast zoeken
Gerelateerde artikelen
Beoordelen
+
Beoordeling
 • Criterium:De mate waarin de informatie:
  • VolledigheidAntwoord geeft op titel en inleiding
  • BetrouwbaarheidCorrect en betrouwbaar is
  • DiepgangDetails en diepgang bevat
  • LeesbaarheidLogisch en overtuigend is gestructureerd
  • TaalgebruikLeesbaar en taaltechnisch correct is
  • DesignGrafisch mooi oogt
Uw
waardering
?
-
Reacties
#
01-01-1970
01:00
De reactie zal worden weergegeven na goedkeuring.
Er zijn nog geen reacties. Wij nodigen u graag uit op dit artikel te reageren.
Reageren
 • Velden met * zijn verplicht.
 • Uw emailadres zal niet openbaar worden gemaakt