Hoe regel ik een visum

Inleiding

Een visum kun je zien als een soort toegangsbewijs voor een land. De bezitter van een visum (in zijn/haar paspoort) mag in principe het land waarvoor het visum is afgegeven binnenreizen. Een visum wordt afgegeven door het consulaat of de kanselarij van dat land. Soms zijn consulaten verbonden aan de ambassade van een land, maar soms werken ze apart.

Soorten visa

Er zijn diverse soorten visa. Er bestaan:

  • toeristenvisa,
  • bezoekersvisa
  • zakenvisa,
  • werkvisa
  • transitvisa

Bezoekersvisa zijn voor bezoek aan familie of vrienden, zakenvisa en werkvisa worden maar door enkele landen uitgegeven en transitvisa om van een vliegveld overland door te gaan naar een grenspost, ze zijn maar enkele dagen geldig. Indien voor een bepaald land een visumplicht geldt, dan word je bij de grens geweigerd als je dit visum niet hebt. Vliegtuigmaatschappijen controleren vaak al bij incheck of je voldoet aan de visumplicht en zullen je meestal weigeren als je geen visum hebt. Er zijn enkele uitzonderingen. Dit zijn landen waar je bij binnenkomst een visum kunt kopen. Ook voor het http://www.stagelopen.in@@stagelopen tijdens jouw studie heb je soms een visum nodig.

Wel of niet een visum nodig

Als je bij een reisorganisatie een (pakket)reis boekt, dan wordt het vaak door de touroperator al aangegeven als er een visum nodig is. Vaak is ook het reisbureau waar je de reis boekt op de hoogte of kunnen zij het opzoeken. Ook op de websites van diverse reisorganisaties is deze informatie vaak te vinden.

Een goede bron voor visuminformatie zijn gespecialiseerde bedrijven met websites zoals Visumdienst.nl en Visum.nl. Zij zijn goed op de hoogte van de actuele visuminformatie per land en geven deze op hun website weer. Een andere manier is navragen bij de betreffende ambassade of consulaat. Houd wel rekening met mogelijke taalbarrières en wachttijden aan de telefoon.

Hoe regel ik een visum

Er is een aantal manieren om een visum te regelen:

  •  Via de reisorganisatie. Steeds vaker bieden reisorganisaties waar je je reis boekt ook de service om een visum te regelen. Let op de voorwaarden (hoelang vooruit regelen) en de bijkomende kosten.
  •  Via de ambassade of het consulaat van het land zelf. Gegevens van ambassades en consulaten per land is te vinden op de site van het Ministerie voor Buitenlandse Zaken. Ook handig is de Ambassade Startpagina. Als je besluit om zelf het visum te regelen via de betreffende ambassade of consulaat vraag dan wel duidelijk vooraf naar de voorwaarden, eventuele bescheiden die je mee moet nemen, openingstijden en wachttijden. Soms kan er op een visum gewacht worden (al dan niet tegen extra betaling vanwege een spoedvisum), meestal duurt het enkele dagen tot zelfs weken voordat het visum klaar is. Niet onbelangrijk om vooraf te weten.
  •  De handigste manier is om het visum via een visumdienst te laten regelen. Deze zijn gespecialiseerd in het regelen van visa voor particulieren, organisaties en bedrijven. Ze hebben de juiste kennis en ervaring om een visumaanvraag zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Op hun sites vind je meestal alle mogelijkheden en informatie die nodig is. Ook zijn in te vullen formulieren vaak al te downloaden via hun websites zodat die ingevuld en al meegegeven of meegestuurd kan worden. Voor deze service dient uiteraard een vergoeding betaald te worden. In vergelijking met eigen reiskosten en wachttijd bij een consulaat of ambassade is deze vergoeding meestal voordeliger dan wanneer je zelf het visum regelt.

Wat heb je nodig

Je hebt in ieder geval altijd een geldig paspoort nodig. Een extra eis kan zijn dat het paspoort nog een bepaalde tijd geldig is vanaf het moment van binnenkomst van het land. Dit verschilt weer per land. Verder heb je bij een visumaanvraag vaak 1 of 2 pasfoto's nodig en een ingevulde visumaanvraag (vaak in tweevoud). Soms moet je een geldig retourticket hebben en in sommige gevallen zelfs gedetailleerde informatie over je verblijf (bijvoorbeeld een boekingsbevestiging van je hotel) 

Tips

  • Er zijn maar weinig ambassades en consulaten waar men het Nederlands machtig is. Vul de papieren dus bij voorkeur in het Engels of Frans in. Mocht je Frans niet optimaal zijn, dan is het misschien beter om het in het Engels te doen.
  • Nederlanders mogen niet met een verlopen paspoort reizen. Daarnaast moet een paspoort voor een visumaanvraag meestal nog een bepaalde tijd geldig zijn. Het paspoort dient meestal minimaal drie maanden, vaak nog zes maanden, en soms nog een jaar geldig te zijn bij aanvraag van het visum. Bij de visuminformatie op de websites van bijvoorbeeld de visumdienst staat vermeld welk land welke geldigheid vraagt.
  • Reken per visum op twee lege bladzijden naast elkaar. Kijk dus eerst je paspoort na op geldigheid en het aantal lege bladzijden.
  • Het aanvragen van visa wordt nog te vaak als sluitpost gezien: eerst wordt de reis geregeld en dan komt men tot de ontdekking dat er ook nog visa moeten worden aangevraagd. En dan komen er ineens problemen: in korte tijd moet er ineens van alles geregeld worden. Hou er rekening mee dat het voor sommige visa tot een aantal weken kan duren om ze aan te vragen. Zeker in de drukke vakantieperiodes loopt de wachttijd op.

Links

  • Visumdienst.nl
  • Visum.nl


Reacties (1)

Reageer
Gerrit reageerde 11 jaar geleden
13 Mar 22:36
Zeer informatief artikel.

Voor mijn rondreis door diverse landen in Azië had ik een aantal visa nodig. De prijzen bij bovengenoemde visumbureaus vielen mij zeer tegen.

Na enig zoeken uitgekomen bij visumplus.nl zeer fijn geholpen tegen een alleraardigst tarief!

Echt een aanrader.

Gerrit.