Hoe regel ik goede herplaatsing van honden en puppies

Het gebeurt regelmatig dat mensen een schattige pup nemen, maar er na een bepaalde periode achter komen dat zo’n hondje toch wel een hoop tijd, geld en energie kost. Tijd, geld en energie die ze niet hebben, of niet willen investeren. De hond moet dus de deur weer uit. Waar moet u op letten als u een “secondhand” hond neemt?

De juiste keuze voor een hond

Natuurlijk moet u bij het kiezen van een hond goed nadenken over het ras. Ieder ras heeft zijn eigen uiterlijke en gedragskenmerken, en deze moeten wel bij u passen. Wanneer u in een klein flatje woont, kunt u bijvoorbeeld beter geen hond nemen die veel ruimte en lichaamsbeweging nodig heeft. Bij het kiezen van een te herplaatsen hond, is het daarnaast van belang dat u goed weet wat de geschiedenis en karaktereigenschappen van de hond zijn, zoals:

  • Heeft hij een puppycursus gedaan,
  • luistert hij naar commando’s,
  • kan hij met andere honden, katten en/of kinderen overweg,
  • heeft hij nare ervaring opgedaan of misschien een lastig karakter.

Haalt u de hond uit een hondenasiel, of komt hij bij mensen thuis vandaan? Overweeg of de hond bij uw gezinssituatie past en of u deze zaken aankunt. Heeft u ervaring met het (her)opvoeden van honden? Kunt u de hond de benodigde tijd een aandacht geven? Niemand is er bij gebaat als de hond over een paar maanden weer herplaatst moet worden.

Verzorging van honden en puppies

Voor de doorgewinterde honden eigenaar is dit gesneden koek, maar het is van groot belang dat u zich welbewust bent van wat uw hond nodig heeft van u. Natuurlijk moet u uw hond een aantal keer per dag uitlaten. De ene hond heeft meer behoefte aan lichaamsbeweging dan de andere, maar iedere hond vindt het heerlijk om een eind met u te gaan wandelen! Ook wat betreft lichamelijke verzorging vraagt de ene hond meer aandacht dan de andere. Controleer regelmatig het gebit van uw hond, de oren, de ogen en de poten (vergeet de nagels en de voetbedden niet!).

Daarnaast is het van belang dat u het hoofd en het lichaam van de hond zo nu en dan helemaal afvoelt. Op deze manier kunt u wondjes en dergelijke ontdekken, gecombineerd met een voor de hond prettige knuffel. Afhankelijk van de vacht van uw hond moet u hem regelmatig borstelen dan wel (laten) trimmen. Sommige honden hebben er een hekel aan, maar het is zowel gezond als hygiënisch uw hond zo nu en dan met speciale hondenshampoo te wassen. Er zijn diverse soorten hondenvoer op de markt. U kunt hier zelf een keuze in maken.

Hondenvoer

Wat betreft het hondenvoer is het aan te raden in eerste instantie hetzelfde voer te geven als de vorige eigenaar. Wilt u overstappen op een ander voer, doe dit dan geleidelijk, door het te mengen met het oude voer.

De dierenarts

Wanneer u uw nieuwe hond in huis krijgt, is het aan te raden even met hem naar de dierenarts te gaan om kennis te maken, maar ook om hem volledig na te laten kijken. Daarnaast kunt u hem laten inenten, wanneer dit nog niet gebeurd is, en laten ontwormen en ontvlooien. Ook kan uw dierenarts u advies geven over een hondenhotel of hondenpension, wanneer u op vakantie gaat en de hond niet mee kan.

Training van jonge honden en puppies

Afhankelijk van het verleden van de hond, zult u hem al dan niet moeten heropvoeden. Dit kunt u doen door middel van een hondentraining bij een hondenschool. Daarnaast worden er ook zowel puppy cursussen als heropvoedingscursussen aangeboden bij bijvoorbeeld de dierenbescherming bij u in de buurt. Wanneer uw hond probleemgedrag vertoont, is dit zeer aan te raden, omdat u bij deze cursussen advies en begeleiding kunt krijgen van professionele honden trainers en gedragsdeskundigen.

Honden vakanties

Tips voor de leukste vakantie verblijven en een http://www.honden-verzorging.com/Het_beste_honden_hotel_voor_mijn_hond@@honden hotel.