Hoe regel je een afstudeerplek of stageplek in Nederland

Waarom afstuderen of stage lopen in Nederland

Dit artikel dient als hulpmiddel bij het vinden van een afstudeerplek of stageplek in Nederland. Als je nog niet zeker weet of je wel in Nederland wilt blijven voor je stage of afstuderen, dan raad ik je aan om eerst dit artikel te lezen voor een overzicht van de voordelen en nadelen van stage lopen in Nederland. Let wel, alles is gebaseerd op mijn eigen ervaringen, waaronder een stage in Australië en afstuderen in Nederland. Hieronder staan een aantal tips die van pas kunnen komen bij het regelen van een afstudeerplek of stageplek in Nederland. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Tips voor het regelen van een stage of afstudeerplek in Nederland

Netwerken

Allereerst wil ik je op het hart drukken dat het belangrijk is om gebruik te maken van je netwerk! Laat je vrienden en familie weten dat je op zoek bent naar een stageplek, gebruik hier sociale media voor als twitter, Facebook, msn (status), Hyves en natuurlijk LinkedIn. Dit kost nauwelijks tijd of energie en kan heel makkelijk iets opleveren, als het niet meteen een stage of afstudeerplek is, dan is het wel een tip of telefoonnummer om daar weer een stap dichterbij te komen. Spreek ook je studie- /klasgenoten, met name de ouderejaars, eens aan en vraag ze naar hun ervaringen. Er kan zomaar iets tussen zitten wat jou aanspreekt.

Via de opleiding of universiteit

Naast deze makkelijk uitvoerbare ideeën is het ook handig om eens te kijken of er vanuit de opleiding nog hulp en/of informatie te halen valt. De meeste opleidingen hebben een stagecoördinator wiens taak het is om studenten, dus ook jou, te helpen een geschikte plek te vinden voor je stage of afstuderen. Het is absoluut de moeite waard om een afspraak met hem of haar te maken, ik heb daar zelf in elk geval veel aan gehad. Een goede stagecoördinator heeft een uitgebreide database met alle stageplekken van voorgaande studenten en heeft als je geluk hebt zelfs kant en klare opdrachten liggen van bedrijven en onderzoeksinstituten in Nederland. Bovendien heb je kans dat de stagecoördinator je op basis van jouw voorkeuren zelfs een mooie plek kan aanraden, dat zou helemaal fijn zijn! Ook een afspraak met de stagecoördinator van een andere opleiding kan iets opleveren. Als jouw opleiding lijkt op een andere opleiding en je wilt eens een keer wat proeven van een aangrenzend vakgebied is dit een goede manier om dat te proberen. Als je niet weet of jouw opleiding überhaupt een stagecoördinator heeft en zoja, wie de stagecoördinator van jouw opleiding is, neem dan eens contact op met het secretariaat van de opleiding. Het secretariaat kan je als het goed is verder helpen. Als jouw opleiding geen stagecoördinator heeft, kun je proberen je vragen bij de studie-adviseur neer te leggen.

In een iets algemener verband bestaan er bij veel universiteiten ook studentenverenigingen die studenten met bedrijven in contact brengen voor stage en afstudeerplaatsen. Zoek uit of dat bij jou ook zo is en zoja, maak hier gebruik van!

Direct contact

Natuurlijk kun je ook altijd direct contact opnemen met een bedrijf. Veel (met name grote) bedrijven hebben altijd plek voor een extra stagiaire, dus gewoon proberen zou ik zeggen. Bel in dat geval wel de receptie even om te vragen wie je daar binnen het bedrijf het beste voor kunt benaderen. Of kijk even op de site van het bedrijf, in sommige gevallen staat daar zelfs al op welke opdrachten er op dat moment beschikbaar zijn voor stagiaires!

Mijn laatste tip voor als je eenmaal een keuze hebt gemaakt en besloten hebt om een bedrijf te benaderen voor een stage of afstudeerplek, is om te zorgen dat je CV er netjes uitziet. Het hoeft meestal niet zo professioneel te ogen als bij een heuse sollicitatie, maar zorg wel dat je er je best voor doeg en het kan ook zeker geen kwaad om er een motivatie bij te voegen waarom jij graag bij dat specifieke bedrijf stage wil lopen.

Veel succes met zoeken!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden