Hoe reinig je een dekbed

Hoe een dekbed en donsdeken reinigen

Iets wat je dagelijks gebruikt, moet gereinigd worden. Daar ontkomt een goede huismoeder niet aan. Dus ook dekbedden en donsdekens. Belangrijk onderscheid moet hierbij worden gemaakt tussen synthetische dekbedden en donsdekens met synthetische of echte dons. Ook kussens komen in dit verhaal aan bod. Zelf aan de slag of uitbesteden aan de vakman?
 

Soorten dekbedden

Het scala dekbedden is heel uitgebreid: van (goedkoop) synthetisch tot (dure) echte donsdekens. Vooral als je goed wat geld hebt uitgegeven voor een goed dekbed zou het jammer zijn dat je je aankoop verknalt in de was…

Tip! Kijk in elk geval naar het etiket dat eraan zit!

1. Dekbedden

1. Wollen dekbed

Wol heeft van zichzelf reinigende eigenschappen. Dat komt goed uit! Wol is immers vettig doordat er wolvet (ook lanoline genoemd) inzit. En lanoline is vuilafstotend. Regelmatig luchten is in elk geval voldoende om een wollen dekbed of wollen onderdeken in frisse toestand te houden.

Krijg je toch met vlekken te maken dan eerst ten aanval met ossengalzeep; of groene zeep mag ook. Lukt het hier niet mee dan mag je wollen dekbedden of wollen onderdekens zonder problemen naar de stomerij/droogkuis brengen. Zij reinigen met een speciaal wolprogramma.

Je kunt het ook zelf wassen (etiket checken!) want er zijn tegenwoordig ook wollen dekbedden die gemaakt zijn van wasbare wol. Die kun je tot 40 graden wassen. Het is echter een hele klus om het zelf te doen. Misschien is uw wasmachine wel te klein… en het drogen achteraf is ook niet zo eenvoudig. Je mag ze niet buiten ophangen in volle zon… Wellicht, als je alle kosten samentelt aan water en stroomverbruik (droogkast) dan is het nog maar de vraag of je niet goedkoper uitbent met de droogkuis/stomerij.

2. Synthetisch dekbed

De meeste synthetische dekbedden zijn wasbaar op minimaal 60 graden en zelfs meer. Pas dan (60° of meer) wordt de huisstofmijt gedood. Deze dekbedden mogen in de droogtrommel. Toch ook weer het etiket raadplegen!

Dekbedden die gewassen mogen worden, was je bij de eerste wasbeurt ‘koud’! Dit voorkomt krimpen bij latere wasbeurten.

3. Dons

Ook voor donsdekens geldt dat je reeds een eind op de goede weg bent met dagelijks goed opschudden en verluchten. Vermijd vocht: doe de ramen dicht als het regent buiten bijvoorbeeld!

Een goede kwaliteit donzen dekbed kan normaal gesproken op 60 graden worden gewassen met een fosfaatvrij wasmiddel. Het mag daarna in een droogtrommel.

Bij echte, dure donsspullen zal de verkoper je aanraden om ze door een vakman te laten reinigen. Meestal krijg je die service in de zaak waar je hebt gekocht. Uiteraard moet je daarvoor betalen maar het hoeft ook maar om de 5! jaar te gebeuren. Zij controleren dan ook of er bijgevuld moet worden, of de tijk nog kwalitatief goed is enz… De dons wordt uit de tijk gehaald en koud gewassen in speciale wasmachines! De tijk zelf op 60°. Daarna wordt de dons gedroogd op 105°. Deze arbeidsintensieve reiniging is niet goedkoop maar je krijgt er een fris, zo goed als nieuw, zalig donsdekbed en kussen voor terug! Wat ze op verzoek ook nog doen: vermaken (verbreden, versmallen), herstellen, twee éénpersoonsdonsdekens aan elkaar hechten tot een tweepersoons exemplaar en zelfs één donsdeken veranderen in twee delen met verschillende inhoud!

Deskundige reiniging is één keer in de 5 jaar aan te bevelen.

2. Kussens

Hoe dikwijls moet je een kussen reinigen? Dat moet je zelf uitzoeken: hoeveel zweet je? Is de slaapkamer een droge kamer? Je mag er natuurlijk wel van uitgaan dat kussens vaker gewassen moeten worden dan het dekbed want mensen zweten meer via het hoofd dan via het lichaam. Verder gelden dezelfde regels als van een dekbed: synthetisch, wol of dons? Donskussens hebben een professionele donsreiniging nodig en mogen niet in de droogtrommel.

Tip! Stop bij uw hoofdkussen een tennisbal in de droogtrommel: die klopt de vulling goed los!

 Bewaren in de zomer?

Tijdens de zomermaanden kan het gebeuren dat je liever niet slaapt onder een donsdekbed. Bewaar ze dan NIET in een plastic zak! Plastic laat namelijk geen lucht door dus eventueel ‘winter- en voorjaars’vocht zit opgesloten in de zak en kan in het slechtste geval leiden tot beschimmeling. Er zijn hiervoor speciale en handige opbergtassen in de handel (in het beste geval krijgt u ze gratis bij de aankoop en/of vraag ernaar).