Hoe schrijf ik een goed CV

Inleiding

Of je nou op gesprek moet komen voor een bijbaantje voor in de vakantie, of een fulltime baan na je studie: daar heb je een CV voor nodig omdat deze bepalend kan zijn voor een werkgever om jou op sollicitatiegesprek te laten komen. Maar wat is nou eigenlijk een CV, wat houdt deze in en waar moet hij aan voldoen? Dat is voor sommigen best lastig te bepalen en daarom zal ik je met dit artikel helpen een CV op te stellen waardoor geen baas je meer kan weigeren! De eerste indruk kan je immers maar één keer maken..

Wat is een CV?

Een CV (wat Curriculum Vitae, levensloop betekent) is eigenlijk een soort lijst waarin je jouw persoonlijke gegevens vermeldt. Als je een sollicitatie wil doen bij een bedrijf, stuur je eerst een sollicitatiebrief met je CV. Met behulp van deze twee kan een werkgever bepalen of jij geschikt bent voor het bedrijf waar je wilt gaan werken. Het opstellen van een goed, duidelijk CV is dus uiterst belangrijk omdat dit je kans op de baan in één keer kan vergooien, of verdubbelen. Voor sommige bazen betekend één spelfoutje zelfs al een enkeltje prullenbak… Maar welke informatie is nou eigenlijk belangrijk om te vermelden op je CV?

Welke informatie zet je in je CV?

In je CV zet je allereerst je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en eventueel ook je nationaliteit, e-mailadres en geslacht. Wat daarbij ook nog heel belangrijk is, is het vermelden van eventuele studies/cursussen die je hebt gevolgd (denk aan: welke diploma’s heb je, heb je bepaalde vakken gevolgd). Als een opleiding die je hebt gevolgd niet zo bekend is (dit geldt bijvoorbeeld voor een opleiding in het buitenland) beschrijf dan uitgebreid en zorgvuldig wat deze inhoudt. Verder zet je op je CV welke werkervaring je al hebt en alle overige gegevens die belangrijk zijn om te weten en die van toepassing kunnen zijn op de baan waar je voor solliciteert (denk aan: welke talen kun je spreken, heb je een rijbewijs). En achter het kopje ‘Eigenschappen’ op je CV kun je bijvoorbeeld neerzetten dat je een harde werker bent, dat je betrouwbaar bent en andere karaktereigenschappen die op jou van toepassing zijn.

Verdere aandachtpunten die handig zijn om aan te denken bij het maken van je CV

  • Zorg dat je CV niet langer is dan 2 a4’tjes omdat er anders kans is dat de werkgever halverwege afhaakt. Zorg er daarom voor dat je CV niet te lang is en zorg dat het voor de werkgever interessant is om te lezen: zorg dat je opvalt.
  • Zorg ervoor dat je CV duidelijk is qua opbouw en inhoud (denk bijvoorbeeld aan alinea’s).
  • En zorg ervoor dat er geen spelfouten in staan (denk ook aan de leestekens). Laat je CV voor de zekerheid altijd door een paar mensen nakijken op spelfouten.
  • Daarnaast is het slim om geen afkortingen te gebruiken en om je CV te typen. Dat staat netter en overzichtelijker.- Om het overzichtelijk te maken kun je bijvoorbeeld ook kopjes, of dikgedrukte woorden gebruiken. Schrijf verder telkens maar op 1 kantje, dus niet aan beide zijden van het papier, gebruik geen hele lange zinnen en wees niet te bescheiden (maar ook weer niet te overdreven).Als je bij het schrijven van je CV deze tips en aandachtpunten in gedachten houdt, kan je sollicitatie bijna niet meer mis gaan. Ik wens je veel succes!