Hoe speel je gitaar

Er zijn genoeg muzikanten die gitaarspelen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat?

Aanschaf

Allereerst heb je natuurlijk een gitaar nodig. Waarschijnlijk heb je die al, anders zal je dit artikel niet lezen, maar voor het geval je er nog geen een hebt, zal ik je als tip meegeven om een beginnersgitaar te kopen. We hebben allemaal wel eens onze 'geniale' ingevingen en zin om ergens mee te beginnen, maar stel dat je het gitaarspelen helemaal niets vindt, dan zit je wel mooi met die dure aanschaf. 

Je zou een tweedehands gitaar aan kunnen schaffen, deze zijn relatief beter, aangezien je een iets betere kwaliteit gitaar kunt kopen voor dezelfde prijs, maar een nieuwe beginnersgitaar die in bijna elke muziekwinkel te vinden is klinkt ook prima. Je moet er gewoon niet teveel van verwachten. De prijs die je kan verwachten zit tussen de 50 tot 100 euro. Voor linkshandigen is het over het algemeen moeilijker om aan een gitaar te komen, maar er is genoeg op marktplaats.nl te vinden of in een muziekwinkel, zeker voor beginners.

Leren spelen

Dan wil je nu natuurlijk gitaar leren spelen! 

Gitaarspelen gaat echter niet vanzelf. Het ligt volledig aan je eigen inzet en talent. Je kan gitaar leren spelen met gitaarles, maar het kan ook makkelijk zonder. Op internet sites, zoals bijvoorbeeld youtube, zijn er genoeg filmpjes te vinden waar ze je de basis van gitaarspelen leren. Het beste is om ze in het engels op te zoeken, maar als je daar moeite mee hebt, zijn er vast nederlandse filmpjes te vinden. 

De basis

Voordat ik je wat uit ga leggen, moet je eerst even een korte inleiding krijgen over de basis van een gitaar. Een gitaar heeft over het algemeen 6 snaren, met uitzondering van een 12-snarige gitaar (duh). Een 'gitaar' met 5 of 4 snaren heet een basgitaar en die moeten we niet hebben. Let daar dan ook op. Als je goed naar de snaren van een gitaar kijkt zie je verschil in dikte. Ik kan met allerlei natuurkundige wetenschappen uit gaan leggen waarom dat zo is, maar ik kan je ook gewoon hetgeen uitleggen wat je nodig hebt. 

De dikste snaar is de E snaar. De daaropvolgende de A, dan de D, dan de G, dan de B en vervolgens weer een E. De laatste E is een octaaf hoger dan de eerste E. Dat betekent dat de toon wel hetzelfde is, maar dan hoger. Kijk maar naar een piano, daar zitten wel 4 E's op. Dat is ook zo op een gitaar. Zodra je jouw vinger op een fret zet (een fret is de ruimte tussen de balkjes op de hals van de gitaar) dan gaat de toon omhoog met de westerse toonladder. Als je jouw vinger dus op de eerste fret dan een D-snaar zet, wordt het dus een D#. Zet je het op de tweede fret, dan wordt het een E. De combinatie van deze noten heet een akkoord. Hier een overzicht:

  •  E A D G B E

Je kan deze volgorde onthouden door de volgende zin:

  • Een Aap Die Graag Bananen Eet

Hoe vast te houden

Een gitaar zet je op je schoot . Voor rechtshandigen: de body, de grote klankkast van de gitaar, laat je op de schoot rusten met de hals, het lange gedeelte van de gitaar, aan de linkerkant. Zo kan je er met je linkerhand makkelijk bij. Met je rechterhand sla je de snaren aan en met links pak je de akkoorden beet. De dikste snaar zit dan boven en de dunste snaar zit onder. Voor linkshandigen is het vanzelfsprekend andersom. De gitaar is ook volledig andersom gemaakt, waardoor de overeenkomst is dat de dikste snaar boven zit en de dunste snaar ook onder.

Akkoorden

Nu je weet hoe je een gitaar vast moet pakken, maar hoe krijg je er een degelijk geluid uit? Dat is lastig uit te leggen met woorden, maar gelukkig heeft men daarvoor het internet uitgevonden. Op google.nl kun je het woord tabs intypen en daarachter het nummer wat je wilt leren spelen. Tabs lezen is niet moeilijk zodra je het door hebt, maar je moet het dan wel even snappen. Een voorbeeld van tabs is: 

  • E--2--B--3--G--2--D--0--A--0--E--x--

Dit is het 'D' akkoord. De letters aan het begin van de streepjes geven aan om welke snaar het gaat. In het kopje 'de basis' heb je geleerd welke snaar welke toon heeft. Vervolgens geeft het getal erachter aan dat je je vinger (bij de 1e E snaar) op de 2e fret moet plaatsen. Bij de B op de derde fret, enzovoorts. Dat de getallen onder elkaar staan heeft ook een betekenis. Dit betekent dat je alle noten op hetzelfde moment speelt. Staan deze getallen niet recht onder elkaar, dan is er sprake van tokkelen. De 0 geeft aan dat je je vingers niet op die snaar hoeft te plaatsen en de x geeft aan dat je de snaar niet aan moet slaan (met de rechterhand). Het duurt even, maar zodra je het onder de knie hebt is het ontzettend leuk om te spelen en voor je het weet speel je jouw eerste nummer mee!

Zodra je een aantal akkoorden kent, kan je liedjes ook opzoeken op chords. Hiermee kun je (op gevoel) meespelen met het nummer door zelf de akkoorden aan te slaan en het ritme te bepalen. Elk akkoord heeft namelijk zijn eigen naam. Zo heb je een A, B, C, D, E, F, G, Amineur, Bmineur, enzovoorts. De akkoorden zijn eindeloos en ook ik weet je niet allemaal uit mijn hoofd. Daar hebben we dan weer tabs voor!

Extra's voor de gitaar

Een gitaar heeft allerlei extra's die het spelen gemakkelijker maakt. Hiervoor heb je bijvoorbeeld een stemapparaat die de snaren stemt. Dit moet je regelmatig doen, want niets klinkt erger dan een ontstemde gitaar. Je zou ook op internet op gehoor kunnen stemmen, zoek dan op 'online guitartuner'.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden