Hoe start je met het schrijven van een boek

Een boek schrijven

Veel mensen willen graag ooit hun eigen boek schrijven. Of dit nu een roman is, een e-book of een kookboek. Maar hoe begin je met het schrijven van je boek? In dit artikel worden wat tips gegeven om je op weg te helpen.

Tips om te beginnen met schrijven

Tip 1: Weet wat de rode draad van je boek wordt

Het schrijven van een boek, en vooral van een dik boek, is lastig. Het verhaal dat je schrijft wordt namelijk snel complex. Hoe langer je schrijft hoe meer ideeën je vaak krijgt. Het gevolg hiervan is dat je snel de rode draad van je verhaal kwijt raakt. Sommige schrijvers vinden het daarom fijn om, voordat ze beginnen met schrijven, de structuur van hun verhaal al helder te hebben. Probeer daarom eens om de algemene structuur van je verhaal eerst vast te leggen voordat je aan je verhaal begint. 

Tip 2: Schrijf je verhaal uit en controleer pas achteraf

Wat veel verhalen goed of juist mooi maakt is een bepaalde schrijfstijl. Iedereen heeft uiteraard een unieke schrijfstijl. Naar mijn ervaring komt deze het beste naar voren als je een deel van je verhaal in een keer uitschrijft. Dit betekent dus dat je niet al te diep nadenkt over wat je wilt schrijven, maar gewoon met schrijven begint. Later kun je de tekst herschrijven.

Wanneer je krampachtig gaat nadenken over elke zin die je schrijft komt dit de leesbaarheid van je verhaal vaak niet ten goede. Bovendien is het ook moeilijk, wanneer de tekst eenmaal is geschreven, deze om te zetten in een vlot leesbaar verhaal.

Tip 3: Het schrijven van een boek is een iteratief proces

Iteratief betekend zoveel als 'verbeteren door herhaling'. Dit betekent dat de eerste versie van je boek waarschijnlijk nog niet perfect is. Nadat je het verhaal hebt uitgeschreven volgt namelijk vaak een lang proces van herschrijven, bijschaven en verbeteren. Verwacht dus niet dat je boek snel af is. Verwacht eerder dat je langer bezig bent dan je ooit zelf gedacht had. Maar wanneer je echt van schrijven houdt vind je dit vast niet erg. Het is dan ook niet zo gek dat veel schrijvers af en toe hun boek weg leggen om na een aantal weken een frisse blik op hun boek te kunnen werpen. 

Tip 4: Ontwikkel een goede schrijfgewoonte

In voorgaande tip werd geadviseerd om je boek af en toe weg te leggen om nieuwe inspiratie op te doen. Dit betekent niet dat je het boek om de zoveel dagen voor weken weg te leggen om niks te schrijven. In tegenstelling juist. Veel schrijvers houden er van om hun dag te beginnen met een korte schrijfoefening om  hun schrijfkunsten op te warmen (zoals je bijvoorbeeld kunt doen op deze website). Ze proberen vervolgens elke dag ten minste een bepaald aantal bladzijdes te schrijven. Bij het schrijven van een boek komt dus veel discipline en doorzettingsvermogen kijken.

Conclusie hoe start ik met het schrijven van een boek

Bovenstaande tips kunnen je helpen om een goede start te maken met het schrijven van je boek. Het is waarschijnlijk dat je schrijfproces niet helemaal soepel gaat. Af en toe kun je te maken krijgen met tegenslagen, maar laat dit je niet weerhouden. Jack London, de schrijver van onder andere Wild Fang, werd constant afgewezen. In zijn voormalig huis in Sonoma County zijn meer dan 600 afwijzingsbriefjes van boekdrukkers gevonden voor het eerste boek dat hij schreef. Maar, hij hield vol, en werd uiteindelijk de best betaalde schrijver van zijn tijd. 

Heb je zelf nog leuke tips? Laat dan een reactie achter.