Hoe stroom besparen met je PC

Inleiding

De energiefactuur van een gemiddeld gezin blijft maar stijgen. In vergelijking met een jaar geleden betalen mensen alsmaar meer geld, voor minder energie. Vooral stroomgebruik is een enorm actueel onderwerp, hoewel het vaak vergeten wordt. Men heeft het dan vooral over wasmachines, droogkasten, koelkasten etc. De 'gewone' computer wordt daarbij vaak over het hoofd gezien en toch slorpt hij heel wat energie op.

 

Verbruik PC en kostenplaatje

Wat verbruikt een gemiddelde computer?

Computer lijken de laatste jaren alsmaar meer te gebruiken. Tot voor enkele jaren verbruikte een standaard computer ongeveer 200 Watt, tegenwoordig is dat zeker het dubbele. Krachtige spelcomputers verbruiken zelfs 1.000 Watt en daar staan we als mens vaak niet bij stil.

Wat kost dit alles?

Bij ruststand of normaal gebruik heeft een PC ongeveer 150 Watt nodig, wat niet erg overdreven is. Uiteraard verbruikt de PC meer, vanaf het moment dat hij meer belast wordt (bvb: het branden van een cd). Verschillende berekeningen toonden aan dat de gemiddelde kostprijs ongeveer 17 eurocent per kilowattuur bedraagt. Als men dat omrekent, op basis van de bovenstaande cijfers, komt men ongeveer aan 2.55 eurocent per uur. 

Op zich lijkt dit een minuscuul bedrag, maar op jaarbasis vertegenwoordigt dit een kostprijs van maar liefst 225 euro, als de computer continue ingeschakeld zou zijn. Indien men als bedrijf enkele tientallen computers staan heeft, heeft de stroom alleen al snel een kostenplaatje van meer dan 20.000 euro. Naast de PC’s zelf, staat vaak nog allerhande randapparatuur (denk maar aan printers, scanners of kopieerapparaten), dat ook allemaal energie verbruikt.

Goed nieuws is dat men alsmaar verder evolueert in de technologie. Wat wil zeggen dat pc’s in de toekomst wellicht meer zullen halen uit minder stroom, wat een lagere factuur zou opleveren. 

Hoe kun je dit alles vermijden?

Bij de meeste pc's kan men al kiezen voor  standen die minder verbruiken: zoals de slaapmodus, rustmodus, etc. Bovendien kun je bij notebooks of laptops ook de klep dicht klappen, waardoor er minder energie nodig is. Naast deze tips, kun je ook je pc nog afsluiten van het net. Zolang de computer verbonden is met het net, verbruikt hij continue een kleine hoeveelheid stroom. 

Vele laptops zijn ook al uitgerust met bluetooth. Ook dit schakel je best uit, aangezien daar ook stroom voor nodig is. Ook de helderheid van het scherm speelt een rol. Hoe helderder het scherm, hoe meer energie nodig dus hoe duurder het wordt. Beperk de helderheid van je scherm wat naar je noodzaak. Is het donker, zet het dan wat minder fel, is het heel erg klaar, zet het dan feller. 

Bovendien stop je best je computer niet altijd in het stopcontact. Zo ga je zelf meer op de batterij letten en let je meer op het verbruik van je pc.

Conclusie

De grootste tip die ik jullie kan meegeven: koop enkel apparatuur die je echt nodig hebt. Je hebt heus geen zware computer nodig om af en toe een artikel te schrijven, of een printer als je maar één blaadje per maand afdrukt. Ik let in elk geval op het stroomverbruik van mijn apparatuur, zo houd ik mijn factuur betaalbaar.