Hoe verloopt een zwangerschap bij chihuahuas

Inleiding

Hoe verloopt een zwangerschap bij een chihuahua

Je teefje laten dekken:

Zoek een reutje met een karakter dat bij jouw hondje past. Is jouw hondje nu heel druk? Misschien is het dan handig een reutje te kiezen die wat rustiger is. Denk goed na over gewicht en lengte, zoek het niet te klein want zoals je misschien wel zult weten maak je met Thea cups pups niemand blij! Ze hebben maar een kort leventje en worden maximaal 3 tot 4 jaar oud.Bedenk dat een gezond gewicht, zo rond de 2 a 2,5 kilo ligt. Kleuren zoals Blue Merle lijken erg aantrekkelijk vanwege de hoge prijs die je voor zo’n kleurtje kan vragen. Weet echter wel dat er een belangrijke reden is waarom fokkers liever niet met Merle fokken, deze reden is namelijk dat de pupjes geboren worden met zicht en gehoor problemen. Weet dat een nestje pups veel met zich mee brengt! Om het geld is het zeker niet te doen! Je zult de eerste week weinig tot geen nachtrust hebben, zal moeten bijvoeden en rekening moeten houden met het eventueel overlijden van pups. Je zal per dag zeker zo’n 3 a 4 uur met de pupjes bezig zijn. Het is dus niet iets wat je er even bij doet! Weet dat het moedertje sterk genoeg moet zijn, een zwangerschap brengt heel wat met zich mee en de zorg voor de pupjes ook! De ene teef is de andere teef niet op een bepaalde leeftijd maar toch raad ik dekken pas vanaf de 3e keer loops aan. Helemaal als je een klein teefje hebt.

Tip: Dit was een tip die ik van mijn fokker kreeg! Haal 5 tot 7 werkdagen na de dekking een Herpes prik. Deze prik word 2x gedaan in de draagtijd. Niet iedere dierenarts heeft deze prik op voorraad, dus bel altijd of hij deze bestellen kan. Een prikje tegen Herpes kan je pupjes namelijk de eerste 24u na de geboorte redden van de dood. De temperatuur van een chihuahua pupje wil vaak nogal snel dalen na de geboorte en de Herpes prik gaat dit tegen! Het is wel een iets duurder prikje dan een gewone enting maar het is het zeker waard! Denk aan een investering van 45 euro per prikje.


Na de dekking:

Hoe merk je dat je teefje drachtig is? Niemand kent jou hond beter dan jij zelf! Je zult aan je teefje merken dat ze gaat veranderen qua gedrag. Zo werd mijn teefje veel aanhankelijker terwijl ze dit eigenlijk nooit was. Sammy is wat dat betreft een allemansvriend, een showertje geen schoothond. En opeens werd ze dat wel! Na verloop van tijd zul je zien dat de buik van je teefje gaat groeien. Wil je nou precies de ontwikkelingen van je teefje’s dracht volgen? Dan verwijs ik je door naar deze website waar onderaan een link staat naar een kalender. Vul bovenin de datum van de dekking in en klaar is Kees! Op elke dag kun je dan zien wat er aan je teefje verandert en wat er met de pupjes gebeurd! Hier de link http://www.chihuahua-home.be/de%20geboorte.htmlWeet wel dat ook een schijn dracht mogelijk is! Deze is moeilijk van een echte te onderscheiden. Alleen een dierenarts kan weten of het een schijn dracht is of niet. Ik raad iedereen in de draagtijd een echo aan. Al is het alleen maar om te kijken of de pupjes leven en het goed doen. Wanneer je het beste een echo kunt laten doen staat op de chihuahua kalender(link hierboven) of overleg even met je dierenarts! Een echo laat niet zien hoeveel pupjes er gaan komen. Dit kun je het beste doen door foto’s te vergelijken van andere hoogdrachtige teefjes en hoeveel pupjes deze kregen, dit ben ik ook gaan doen. Op de echo waren namelijk maar 2 pupjes bij mijn Sammy te zien, maar er zijn er 5 geboren!

Mijn ervaring met de bevalling:

Zorg ten aller tijden dat je D.A op de hoogte is van de voortgang van de bevalling! Chihuahua’s hebben nu eenmaal niet de makkelijkste bevallingen en je moet altijd je spullen kunnen pakken en vertrekken voor een keizersnede of andere medicatie. Zorg dus altijd dat je een bench/reismand klaar hebt staan, sleutels e.d erbij hebt liggen zodat je alleen nog maar je hond erin hoeft te zetten en weg kunt gaan. Soms zijn wee opwekkers voldoende, in het uiterste geval (b.v het verkeerd liggen van een pup of als de pups te groot zijn) word er voor een keizersnede gekozen. Meer info over de geboorte kun je vinden op de link die ik eerder geplakt heb. Echter is mijn ervaring wel dat je het niet volledig aan de natuur moet overlaten maar je teefje echt moet helpen de pups ter wereld te brengen. Eventueel is mee drukken op de buik een optie als een pupje er maar niet uit komen wil. Ik raad verder iedereen aan, melk achter de hand te hebben. Vaak moeten de melkklieren nog op gang komen en dit kan even duren. Of zul je net zien dat mama te weinig melk geeft! Een goede melk is niet zomaar bij de hand! Maar duurt +- 3 dagen met leveren! Ik raad iedereen Litterlac aan. Een zeer goed melk product, te bestellen bij www.spat.nl bestel hier ook druivensuiker bij, al schijnt dit ook bij de supermarkt verkrijgbaar te zijn maar heb geen idee waar ik dat zou moeten zoeken! Vergeet verder geen pipetjes bij te bestellen. Dit kan ook op deze website. Mijn ervaring met een flesje is dat dit te groot voor de pupjes is en je ze toch vaak een beetje moet helpen. Met een pipetje kan dit. Je kan zelf goed controleren of de pupjes genoeg melk binnen krijgen. Weeg de pupjes elke dag. Alleen de eerste dag na de geboorte mogen de pupjes afvallen, hierna moeten ze alleen maar aankomen. Vallen ze dus af dan weet je dat je ze bijvoeden moet!

Hier even de benodigdheden op een rijtje voor de bevalling:


  1. Handdoekjes (gemiddeld 1 per pup)
  2. Slijmzuigertje (verkrijgbaar op www.spat.nl )
  3. Steriele schaar (kan best een gewone schaar zijn alleen zorg dat die steriel is!)
  4. Litterlac melk (www.spat.nl)
  5. Voedingspipetje (www.spat.nl)
  6. Werphok,geen kartonnen doos!pupjes zijn zeer gevoelig voor kou!
  7. Warmtelamp! Raad ik zeker iedereen aan!
  8. Druivensuiker
  9. Nummer dierenarts
  10. Reismandje/bench om naar de dierenarts te kunnen vertrekken
  11. Notitieblok voor de geboortetijden en eventuele aantekeningen
  12. Stapel kranten

Laat de teef de laatste 2 weken voor de bevalling nooit alleen! Weet dat er iets fout kan gaan en je daar ten aller tijden bij moet zijn! Laat de pupjes de eerste 1 a 2 weken niet tot nauwelijks alleen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, denk daarbij aan een moedertje die haar eerste nestje heeft en nog moet uitvinden hoe ze bij haar pupjes moet gaan liggen.Pas op met visite, een virusje zit in een klein hoekje! Een virusje dat voor een hond een verkoudheid betekend of een dagje diaree kan de dood voor één van jou pups betekenen! Zoek u een dekreutje dan mag u mij altijd contacteren: lady_chi@live.be