Hoe verlopen de weken in een zwangerschap

Zwangerschap hoe verloopt dat, de ontwikkeling van je kind

Een zwangerschap duurt 38 weken na bevruchting van de eicel. Waarom wordt er dan overal geschreven dat een zwangerschap 40 weken duurt? Dat komt omdat geteld wordt vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Bij de gemiddelde vrouw vindt de bevruchting 2 weken na deze dag plaats. De eerste dag van de laatste menstruatie is bekend bij de meeste vrouwen en dus een eenvoudige richtlijn om de telling te beginnen. Een zwangerschap wordt opgedeeld in 3 trimesters. Het eerste trimester is van 0 tot 13 weken, het tweede trimester van 13 tot 26 weken en het laatste trimester start vanaf week 26. Onderstaand is weergegeven hoe de trimesters voor een baby verlopen.

Eerste trimester 0 t/m 12 weken

In het eerste trimester wordt je kindje helemaal gevormd. Hoe gaat dat: de eerste twee weken bestaan uit je menstruatie en de eisprong. Ongeveer twee weken na je menstruatie vindt je eisprong plaats en heeft een zaadje de eicel bevrucht in de eileider. Deze klomp cellen zal zich gaan innestellen in de baarmoeder. Dat is ongeveer in week 3 gebeurd. In week 3 is dit klompje cellen ongeveer 0.1 mm groot. In de vierde week worden de longen voorbereidt. In de 5e tot en met de 7e week wordt gesproken over een embryo. De embryo is dan ongeveer 9 mm en het hartje gaat kloppen. De ruggegraat is al in voorbereiding en je kunt al een onderscheidt maken tussen hoofd en de billen. De bloedsomloop wordt gemaakt en de armen en benen, handen en voeten, alsmede belangrijke organen zoals de lever en geslachtsorganen worden voorbereidt. In week 8-10 begint het kindje te bewegen. Het groeit naar 4 cm en het staartje, dat in de eerste weken nog aanwezig was, valt eraf. In week 11 en 12 is de baby ongeveer 6,5 cm. Het hoofd beslaat ongeveer de helft van het aantal centimeters.

Het tweede trimester 13 t/m 26

In week 13 t/m 15 groeit het kindje naar 9 cm. De tandjes worden gevormd en de foetus kan zelf urine maken en plassen in het vruchtwater. Vanaf week 16 tot week 19 drinkt je kindje slokjes met vruchtwater. Wanneer het de hik krijgt, kan de moeder dat voelen in haar buik. De baby kan licht en donker onderscheiden door de oogleden heen. De baby zal ongeveer gegroeid zijn naar 20 cm. Op de foetus waren donshaartjes aanwezig maar die vallen tussen week 19 en 21 uit. Daarvoor in de plaats komen haren op het hoofdje. De baby groeit goed naar gemiddeld 27 cm. Tussen week 22 - 24 zal de baby gaan horen. Ook kan hij/zij voortaan dingen vastpakken. De baby is dan ongeveer 32 cm groot. In de laatste weken van dit trimester is je kind heel beweeglijk. De baby kan zijn oogleden bewegen en kijken. Aan het einde van dit trimester is de baby gegroeit tot 33 cm.

Het derde en laatste trimester: vanaf week 27

In de eerste drie weken van dit trimester voelt de baby als er over de buik gewreven wordt. De smaakpapillen worden ontwikkeld en de baby groeit door naar 36.5 cm. Het hoofdje en de rest van het lichaampje zijn inmiddels in verhouding gegroeid. Vanaf week 30 t/m 32 is de baby voornamelijk bezig met groeien. Hij zal in deze periode de positie in gaan nemen hoe hij / zij geboren gaat worden. De baby zal ook wel moeten want ruimte om koprollen te maken is er niet meer. De baby is inmiddels dan ook tot 40 cm gegroeid. In week 33 t/m 36 worden de longetjes en de maag en darmen verder voorbereidt om in de buitenwereld goed te werken. De baby groeit naar 44 cm. De laatste weken voor de uitrekendatum in week 37 t/m 39 wordt het kindje rustiger in zijn bewegingen. In deze weken zou, wanneer de baby geboren wordt, het zonder hulpmiddelen kunnen overleven. Maar waarschijnlijk is hij zijn beschermde huisje nog niet moe. Aan het eind van week 39 bedraagt de lengte 49 cm. Vanaf week 40 begint normaal gesproken de bevalling. In sommige gevallen vindt de baby het nog prettig in de buik en blijft hij nog wat langer daar. De verloskundige voert extra controles uit en wanneer het te gezellig wordt, zal de baby ingeleidt worden om toch de buitenwereld te gaan aanschouwen.

Een wonder

Het blijft een wonder. Een klompje cellen van 0.1 mm groeit uit tot een baby met alles er op en er aan van ongeveer 50 cm. Alle ontwikkelingen vinden precies op het juiste moment plaats. Een wonder van de natuur....