Hoe verwerk je een miskraam

Inleiding

Een miskraam komt vaker voor dan je denkt. Gemiddeld eindigt één op de tien zwangerschappen in een miskraam. Dit is best veel als je er over nadenkt. De kans op een miskraam is het grootst in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Ook al is het kindje nog heel klein, de meeste vrouwen voelen zich intens verdrietig na het krijgen van een miskraam. De meeste vrouwen verheugen zich heel erg op de komst van een kindje en zijn erg gelukkig met hun zwangerschap. Ook al weet je dat de kans er in zit dat het misgaat, het voelt toch als een klap. De dood van een kindje is een ingrijpende gebeurtenis en iedereen zal dit op zijn eigen manier verwerken. Hoe kan je een miskraam verwerken?

Hoe kan je een miskraam verwerken?

Iedereen zal een miskraam op zijn eigen manier verwerken. Sommige vrouwen zullen doen of er niks aan de hand is, terwijl andere vrouweb maanden de tijd nodig hebben om hun miskraam te verwerken. Vaak kan je zeggen dat hoe verder de zwangerschap was, des te langer heb je tijd nodig om de miskraam te verwerken. Tot een zwangerschap van 24 weken wordt het verlies van een kindje een miskraam genoemd.

Praat erover met mensen die je begrijpen

Je kan een miskraam verwerken door er veel over te praten. Het beste is om dit te doen met iemand die je begrijpt. Denk hierbij aan je partner, een familielid of iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Zij begrijpen je pijn en zullen je verdriet serieus nemen. Niet iedereen neemt een miskraam serieus. Sommige mensen zullen opmerkingen maken dat het toch nog niks was of dat het verliezen van een "echt" kind veel erger is. Luister niet naar deze mensen, je mag je echt wel verdrietig voelen.

Troost jezelf

Het kan helpen door je erin te verdiepen wat een miskraam nou eigenlijk inhoudt. Waarom krijgen vrouwen bijvoorbeeld een miskraam? In de meeste gevallen is er iets niet goed met het kindje. Het ontwikkelt zichzelf niet goed en heeft ernstige afwijkingen. Je kindje heeft geen kans op een volwaardig leven en zal daarom in de buik al sterven. Je kan er troost uithalen door te beseffen dat het kindje niet gezond was.

Geef het een plekje

Veel vrouwen verwerken hun miskraam door het een plekje te geven. Geef je kindje bijvoorbeeld een naam of begraaf het op een mooie plek. Ook al weet je het geslacht nog niet, veel vrouwen hebben een koosnaampje voor hun ongeboren kind. Ook kan je de foto's van de echo bewaren als aandenken aan je kindje. Andere vrouwen schrijven hun verhaal van zich af zodat het als het ware aanvoelt alsof je je verdriet van je afschrijft. Je hoeft je miskraam niet te verdringen en je mag er ook in de toekomst nog best eens bij stil staan.

Zoek hulp

De meeste vrouwen kunnen hun miskraam zelf verwerken en komen er vanzelf overheen. Maar bij andere vrouwen gaat het niet vanzelf. Je ziet dit vaak bij vrouwen die meerdere miskramen hebben gekregen of waarbij de miskraam in een later stadium van de zwangerschap gebeurde. Wanneer je je miskraam niet zelf kan verwerken, dan kan je het beste hulp zoeken. Je kan hulp vragen bij het verwerken van je miskraam bij:

  • Je dokter
  • Je verloskundige
  • Internet, bijvoorbeeld Fiom.nl en miskramen.nl
  • Boeken over miskramen
  • Lotgenoten

Conclusie

Een miskraam is een gebeurtenis die de meeste vrouwen moeten verwerken. Je verliest toch je kindje, ook al is het nog zo klein. Je mag je verdriet best serieus nemen en de tijd nemen om je miskraam te verwerken. Je kan een miskraam bijvoorbeeld verwerken door met mensen te praten die je verdriet begrijpen. Ook kan je je miskraam een plekje geven door bij het kindje stil te staan. Geef het bijvoorbeeld een naam of zet de echo op een mooi plekje. Wanneer je je miskraam niet kan verwerken, dan kan je op verschillende manieren hulp zoeken. Je hoeft je hier echt niet voor te schamen, er zijn veel vrouwen die zich net zo verdrietig voelen.