Hoe verzorg ik mijn gebit

Inleiding

Iedereen wil graag een mooi gebit met witte tanden en een frisse adem. Het is bewezen dat bij een eerste kennismaking men als eerste kijkt naar je gebit. Het is eigenlijk je visitekaartje. In de praktijk is het zo dat veel mensen hun gebit niet goed genoeg verzorgen en daardoor minder goed voor de dag komen, om maar niet te spreken over de klachten die voortvloeien bij een slechte verzorging van het gebit.

Tandenpoetsen

Iedereen weet dat tandenpoetsen de basis is voor het verzorgen van het gebit. Het probleem is dat veel mensen niet weten hoe ze moeten poetsen. Het simpel heen en weer gaan met de borstel is niet genoeg. Het is niet zo dat tandenpoetsen een kunst is, maar er zijn een aantal dingen die je goed moet weten voordat je zeker weet dat je goed poetst.

Gebruik een zachte tandenborstel met een niet te grote borstelkop en vervang deze eens per 3 maanden. Als de haartjes van de borstel uitelkaar gaan staan, weet je dat het tijd is deze te vervangen. Elektrisch poetsen is ook een goede optie. De elektrische borstel maakt de juiste poetsbewegingen en veel tandartsen zijn er van overtuigd dat het tandplak beter verwijderd. Je kunt ook een combinatie van beide gebruiken.

Er zijn veel soorten tandpasta. Het enige waar je op moet letten is dat de tandpasta fluoride bevat. Bij gevoelige tanden kun je gebruik maken van sensitive tandpasta.

Poetsinstructies

  • Poets de tanden minimaal twee maal per dag, minstens 2 minuten. Doe dit 's ochtends na het ontbijt en ´s avonds voordat je naar bed gaat.
  • Doe een bolletje tandpasta op je borstel, dat is meer dan genoeg.
  • Zet de borstel schuin in een hoek van 45 graden op het tandvlees. Maak voorzichtig heen en weer gaande bewegingen en gebruik niet teveel druk.
  • Zorg dat je systematisch alle tanden en kiezen goed poetst.
  • Poets niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van je gebit.
  • Poets voorzichtig je tandvlees mee.

Belangrijk: Als je iets zuurs hebt gedronken of fruit hebt gegeten, wacht dan minimaal een uur met poetsen. Doe je dit niet, dan kan het nog aanwezige zuur het tandglazuur aantasten.

Tandverklikkers ter controle

Na het poetsen kun je zelf controleren of je het goed hebt gedaan door middel van het gebruik van tandverklikkers. Dit zijn tabletjes die je bij iedere drogist of apotheek kunt kopen. Na gebruik van het tabletje zie je aan de hand van roze plekjes op je tanden waar nog tandplak zit.

Alleen tandenpoetsen is niet genoeg!

Om de ruimte tussen de kiezen en tanden goed schoon te maken, gebruik je tandenstokers, ragers of flosdraad. Ook dit moet je dagelijks doen. Zorg dat je overal goed bij kunt komen. Probeer uit wat voor jou het beste werkt. Flosdraad is altijd aan te raden in combinatie met een rager of een tandenstoker.

Tongverzorging

Op de tong zitten heel veel bacteriën en deze zorgen voor een slechte adem. Het schoonmaken van de tong is dan ook erg belangrijk en moet dagelijks gebeuren. Dit kun je na het poetsen doen. Een handig hulmiddel hierbij is een tongschraper. Eventueel kun je daarna ook nog een mondspoelmiddel gebruiken.

Mondhygiëniste

Het is aan te raden om naast het 2 maal per jaar bezoeken van de tandarts ook je gebit te laten controleren door een mondhygiëniste. Een mondhygiëniste geeft extra aandacht aan de mondverzorging, kijkt het gebit grondig na en verwijdert tandplak en tandsteen waar dat nodig is. Een goede mondhygiëniste geeft daarbij ook poetsinstructies.

Tot slot

Het verzorgen van je gebit lijkt een hoop werk, maar als je dit dagelijks doet dan wordt het snel een routine. Je hebt maar 1 gebit en daar moet je zuinig op zijn. Met een goed gebit kom je goed voor de dag en maak je een verzorgde indruk. Daarbij is een gezond gebit ook nog eens bevorderlijk voor de algemene gezondheid.