Hoe verzorg je een oudere kat

Inleiding

Iedere kattenbezitter loopt er een keer tegen aan. Op een dag besef je dat jouw kat 'ineens' oud is geworden. Waar is die speelse ondeugende kitten gebleven die hij gisteren nog leek te zijn? Die speelse ondeugende kat die energie voor twee leek te hebben (en soms wel drie) is veranderd in een rustige kat, die graag op warme plekjes ligt te slapen. En als je goed kijkt zie je dat de vachtkleur is veranderd en dat hij minder haren op zijn kin krijgt.

Je beseft je dat jouw kat ouder aan het worden is, maar moet je dan ook anders met hem omgaan? Heeft hij ander voedsel nodig? Moet je misschien dingen aanpassen in huis om het voor hem prettiger te maken op zijn oude dag?


Wanneer bereikt een kat de seniorenleeftijd?

Aan deze poes, Jacky, is bijna niet te zien dat ze al 14 jaar is en al bejaard genoemd mag worden.

Dat kattenjaren anders tellen dan mensenjaren is algemeen bekend. Zo is een kat van 14 jaar oud, zoals de kat op de foto hiernaast, niet te vergelijken met een mens van 14 jaar. Een mens is op deze leeftijd nog een kind, een kat is op deze leeftijd reeds bejaard.

Vanaf dat een kat 12 jaar is, word deze gezien als oud. Dat staat los van het feit of de kat er nog jong uitziet en/of actief is als een kitten. Het gaat om de jaren zelf. Wel is het zo dat vanaf het 8ste jaar de stofwisseling van een kat begint te veranderen. Dit is een verklaring voor het feit dat op veel kattenvoeding met het predikaat 'Senior' een leeftijd van 8 jaar wordt geadviseerd.

In de samenleving wordt dikwijls gezegd dat 1 kattenjaar telt voor 7 mensenjaren. Dit gegeven klopt niet helemaal. Onderstaande tabel komt het meest in de goede richting.

Kattenjaren Mensenjaren
1 15
2 25
4 35
6 45
8 53
10 61
12 69
14 75
15 78
17 84
20 93
22 99
25 108

Voeding

Wanneer je in de supermarkt of dierenwinkel loopt, kom je verschillende soorten (en merken) kattenvoeding tegen. Je hebt voeding voor 'normale' katten, voor kittens, maar ook voor de 'Senior'. Bij die laatste kan het per merk verschillen wat de adviesleeftijd is. Sommigen adviseren 8 jaren anderen weer 10 jaar.

Zoals al eerder gezegd in het stukje hierboven 'Wanneer bereikt een kat de seniorenleeftijd?', verandert de stofwisseling van de kat al vanaf 8 jarige leeftijd. Het beste is om de voeding ook vanaf dat moment al aan te gaan passen en op seniorenvoeding over te stappen.

Een tip, die eigenlijk voor katten van alle leeftijden geldt, is verander niet te vaak van merk voedsel. Katten hebben gevoelige magen en darmen en te vaak van merk veranderen kan leiden tot klachten aan maag of darmen.

Zorg er daarnaast voor dat er voldoende vers water beschikbaar is voor de kat. Water is voor alle katten belangrijk, maar voor de oudere kat nog belangrijker. Water zorgt voor een goede spoeling van de nieren. Ververs daarom het water 2x per dag en zet zo mogelijk meerdere bakjes in huis neer.

Oudere katten hebben neiging tot overgewicht vanwege het feit dat ze minder actief zijn dan voorheen. Bij veel katten hoopt het vet zich op in de buik en dat is te zien aan de ontwikkeling van de zogenaamde 'hangbuik'. Pas dus goed op het gewicht van jouw kat.

Bewegen

Ook wanneer een kat ouder wordt, heeft deze beweging nodig. Het is een basisbehoefte van katten. Een oudere kat die veel ligt en slaapt heeft toch beweging nodig, om spieren, pezen, gewrichten én de hersenen in goede conditie te houden. Oudere katten hebben dikwijls een duwtje in de rug van hun eigenaar nodig om ze tot bewegen aan te zetten. Een oudere kat heeft ongeveer een uur speeltijd op een dag nodig. Dit is opgeteld een uur per dag, niet een uur achter elkaar. Stimuleer je kat te bewegen, maar dwing 'm nergens toe. Gebruik bijvoorbeeld een balletje, touwtje of koord en daag 'm uit tot een stukje rennen.

Andere behoeften

Een oudere kat krijgt in de loop der tijd andere behoeften. Hun manier van leven veranderd. Ze bewegen minder en liggen vaker. Doordat ze minder bewegen hebben ze behoefte aan warme plekjes. Creeër in jouw huis meerdere van dit soort plekjes door bijvoorbeeld verschillende mandjes of dekentjes ergens neer te leggen. Hoogte wordt ook een belangrijk kenmerk voor de oudere kat. Door het ouder worden, krijgen ook katten stijvere en strammere spieren en gewrichten. Hierdoor kunnen ze meer moeite krijgen om ergens op te springen. Die vensterbank waar ze bijvoorbeeld graag in liggen, kan ineens te hoog worden. Dit kun je oplossen door het creeëren van opstapjes in je huis.

Andere behoeften van een oudere kat is het aanhalen en het op schoot kunnen liggen bij hun baasje. Daarnaast heeft jouw senior behoefte aan rust. Je zult zien dat wanneer de radio of tv boven normaal geluidsniveau komt, je kat hier niet goed op reageert. Voorkom daarom onnodige stress voor jouw trouwe metgezel.

Het afscheid

Poes Shiva, 13 jaar, was ongeneeslijk ziek en moest ingeslapen laten worden bij de dierenarts

Het afscheid, het moment waar iedere kattenbezitter met bergen tegen op ziet. Je weet dat dat moment ooit komt en 9 van de 10 keer moet jij als eigenaar de beslissing nemen over het leven en dood van jouw geliefde kat.

Het liefst wil je je kat voor altijd bij je houden, maar dan zegt de dierenarts dat jouw geliefde kat te ziek is en niet meer beter zal worden. Hij stelt voor om JOUW kat in te laten slapen.

Hoe ga hier mee om? Neem als het mogelijk is bedenktijd en wanneer ook dat mogelijk is, neem jouw kat dan nog even mee naar huis. Breng nog even (bijvoorbeld een dag) met jouw kat door. Neem op jouw manier afscheid van jouw kat, verwen hem met lekkers en aandacht. En pas dan, ga je terug naar de dierenarts voor het in laten slapen van jouw geliefde kat.

Nadat jouw dierenarts de dood heeft vastgesteld, heb je niet direct kans om te gaan rouwen. Er moeten dingen geregeld worden zoals het feit of je jouw kat wilt laten cremeren of laten begraven. Wanneer je hem laat cremeren kun je kiezen of je hem alleen of met meerdere katten wilt laten cremeren.

Het beste is om op voorhand, wanneer jouw kat nog gezond rondloopt, al over dit soort dingen na te denken. Wat wil ik dat er met mijn kat gebeurd na zijn overlijden? Begraven of cremeren? Alleen cremeren of met meerdere katten?

Pas wanneer dit geregeld is komt langzaam het besef dat jouw geliefde kat er niet meer is. Wanneer je thuiskomt komt hij niet meer naar je toegelopen of wanneer je op de bank gaat zitten is hij er niet meer om direct lekker op je schoot te komen liggen. Gelukkig zijn daar ook die vele mooie herinneringen aan jouw kat die jouw troost bieden. Van de ondeugende streken die hij als kitten uithaalde tot die lieve oude kat die op je schoot lag.