Hoe voorkom ik een zwangerschap

Inleiding

Niet iedereen wil zwanger worden na sex. Om een zwangerschap te voorkomen kun je een aantal maatregelen nemen.

==

Betrouwbaarheid: Géén enkele techniek garandeert 100% het voorkomen van zwangerschap. Alleen het hebben van geen geslachtsgemeenschap voorkomt een zwangerschap….. Alle technieken hebben een wisselende mate van betrouwbaarheid. In het algemeen zijn de technieken die zaadcellen proberen tegen te houden (zoals oa condooms) minder betrouwbaar dan technieken die tegen de eicel actief zijn (zoals bijv. de pil). Overleg met een arts wat voor jou de beste methode kan zijn. Hormonale anti-conceptie is alleen op recept of na verwijzing mogelijk!

Mét hormonen

De pil Hoe: orale anticonceptiepil) Betrouwbaarheid: Bij de pil ligt het aantal zwangerschappen bij juist gebruik op ongeveer 3 per 1000 vrouwen per jaar.

De prikpil, Hoe: een injectie die ongeveer 12 weken tegen zwangerschap beschermt.

Anticonceptiepleister (Evra®) Hoe: De pleister wordt 3 weken gedragen, waarna een pleisterloze week volgt.

Implantaat (Implanon®) Hoe: lucifergroot implantaat dat door de arts in de bovenarm wordt gebracht en 3 jaar tegen zwangerschap beschermt. Na verwijdering herstelt de menstruatiecyclus binnen 1 tot 2 weken.

Vaginale anticonceptiering (Nuvaring®), Hoe: een flexibele ring van kunststof die gedurende 3 weken in de vagina wordt gedragen, waarna een stopweek volgt.

Hormoonhoudend spiraaltje(Mirena®), Hoe: dit spiraaltje wordt net als een gewoon koperhoudend spiraaltje door de arts in de baarmoeder gebracht, waarna het de vrouw 5 jaar tegen zwangerschap beschermt. Verder zorgt het voor atrofie van het baarmoederslijmvlies waardoor de meerderheid van de vrouwen na ongeveer 6 maanden (nagenoeg) geen menstruatie meer heeft. Bij ongeveer 75% van de vrouwen blijft een ovulatie cyclus van de eierstokken aanwezig.

Niet-hormonale anticonceptie

Onthouding Hoe: geen geslachtsgemeenschap hebben. Betrouwbaarheid: 100%!!

Coïtus interruptus Hoe: Penis uit de vagina terug te trekken voor de zaadlozing Betrouwbaarheid: RISICO: onbetrouwbaar daar er ook al zaadcellen in het voorvocht zitten!!

Kalendermethode Hoe: geslachtsgemeenschap vindt alleen plaats in de onvruchtbare periode van de vrouw. Vroeger werd dit gebaseerd op de datum van de laatste menstruatie, tegenwoordig wordt vaak de temperatuurmethode gebruikt om deze periode te bepalen. Betrouwbaarheid: RISICO:Bij een onregelmatige cyclus is de precieze periode van de eisprong onzeker en is deze methode onbetrouwbaar. Als het je niet helemaal uitmaakt (of je zwanger wordt of niet) is dit een natuurlijke manier van onthouding.

Symptoomthermale methode Hoe: geslachtsgemeenschap alleen in de onvruchtbare periode van de vrouw te laten plaatsvinden. Betrouwbaarheid: De sympto-thermale methode heeft ongeveer dezelfde methodezekerheid als de pil. Bij de pil ligt het aantal zwangerschappen bij juist gebruik op ongeveer 3 per 1000 vrouwen per jaar. De sympto-thermale methode kan bij juist gebruik ook leiden tot een ongewenste zwangerschap bij circa 3 op de 1000 vrouwen per jaar.

Zaaddodende pasta Hoe: zorgt ervoor dat de zaadcellen niet overleven.

Koperhoudend spiraaltje Hoe: zorgt ervoor dat het embryo niet kan innestelen in het baarmoederslijmvlies

Condoom en vrouwencondoom Hoe: zorgen ervoor dat de zaadcellen niet bij de eicel kunnen komen door een fysieke barrière. Alleen het condoom heeft daarbij het bijkomend voordeel dat deze de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) kan voorkomen.

Pessarium (vaak in combinatie met een zaaddodende pasta) Hoe: zorgt ook voor een fysieke barrière tussen zaadcellen en eicel

Voor wat betreft de kosten van anticonceptie kun je kijken op de volgende wiki:

http://www.leerwiki.nl/De_prijs_van_anticonceptie