Hoe voorkom je ongemakkelijke stiltes tijdens een gesprek

Inleiding

Sommige mensen vinden het lastig om gesprekken draaiende te houden. Daar is niets vreemd aan. Je weet namelijk niet waar je gesprekspartner over gaat praten of hoe hij op jou reageert. Er zijn mensen die hier totaal geen problemen mee hebben en altijd wel een gesprek op gang kunnen houden. Maar er zijn ook mensen die dit minder goed kunnen. Dan kunnen er stiltes vallen. Lange stiltes kunnen erg vervelend zijn in een gesprek. Dus hoe voorkom je deze stiltes? Op welke manier kun je een gesprek goed op gang houden?

Juiste gesprekspartner zoeken

Het is vanzelfsprekend dat je niet met iedereen een bloeiend en gezellig gesprek kunt hebben. Dat kan niemand. Met de één kun je het namelijk beter vinden dan met de ander. Als je een gesprek zonder stiltes wilt hebben, is het kiezen van de juiste gesprekspartner belangrijk. Een juiste gesprekspartner kan iemand zijn met wie je veel gemeen hebt. Een collega bijvoorbeeld of iemand met dezelfde hobby als jij. Wanneer je dezelfde dingen leuk hebt, heb je altijd wel iets om over te praten of een gesprek mee te beginnen. Dreigt een stilte te vallen, zeg dan iets over een facet van datgene wat jullie gemeen hebben en nog niet besproken hebben. Dit hoeft niet per se een goed onderwerp te zijn. Als je maar iets zegt, dan komt het gesprek wel op gang.

Het lastige is dat je niet altijd de luxe hebt om een gesprekspartner uit te kiezen. Soms word je een gesprekspartner ‘’opgedrongen’’, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek. Dan wordt het lastiger om over dingen te praten die je gemeen hebt. Wat je in een dergelijke situatie kunt doen, staat hieronder.

Gespreksonderwerpen bedenken

Je kunt ook stiltes in een gesprek voorkomen door van tevoren te bedenken waarover je kunt gaan praten. Dit is handig tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Schrijf op een briefje een aantal dingen die je wilt vragen, zoals de sfeer op de werkvloer, doorgroeimogelijkheden etc.

Ook in andere situaties is het handig als je een aantal gespreksonderwerpen in je achterhoofd hebt. Bijvoorbeeld tijdens een feestje. Als daar veel mensen zijn die je niet (goed) kent, kan het lastig zijn om een gesprek draaiende te houden. Je weet namelijk niet waar ze zich in interesseren of wat jullie gemeen hebben. Toch is het relatief makkelijk om dingen te bedenken waarover te praten: kijk naar de actualiteit. Is er recentelijk iets schokkends gebeurd in je omgeving? Of heeft de plaatselijke voetbalclub een belangrijke wedstrijd gewonnen? Hiermee kun je ook een leuk gesprek aanknopen en draaiende houden. Ook al zeg je maar één zin zoals: ‘’en Ajax heeft weer gewonnen’’.

Wat je ook kunt doen, is ter plekke, dus tijdens het gesprek, onderwerpen bedenken. Let goed op wat de persoon zegt . Misschien kun je dan al in de eerste minuut van een gesprek ontdekken wat een bepaalde persoon leuk vindt. Zo heb je snel een hoop gespreksvoer paraat!

Bij spontane gesprekken

Dan heb je ook nog de situatie waarbij een gesprek spontaan ontstaat. Bijvoorbeeld wanneer je een bekende tegenkomt op straat. Er is een grote kans dat het gesprek eerst gaat over wat je op de desbetreffende plek doet. Kom je iets kopen, op de post doen of bezoeken? Veel van deze spontane gesprekken duren niet erg lang en blijven bij deze informatie. Maar wat moet je doen als je nog even wat langer met de persoon wilt praten maar er een stilte dreigt te vallen? Denk dan weer aan opvallende dingen die de afgelopen tijd gebeurd zijn.

Spontane gesprekken ontstaan vooral met mensen die je al kent. In deze gevallen is het dus makkelijker om een gesprek draaiende te houden en stiltes te voorkomen. Je weet namelijk het een en ander over deze mensen (relaties, hobby’s of bijzondere dingen die de persoon heeft meegemaakt enz.) en je komt zo dus makkelijker op gespreksonderwerpen.

Als er toch stiltes vallen

Het is altijd mogelijk dat ondanks het toepassen van al deze tips, er toch een ongemakkelijke stilte valt tijdens jullie gesprek. Het is ook handig als je weet hoe je je uit zo’n situatie moet redden.

Eén manier is door iets totaal onbelangrijks of onzinnigs te zeggen als ‘’wat zit je haar leuk’’ of ‘’wil je nog wat te drinken?’’. Dit geeft twee voordelen: er is kans dat hierdoor een nieuw gesprek ontstaat en je wint wat tijd om betere gespreksonderwerpen te bedenken. Een wat minder subtiele, maar misschien wel leukere manier om je uit stiltes te helpen, is door in lachen uit te barsten. Je gesprekspartner zal je misschien vreemd aankijken, maar je krijgt hoe dan ook een reactie op deze vertoning!

Een derde manier die ik recentelijk nog goed heb zien werken, is simpelweg zeggen dat er een ongemakkelijke stilte is gevallen. Gevolg is dat jullie je allebei in gaan zetten om de stilte weg te werken en een leuk gesprek in gang te zetten!

Conclusie

Er zijn verschillende manieren waarop je een stilte kunt voorkomen. Bijvoorbeeld het zoeken van een gesprekspartner waarmee je heel makkelijk gesprekken aanknoopt of van tevoren onderwerpen bedenken waarover je kunt gaan praten, mocht een gesprek stil gaan vallen.

Minder subtiele, maar leukere manieren, zijn dingen als in lachen uitbarsten of gaan zingen. Vreemde taferelen lokken leuke reacties uit en voor je het weet is je gesprek weer op gang gebracht!

Bronnen afbeeldingen: Duits Bondsarchief, Wikimedia Commons: JC Mar

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden