Hoe voorkom je schulden

Schulden voorkomen

De economische crisis heeft zijn sporen al nagelaten. Tienduizende gezinnen zijn niet meer in staat om al hun rekeningen te betalen. De crisis treft vooral de lagere inkomens. Steeds meer mensen kunnen de eindjes niet meer aan mekaar knopen en moeten een beroep doen op een collectieve schuldbemiddeling. Hoe kan je voorkomen dat je in de schulden geraakt?

Hoe ontstaan schulden

Dat is eigenlijk simpel, je geeft meer geld uit dan je hebt of kan terugbetalen. En daar spelen de kredietverstrekkers handig op in. In elke supermarkt, winkelketen, bank of andere firma kan je tegenwoordig op krediet kopen. Wie een kredietkaart van bv. Carrefour gebruikt om zijn inkopen te betalen, en dat de maand nadien netjes kan terugbetalen, zijn er niet direct problemen. tenminste bij een goede planning in je budget. Maar wie beroep doet op een kredietverstrekker voor extra uitgaven zoals televisie's, reizen, huwelijken,... zit voor hij het weet in de problemen. Doorgaans kost een consumentenkrediet je 12 tot 15 % interest. Wie het openstaande kapitaal niet kan terugbetalen ziet het bedrag maandelijks alleen maar stijgen, omwille van die interest. Bij een krediet dat lang loopt betaal je dan een massa aan interesten terug. Schulden hebben een sneeuwbaleffect dat altijd maar groter wordt. Daarom geraken mensen zo moeilijk uit de schulden.

Tips om schulden te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en daarom voorkom je beter dat je in een schuld terecht komt. Hier volgen wat tips:

Budget

Stel een maandelijks budget op dat je kunt uitgeven. Je moet je inkomsten proberen hoger te houden dan je uitgaven. Maak een lijstje met al je vaste kosten op. Kijk dan wat er nog over is van je budget. Misschien kun je nog ergens besparen op een vaste uitgave? Probeer indien mogelijk ook nog wat te sparen voor onverwachte uitgaven of grote kosten.

Uitstel

Uitstel is in veel gevallen ook afstel met alle gevolgen vandien. Als je éénmalig een factuur laat liggen en die nadien betaalt valt het wel mee. Maar als je structureel betalingen gaat uitstellen kom je in de problemen. Probeer ook geen lening aan te gaan om een andere put te dichten, dit verplaatst alleen het probleem.

Rekenen

Veel jongeren die alleen gaan wonen en net begonnen zijn met werken beseffen nog niet goed hoe duur het leven is en welke bijkomende kosten er allemaal zijn. Informeer je kinderen goed op voorhand en leer ze vroeg genoeg omgaan met geld. Laat ze bv. een mini boekhouding opstellen als hun zakgeld te snel op is zodat ze zien wat ze uitgeven.

Schuldbemiddeling

Wacht niet tot er een deurwaarder aan je woning staat. Als je een factuur niet kan betalen, contacteer dan de klantendienst. Ze kunnen je een gespreid afbetalingsplan voorstellen zonder intrest. Ga geen lening aan om onbetaalde facturen te betalen, de interest ligt veel te hoog. Wordt de schuld te hoog, raadpleeg dan schuldbemiddelaar via de arbeidsrechtbank. Hij kan sommige schulden laten bevriezen of laten kwijtschelden en zorgt voor een gespreide afbetaling.

Conclusie

Mensen met schulden hadden in veel gevallen zelf de schuld kunnen voorkomen. Gehaaide verkopers proberen de consument te verleiden met allerhande consumentenkredieten. Maar de kleine lettertjes in het contract vormen grote interesten. Vraag jezelf eens af of je die grote TV of wagen wel echt nodig hebt. Wat maakt het immers uit of die van de buren groter is? Zonder schuld heb je immers budget genoeg om met je iets kleinere wagen een fijne vakantie te maken...