Hoe werkt de beurs

Hoe werkt de beurs

De beurs of in veel gevallen de effectenbeurs is een organisatie die het mogelijk maakt om te handelen in effecten, waardepapieren, derivaten of grondstoffen.

Geschiedenis van de beurs

Beurzen zijn in de loop van de geschiedenis ontstaan als plaatsen waar goederen of waardepapieren werden verhandeld. Eigendommen wisselden van de beurs van de ene eigenaar naar die van andere eigenaren. Een beurs is vaak een fysieke locatie waar handelaren waardepapier verhandelen met elkaar. Een van de eerste effectenbeursen is die van Amsterdam waar de VOC als eerste onderneming aandelen uitgaf. Later ontstonden meerdere effecten beurzen waar aandelen van bedrijven werden verhandeld.

Werking van de beurs

De effectenbeurzen werken volgens het principe van vraag en aanbod. Vraag en aanbod bepalen de waarde en koers van het aandeel. De aanbieder geeft aan hoeveel aandelen hij wil verhandelen en tegen welke prijs en de koper geeft aan wat hij wil kopen en tegen welke prijs. Zodra hierin overeenstemming is bereikt verwisselen de aandelen van eigenaar en de prijs van deze transactie bepaald de koers van het aandeel op dat moment.

Aandeelhandel gaat via een bied en een laatboek waarin de bieder en de laters(verkopers) hun vraag en aanbod op elkaar afstemmen. Vroeger werkten beurzen via het open outcry systeem waar handelaren met woorden en gebaren aangeven wat ze willen verhandelen en tegen welke prijs. Door de relatief hoge kosten is deze manier van handelen vervangen door schermenhandel waarbij vraag en aanbod via de computer wordt afgehandeld.

Vraag en aanbod op de beurs

De beurzen bestaan op basis van vraag en aanbod. Indien er geen vraag of aanbod is in een product of aandeel kan er ook niet gehandeld worden. Ook de afwezigheid van een van beide kan ervoor zorgen dat er scheve verhoudingen ontstaan. Aandelen of producten kunnen enorm duur worden of de prijs kan zakken door de afwezigheid van vraag naar een product.

afgeleide producten

Veel beurzen verhandelen niet alleen aandelen maar ook afgeleide producten de zogenaamde derivaten. Deze derivaten zijn afgeleid van een aandeel. Bijvoorbeeld opties geven een recht om op een afgesproken tijd tegen een afgesproken prijs een aandeel te verhandelen. Opties zijn een afgeleid product van aandelen die verhandeld worden op de beurs. Opties zijn er in twee soorten call en putt opties. De call optie geeft het recht op koop en een putt optie geeft het recht op verkoop. Opties kunnen gekocht en geschreven worden dat betekend respectievelijk dat iemand het recht koopt of het recht geeft om iets te verhandelen.

Schermenhandel effectenbeurs

De schermenhandel in de effectenbeurzen zorgt ervoor dat handel niet meer aan een locatie gebonden is. Verschillende beurzen bestaan daarom ook niet meer als fysieke handelslocatie maar als electronisch platform waarop gehandeld kan worden in producten.

Doel beurs

Het doel van beurzen is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en zo een breder platform voor de handel te ontwikkelen. Door het bestaan van de beurs is handel in aandelen beter toegankelijk kopers en verkopers. Dit zorgt ervoor dat er eenvoudiger geïnvesteerd kan worden in bedrijven wat goed is voor de economie. Een beurs heeft dus een belangrijke rol in de economie en de economische ontwikkeling.

Conclusie

Beurzen zijn in de moderne tijd niet meer weg te denken als platform van vraag en aanbod. Ze bepalen in grote mate de waarde van bedrijven en geven weer hoe de economie ervoor staat. Ook hebben ze zich bewezen vanuit het verleden en zorgen ze voor eenvoudigere wereldhandel.