Hoe werkt een online hoortest

Inleiding

Een goed gehoor is best belangrijk. Het is tenslotte wel prettig als je de mensen en geluiden om je heen goed kan verstaan. Toch gaat het gehoor bij veel mensen in de loop der jaren achteruit. Uit onderzoek is gebleken dat er in Nederland ongeveer anderhalf miljoen mensen zijn met een verminderd gehoor. Je gehoor gaat achteruit naarmate je ouder wordt, maar ook door andere oorzaken kan je gehoor minder worden. Door bijvoorbeeld veel naar harde muziek te luisteren kan je gehoor achteruit gaan. Hierdoor zie je dat een slechter gehoor ook steeds meer bij jongeren voorkomt. Wil je eens weten hoe goed of slecht jouw gehoor is, dan kan je heel gemakkelijk een hoortest doen. Hoe werkt een hoortest precies?

Een verminderd gehoor

Veel mensen hebben het geeneens door van zichzelf dat ze een verminderd gehoor hebben. Je gehoor gaat over het algemeen heel geleidelijk achteruit, zodat je het eigenlijk niet merkt dat je steeds minder gaat horen. Het begint er vaak mee dat je hoge tonen minder kan horen, maar uiteindelijk zal je merken dat je meer moeite moet doen om de mensen om je heen te verstaan. Een klassiek voorbeeld is de tv die steeds een streepje harder moet worden gezet! Het kan helemaal geen kwaad om eens in de zoveel tijd je gehoor te checken. Op die manier weet je of je gehoor nog goed is of dat het toch wat verminderd is. Je kan online heel gemakkelijk een hoortest doen. Met een online hoortest kan ingeschat worden hoe goed jouw gehoor is. Hoe werkt een online hoortest precies?

Hoe werkt een online gehoortest?

Een online gehoortest werkt anders dan een gewone gehoortest. Bij een gewone hoortest krijg je namelijk een koptelefoon op en hoor je allerlei piepjes in verschillende sterktes en toonhoogtes. Wanneer je een piepje hoort, dan moet je dit aangeven door bijvoorbeeld een knop in te drukken. Een online hoortest werkt net wat anders. Een hoortest met piepjes heeft weinig nut omdat je zelf het volume harder kan zetten. De test is dan niet betrouwbaar.

Over het algemeen is een online hoortest gratis en duurt hij meestal niet meer dan een paar minuten. Bij een online hoortest moet je eerst verschillende gegevens over jezelf invullen, zoals bijvoorbeeld je geslacht en leeftijd. Ook wordt er gevraagd hoe je je gehoor inschat. Een online hoortest bestaat uit negen verschillende korte woorden, zoals poes, leeuw en vuur. Van tevoren krijg je deze woorden één voor één te horen en moet je aangeven of je ze verstaan hebt. Wanneer dit niet het geval is, dan kan je je geluid nog wat harder zetten. Wanneer je alle woorden hebt verstaan, dan kan de online hoortest beginnnen.

Bij de online hoortest krijg je 27 keer één van de negen korte woorden te horen. Deze woorden worden echter voorgelezen met een ruistoon. Je gehoor zal echt zijn best moeten doen om alle woorden door de ruis heen te horen. Wanneer een woord wordt opgenoemd, dan moet je op het bijpassende plaatje drukken. Als je een woord niet verstaan hebt, dan druk je op niet verstaan. Na afloop van de online hoortest krijg je gelijk het resultaat te zien. Is je gehoor bijvoorbeeld goed, minder goed of slecht? Ook staat er vaak een advies bij en tips hoe je je gehoor kan beschermen. Wanneer je twijfelt aan het resultaat, dan kan je ervoor kiezen om de online hoortest nog een keer doen. Misschien vond je de test de eerste keer onduidelijk en weet je nu beter wat er van je verwacht wordt.

Conclusie

Het kan best nuttig zijn om eens in de zoveel tijd een hoortest te doen. Vaak heb je zelf niet door dat je gehoor achteruit gaat. Je kan online heel gemakkelijk en gratis een hoortest doen. Je hoort verschillende woorden met een ruistoon. Wanneer je een woord hoort, dan moet je op het plaatje drukken. Wanneer je een woord niet verstaan hebt, dan druk je op niet verstaan. Aan de hand van de online hoortest krijg je het resultaat van jouw gehoor te zien. De test en de uitkomst zijn niet zo uitgebreid als een echte gehoortest, maar het geeft wel een indicatie van jouw gehoor!