Hoe werkt onze smaakzin

Inleiding

Van het moment dat je uw lievelingseten in je mond komt word uw smaakzin onmiddelijk geactiveerd.Maar hoe werkt dit proces eigenlijk?

Stappen

Onze tong bevat groepjes huidcellen, die smaakknoppen worden genoemd. Veel daarvan bevinden zich in de smaakpapillen op het oppervlak van de tong.Eén smaakknop kan wel honderd smaakreceptoren bevatten, die elk een van de vier basissmaken kunnen waarnemen:

  1. zoet,
  2. zout,
  3. zuur,                                                                         
  4. bitter,
  5. umami.

Pittig of scherp hoort in een totaal andere categorie thuis, want daardoor worden de pijnreceptoren gestimuleerd en niet de smaakknoppen ! De smaakpapillen zijn verbonden met de gevoelszenuwen die onmiddelijk signalen doorgeven aan het onderste deel van de hersenstam. Mits ze gestimuleerd worden door chemische stoffen in voedsel. De 5 miljoen geurreceptoren in onze neus spelen een onmisbare rol in het smaakproces, we proeven dus niet alleen met onze mond.De neus kan echter tienduizend verschillende geuren waarnemen. Naar schatting 75 procent van wat we smaak noemen, is eigenlijk het resultaat van wat we ruiken. Wetenschappers hebben een elektrochemische neus ontwikkeld die met gebruik van chemischegassensoren dienst doet als kunstmatig reukorgaan. Onderzoekers weten echter nog steeds niet hoe het komt dat iemand de ene smaak boven de andere verkiest.

Kinderen

Het blijkt dat kinderen die obesitas hebben minder smaak gewaar worden dan kinderen die een normaal gewicht hebben. Dit zou te wijten zijn aan het feit dat kinderen die obesitas hebben zoveel eten zodat hun smaakpapillen minder kunnen ontwikkelen. De meest aangewezen categorie om smaken het beste te kunnen herkennen bij een test is bij meisjes, oudere kinderen en kinderen met een normaal gewicht. Kinderen met obesitas zouden daarentegen meer last hebben met het juist benoemen van zout, bitter en umami.

Geur

De smaak werkt hierbij ook samen met de geur van uw reukzin, zelfs geur word waargenomen op de tong. Het is een samenhangende werking van uw gehele mondinhoud, zowel de smaak,geur, tong hebben de functie om smaak waar te nemen. Maar sinds enkele jaren is ook gebleken dat uw gehemelte ook de functie meedragen om smaken gewaar te worden. Doe maar eens op het puntje van uw tong wat suiker of zout en wanneer je deze op je gehemelte duwt ga je ook smaak ervaren. Iedereen is wel eens geconfronteerd geweest met vieze geuren, ookal heb je dit niet in je mond toch ervaar je het alsof je proeft hoe vies een geur smaakt. Heel dit proces is een ingewikkeld maar een zeer interessant proces.

Smaken verschillen

Wetenschappers kunnen niet verklaren hoe het komt dat smaken zo kunnen verschillen. Wat wel is blijkt uit meerdere onderzoeken hierrond, is dat vroeger werdt gedacht dat de voorzijde van de tong zoet zou ervaren en bitter aan de zijkant van je tong. Na onderzoeken blijkt dat overal op je tong de smaakknopen zitten met miljoenen smaakreceptoren. Dus overal op de tong zal er zoet,zuur,bitter enz... geproefd worden. 

Conclusie

Over smaak valt niet te twisten, iedereen heeft een unieke manier om iets te proeven. Voor de ene is een bakje friet een lekkernij voor de andere is dit niet. Wat heerlijk is voor de ene om soep te eten is voor de ander een marteling. Toch kan eten zo lekker zijn indien er van genoten word door samen met je hele gezin rond tafel te eten en gezellig samen zijn.

Slot

Weet wat je eet. Blijkt dat degene die minder eten veel gevoeliger zijn om smaken gewaar te worden. De wereld word overspoelt met fastfood, waar vetten, suikers enz... inzitten. Geniet van uw eten door meer variatie te creeeren in uw dagelijkse voeding. Door dit te doen ga je meer bewust zijn van uw voeding en zal je een betere smaak ontwikkelen waardoor uw gezondheid er ook nog eens op vooruit gaat. Eet gezonder zodat uw leven verlengd kan worden tot wel bijna tien jaar.