Hoe werkt speculeren met vastgoed en wat zijn de gevolgen

Inleiding over speculeren met vastgoed

Speculeren met vastgoed en panden is in Nederland niet verboden. De winsten kunnen hierin echter zo groot worden dat het speculeren een aantal nare randverschijnselen met zich meebrengt. Dit artikel legt uit hoe speculeren met vastgoed werkt en wat de gevolgen zijn.

Hoe werkt speculeren met vastgoed

Waardestijgingen van 300 tot 600 procent in een of enkele jaren zijn niet vreemd. Het komt zelfs voor dat panden of etages meerdere keren op één dag worden doorverkocht. Dit is de zogeheten verkoopcaroussel of ABC constructie. Panden worden snel doorverkocht tussen vastgoed eigenaren om de prijzen en winsten op te drijven. Dit kan makkelijk omdat vastgoed, net als bijvoorbeeld kunst, moeilijk op waarde te taxeren is. Het komt ook geregeld voor dat er niet tussen vastgoedhandelaren wordt gehandeld of gespeculeerd, maar dat verschillende BV’s van een en dezelfde vastgoedeigenaar de panden aan elkaar doorverkopen. Doordat panden zo snel van eigenaar wisselen zijn huurders hiervan vaak de dupe. Niet omdat dit administratief veel werk met zich meebrengt, maar eigenlijk alleen omdat de nieuwe eigenaren de huurders liever kwijt dan rijk zijn. Het pand is immers veel meer waard geworden en de appartementen verkopen is veel lucratiever dan geld verdienen aan de huur. Zeker als de etages nog gesplitst kunnen worden. Dan worden er van één pand of etage twee of meerdere appartementen gemaakt en kunnen de opbrengsten dus gigantisch oplopen. Het verkrijgen van een splitsingsvergunning is echter niet meer zo makkelijk en daarom zijn panden die een splitsvergunning hebben en nog niet gesplitst zijn extra aantrekkelijk voor het speculeren in vastgoed.

Gevolgen en gevaren van het speculeren op de vastgoedmarkt

De mogelijkheid grote hoeveelheden geld wit te wassen met een verkoopcarroussel of ABC constructie zorgt ervoor dat criminelen zich graag met het speculeren in vastgoed bemoeien. De panden kunnen echter alleen verbouwd of verkocht worden als de huurders weg zijn. Dit leidt er zelfs toe dat huurders geïntimideerd worden door huiseigenaren en uit angst verhuizen. Een enkele keer komt het ook voor dat de vastgoedeigenaren verbouwen met een huurder die nog in het pand zit. Er zijn voorbeelden bekend waar een volledige achterpui werd gesloopt en de huurder erboven flink in de kou zat. De huiseigenaren zetten daarna de woningen voor veel geld te koop. Dat is ook nog eens nadelig voor de huizenmarkt: de prijzen zijn flink opgedreven en dat maakt het dus lastig voor bijvoorbeeld starters om een betaalbare woning te vinden. Ook is er hierdoor veel sprake van leegstand. In afwachting van het vertrek van de laatste huurders staat de rest van het pand leeg. Dat betekent minder woonruimte in de stad. Als laatste zijn de verbouwingen in de panden ook vaak slecht gedaan, waardoor de kwaliteit van de woningen achteruit gaat. De vastgoed handelaren werken puur met een winstoogmerk. Ze gaan soms zelfs zover dat zelfs monumentale panden worden verbouwd en gestript van originele kenmerken. Het gevolg van de leegstand is dat krakers zich regelmatig vestigen in leegstaande speculatiepanden. Het kraken van een pand is in een aantal gevallen legaal in Nederland. De vastgoedeigenaren kunnen dan de politie niet inschakelen om de krakers te verdrijven. Dan komt ook vaak de ware aarde van de vastgoedhandelaren naar boven: die sturen knokploegen langs om de krakers weer te verdrijven. Zo nu en dan komt het dan tot serieuze vechtpartijen.