Hoe word ik chirurg

Inleiding

Chirurgie komt van het Oud-Grieks, χειρ dat hand betekent en van ἐργον dat werk betekent. Een chirurg is dus een persoon die met zijn handen werkt. Als je chirurg wilt worden moet je handig zijn.

Wat doet een chirurg?

  • Een chirurg werkt met patiënten van verschillende leeftijden. Meestal moet je mensen opereren die op de afdeling Spoedeisende Hulp binnenkomen. Soms worden ook patiënten door andere artsen naar je door verwezen.
  • Meestal werk in je in de operatiekamer of bij dringende gevallen op de afdeling Spoedeisende Hulp. Je gaat verschillende soorten operaties moeten uitvoeren zoals een beenbreuk herstellen of longkanker bestrijden... In de operatiekamer werk je samen met een anesthesist en 2 à 3 andere operatieassistenten.
  • Je zal ook opleiding moeten geven aan jonge chirurgen. Zij zullen u bijvoorbeeld assistentie verlenen bij een operatie. De chirurg in opleiding zal langzaam aan taken beginnen doen die jij normaal doet.

Opleiding

  1. Je start me de universitaire opleiding van Geneeskunde. Dit is onderverdeeld in 3 jaar master en 3 jaar bachelor. Samen dus 6 jaar. Nu ben je een gewone basisarts.
  2. Nu moet je solliciteren bij een ziekenhuis voor een stageplaats als chirurg. Je leert er diagnoses stellen en operaties uit te voeren. Je loopt ook mee met een afgestudeerde chirurg en je gaat hem assisteren. Deze opleiding duurt nog eens 6 jaar.
  3. Nu ben jij eindelijk een gewone chirurg en je bent ongeveer 30 jaar oud. Je kan je natuurlijk nu nog gaan specialiseren in een afdeling van de chirurgie.

Welke soorten chirurgie zijn er?

*De algemene chirurgie. *Liesbreuken/navelbreuken/littekenbreuken *Huid en onderhuidse gezwelletjes *Blinde darm ontsteking *Ingegroeide teennagel *Galstenen

*Gastrointestinale chirurgie *Maag- en darmgezwellen *Infecties van de (dikke) darm *Aambeien en andere anale aandoeningen (proctologie) *Traumatologie *Heupfracturen *Enkelfracturen *Polsfracturen *Oncologische chirurgie *Kwaadaardige moedervlekken *Borstkanker *Maag- en darmkanker *Vaatchirurgie * Klachten t.g.v. vernauwingen van slagaders, bijvoorbeeld in de benen (etalagebenen) *Spataderen (flebologie) *Verwijding van slagaders, bijvoorbeeld de grote lichaamsslagader *Endoscopische chirurgie *Blinde darm ontsteking *Galstenen *Liesbreuken *Littekenbreuken *Miltafwijkingen *Darmaandoeningen

Werkplaats

Ofwel werk je bij een ziekenhuis of anders heb je een eigen praktijk.

Salaris

  • De salarissen voor dit beroep verschillen. Als je een eigen praktijk hebt verdien je meer dan dat je in een ziekenhuis werkt. Hoe meer je verdiend hoe meer belastingen dat je moet betalen natuurlijk. En een eigen praktijk opstarten is ook niet meteen het goedkoopste. Het is daarom in het begin aan te raden om in een ziekenhuis te gaan werken. En als je daar dan genoeg hebt verdiend dan kan je een eigen praktijk starten. Eerst geld verdienen is beter dan meteen een lening aan te gaan bij een bank. Dan heb je ineens al meer klanten want dan heb je een reputatie door het ziekenhuis. En als je in het begin een praktijk opstart ga je misschien minder klanten hebben maar dit is niet zeker natuurlijk. Dus als je genoeg geld hebt is het aan te raden een eigen praktijk op te starten.
  • Als je bent afgestudeerd (1 jaar ervaring) dan verdien jij bij een algemeen ziekenhuis zo'n 5.500 euro bruto per maand dit kan oplopen tot 10.000 euro bruto per maand.
  • Als je een eigen praktijk hebt liggen de lonen tussen de 10.000 euro bruto per maand en de 18.000 euro bruto per maand. Dit is natuurlijk zeer veel geld.