Hoe wordt een computergame gemaakt

Inleiding

Games (computerspellen) zijn razend populair. Over de hele wereld spelen mensen spelletjes op de computer, Xbox, Wii of een andere spelconsole. De makers van games zijn maar wat blij met dit succes. Zij moeten immers de gemaakte kosten terug verdienen. De gemaakte kosten zijn erg hoog. Er werken namelijk tientallen mensen mee aan de ontwikkeling van een game, en die moeten allemaal betaald worden. Maar hoe wordt een game eigenlijk ontwikkeld?

De medewerkers

De ontwikkeling van een game bestaat uit verschillende fases. Aan iedere fase werken mensen uit een ander vakgebied en met een andere taak mee.

De uitgever

Eén van de bedrijven die meewerkt bij de ontwikkeling van een game is de uitgever. Dit bedrijf zorgt voor het benodigde geld waardoor de game ontwikkeld kan worden. Een uitgever maakt natuurlijk niet voor iedere game geld beschikbaar. Ze moeten er van overtuigd zijn dat een game een succes kan worden. Vaak praten ze dan ook met grote spelcomputerfabrikanten als Sony en Nintendo, aangezien zij het beste weten wat er speelt op de gamemarkt en wat geld kan opleveren. Het is voor deze bedrijven natuurlijk ook gunstig wanneer een spel populair wordt, want dan worden er meer spelcomputers verkocht.

Wanneer een game af is, zorgt de uitgever ook voor de nodige promotie. Zij brengen commercials op televisie of plaatsen advertenties in tijdschriften. Ook schakelt een uitgever de hulp in van een distributeur. Dit is een bedrijf dat ervoor zorgt dat de game in alle winkels terecht komt. 

De ontwikkelaar

Gameontwikkelaars zijn bedrijven die de games ook werkelijk gaan maken. Zij komen met een idee voor een spel, maken prototypes van het spel en creëren ook de uiteindelijke versie die in de winkels komt te liggen.

De specialisten

Bij een ontwikkelaar werken meerdere soorten specialisten. Iedere specialist houdt zich bezig met een ander facet van gameontwikkeling. Zo heb je gamedesigners (de mensen die het spel bedenken), leveldesigners (de personen die het spel vormgeven) en animatoren (zij zorgen voor de bewegende figuren en andere animaties).

Het denkproces

Zoals hierboven wordt beschreven, zijn de gamedesigners de personen die het spel uitdenken. Dit is een langdurig en ingewikkeld proces. Om dit proces toch soepel te laten verlopen, bedenkt een designer niet alle zaken tegelijk, maar één voor één.

Eerst beginnen de designers met het bedenken van de regels. Een hele belangrijke regel is het doel van het spel. Wat moet je zien te bereiken? Moet je een prinses uit een hoge toren redden, de wereld van een zombie-invasie redden of moet je een succesvol vakantiepark bouwen? Wanneer het doel duidelijk is, kunnen hierom allerlei andere regels bedacht worden. Om terug te komen op de genoemde voorbeelden: een regel kan zijn dat je een leven verliest wanneer je een vijand raakt of dat je na één jaar x-aantal euro’s moet hebben verdiend. Al deze regels bij elkaar bepalen hoe het spel gaat verlopen en in welke scenario’s de speler terecht kan komen.

Wanneer de regels zijn bedacht, gaan de designers over op het bedenken van de gamewereld. In welke omgeving gaat het spel zich afspelen? Ze proberen een omgeving te bedenken waar de bedachte regels zo goed mogelijk in verwerkt kunnen worden. Deze omgeving wordt maar heel globaal uitgedacht. Details zijn nog niet aan de orde.

De game-designers moeten het spel ook aantrekkelijk maken om te spelen, en om het spel te blijven spelen. Punten die hier aan bij kunnen dragen zijn:

  • Ontwikkeling van je personage
  • Contact met andere spelers
  • Veel controle hebben over het spel
  • Een hogere status kunnen bereiken in het spel (door bijvoorbeeld dingen te verzamelen of te winnen)

Door alle opwinding maken je hersenen de stof dopamine aan. Door dopamine ervaar je plezier en zal het spel altijd leuk blijven om te spelen.

Nadat ook dit bedacht is, gaan de designers in gesprek met de uitgevers. Zijn de uitgevers enthousiast, dan kan de game tot in detail worden uitgedacht en echt worden ontwikkeld.

Ontwerpen

De uitgever heeft geld beschikbaar gesteld en het concept van de game (regels en spelomgeving) staat vast. Nu kunnen de zogenaamde game-artists de gamewereld met zijn personages tot in detail gaan uitwerken. De gamedesigners hebben aan de game-artists een aantal richtlijnen meegegeven, bijvoorbeeld dat het spel zich in de Middeleeuwen afspeelt.

De game-artists gaan nu op onderzoek uit. Wanneer ze een Middeleeuwse omgeving moeten maken, verdiepen ze zich in de omstandigheden van toen. Ze willen in dit geval de game natuurlijk zo realistisch mogelijk maken. Ook bedenken de game-artists een bepaalde stijl die de game moet uitstralen. Moeten de karakters en de omgeving iets mysterieus uitstralen of juist iets lieflijks?

Vaak worden er honderden schetsen gemaakt voordat de game-artists tot de uiteindelijke wereld en karakters zijn gekomen.

De game bouwen

Nu duidelijk is hoe alles er uit moet gaan zien, kunnen de animators aan de slag. Zij bouwen de schetsen van de game-artists om tot echte figuren en een echte omgeving door middel van de techniek ‘’3D-modelling’’. Dit houdt in dat er diepte en perspectief komt in het spel, waardoor het er realistisch uit gaat zien.

De animators bouwen op de computer de  3D-figuurtjes en de omgeving. Het laatste wat zij nu nog moeten doen is de figuurtjes een kleurtje of een bepaalde textuur geven. Een game is als het ware opgebouwd uit een hele hoop gekleurde blokjes!

Geluidseffecten

De laatste stap is het toevoegen van muziek en geluidseffecten. Een game zonder geluid zou immers maar saai zijn. Ook komt een game zonder geluid minder overtuigend over. Wanneer je in het spel in een gevecht zit, maar je hoort geen geluiden van geweren, ontploffingen of iets dergelijks, is het spel niet spannend om te spelen. Geluiden zijn dus erg belangrijk.

Ieder geluid wordt apart opgenomen in een studio en later in het spel geplaatst. Natuurlijk zijn niet alle geluiden in een studio na te bootsen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pistoolschot; je kunt niet zomaar met een pistool gaan schieten in een studio. Gelukkig hebben de geluidstechnici daar iets op gevonden: het geluid van een nietmachine! Het geluid van een nietmachine is zo te bewerken dat het net een geweerschot lijkt. In de studio worden ook stemmen voor de spelkarakters opgenomen.

Soms wordt de muziek voor een spel door een band gespeeld. Dit kost echter handen vol geld en wordt niet vaak gedaan.

Conclusie

Het ontwerpen van een game bestaat uit verschillende fases;

● Eerst bedenken game-designers wat voor soort spel ze willen hebben. Ze bedenken het doel, andere regels en de omgeving.

● Daarna gaan de game-artists aan de slag, zij ontwerpen de game tot in detail. Met behulp van de ontwerpen van de game-artists kan de game nu in 3D gebouwd worden door de animators.

● Als laatste stap worden de geluidseffecten toegevoegd. Nu is de game klaar en kan deze verspreid en verkocht worden.