Hoe wordt wijn geserveerd

Inleiding

Algemeen

Welke wijn hoort bij welke gerecht, of bij welke gang van een diner. Er bestaat al heel lang een vaste regel dat rode wijn bij vlees geschonken wordt en witte wijn bij vis. In welke volgorde hoort wijn geschonken te worden, en hoe wordt de wijn geserveerd.

Stappen

Volgorde van de wijn

Vooral wanneer bij iedere gang van een (kerst)diner een andere wijn geschonken dient te worden, is het verstandig een bepaalde volgorde aan te houden. Hieronder een lichte aanreiking van enkele soorten wijn:

  • Een lichte wijn voor een zware; eerst een Sauvignon blanc serveren, daarna een Chardonnay. Of eerst een Beaujolais inschenken, gevolgd door een Chianti classico.
  • Neutrale wijn voor een uitgesproken wijn; Eerst een Pinot blanc schenken.
  • Gewürztraminer. Een Bourgogne dient geschonken te worden voor een Rioja reserva.
  • Droge wijn voor zoete wijn; Serveer een Riesling classic voor een Riesling Spätlese.
  • Een eenvoudige wijn voor een bijzondere wijn; Geef eerst een Bordeaux supérieur voor een Grand cru uit Margaux.

Temperatuur van de wijn

De temperatuur van de te schenken wijn is heel belangrijk. De smaak kan namelijk door een verkeerde temperatuur beïnvloedt worden. Voor de meeste wijnen geldt: huiskamertemperatuur is te warm, koelkasttemperatuur is te koud.

Een rode wijn is over het algemeen het lekkerste wanneer het een temperatuur heeft van 14 of 15 graden. Witte wijn hoort ongeveer 4 graden koeler te zijn, ongeveer 10 graden. Witte wijn kan worden voorgekoeld in de koelkast, maar haal de fles er ongeveer 10 minuten voor gebruik uit.

Hoe worden de glazen op de dinertafel gezet

Net als bij het bestek dat van buiten naar binnen ligt, hebben ook de wijnglazen hun eigen volgorde. De wijnglazen horen rechts boven het bord te staan. Het glas dat bij de eerste gang gebuikt zal worden hoort aan de buitenkant te staan. De overige glazen staan dan naar binnen toe opgesteld. Een eventueel waterglas hoort rechts van de wijnglazen te staan.

Welke wijn in welk glas

De smaak van een wijn kan van invloed zijn als het in een ‘verkeerd’ glas wordt geschonken. In ieder geval dient wijn niet in een te klein glas geschonken te worden. De aroma’s kunnen dan geen ruimte vinden om vrij te komen, en dat doet de wijn tekort. Welke wijn ook geschonken gaat worden, één regel mag nooit overtreden worden: de glazen dienen schoon en geurloos te zijn.

Welk glas wordt gebruikt bij welke wijn:

  • Port en sherry krijgt de voorkeur voor een tulpglas, met een wat hogere kelk
  • Mousserende wijn wil graag bubbelen in een flute, welke ook voor champagne wordt gebruikt
  • De meeste wijnen, waaronder ook de Chianti of een Bordeaux voelen zich het lekkerste in glazen met een niet te bolle taps toelopende kelk
  • Bourgogne wijnen houden van grote glazen met een brede onderkant van de kelk

Wat is karafferen en wat is decanteren

Karafferen is het overschenken van een wijn in een karaf. Op deze manier komen de aroma’s het best tot hun recht, zeker wanneer de wijn 2 uur in de karaf staat voor hij gedronken wordt.

Is het de bedoeling om de wijn te scheiden van het bezinksel in de fles, dan noemt men het voorzichtig schenken van de wijn in een karaf decanteren. Het wordt wel aangeraden voor het uitschenken in de karaf, de capsule helemaal van de hals te verwijderen. Geschikte wijnen hiervoor zijn onder andere de Chianti en de betere wijnen uit de Languedoc, maar ook een Cabernet Sauvignon.

Wat wel en wat niet doen

Dan wordt de wijn ingeschonken, maar wat hoor nu wel en wat is beslist taboe bij het drinken van een glas wijn?

Niet doen

  1. Slurpen, dat is alleen voorbehouden aan beroepsproevers, staat erg onbeschoft aan een dinertafel.
  2. Beginnen met drinken voordat een toast is uitgesproken wacht tot iedereen tegelijk gaat drinken, dus niet als eerste beginnen.
  3. Wijn hoort niet in de categorie limonades, dus na iedere slok het glas weer even neerzetten.

Wel doen

  1. Het wijnglas ten allen tijde bij de steel vastpakken. Wordt met de handpalm de kelk van het glas vastgepakt, dan wordt de wijn teveel opgewarmd en verliest het zijn smaak en aroma. Door het glas bij de steel vast te houden, is het makkelijker tegen het licht te houden. Op deze manier kan, zeker bij rode wijnen, bekeken worden of het een licht of zware wijn is. Hoe donkerder de wijn, hoe zwaarder.
  2. Wordt wijn bij het diner genuttigd, dan voor iedere slok even de mond afvegen met het servet. #Hierdoor blijven er geen vetvlekken van de mond achter op het glas.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden